Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να απελάσει εκατομμύρια μετανάστες, να αναδιαμορφώσει το παγκόσμιο εμπόριο με ακριβούς δασμούς και να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με έμπιστούς του, εάν κερδίσει μια δεύτερη τετραετή θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ας δούμε ποιες αλλαγές ετοιμάζει ο Ντ. Τραμπ εφόσον επιστρέψει στον προεδρικό θώκο, όπως τις έχει κωδικοποιήσει το Reuters.

Wall Street: Τραμπ και Goldman Sachs δίνουν τον θετικό τόνο

Η πρόταση Τραμπ για το εμπόριο

Ο Τραμπ, ως Ρεπουμπλικανός, έχει υποστηρίξει την ιδέα επιβολής δασμών 10% ή περισσότερο σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, μια κίνηση που εκτιμά ότι θα εξαλείψει το εμπορικό έλλειμμα, αλλά οι επικριτές λένε ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές και σε παγκόσμια οικονομική αστάθεια.

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να έχει την εξουσία να ορίζει υψηλότερους δασμούς σε χώρες που έχουν επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές. Έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 200% σε ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει ιδιαίτερα την Κίνα. Προτείνει τη σταδιακή κατάργηση των κινεζικών εισαγωγών αγαθών σε κλάδους όπως ηλεκτρονικών, χάλυβα και φαρμακευτικών προϊόντων για τέσσερα χρόνια. Επιδιώκει να απαγορεύσει στις κινεζικές εταιρείες να κατέχουν ακίνητα και υποδομές στις ΗΠΑ στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Ομοσπονδιακή γραφειοκρατία

Ο Τραμπ θα επιδιώξει να αποδεκατίσει αυτό που αποκαλεί «βαθύ κράτος» – ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σταδιοδρομίας που λέει ότι επιδιώκουν κρυφά τις δικές τους ατζέντες – μέσω ενός εκτελεστικού διατάγματος που θα επαναξιολογήσει χιλιάδες εργαζόμενους ώστε να καταστεί εφικτό να απολυθούν. Αυτό πιθανότατα θα αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. Ορκίστηκε να απολύσει, όπως αποκαλεί, διεφθαρμένους παράγοντες σε θέσεις εθνικής ασφάλειας και να «ξεριζώσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα απαιτούσε από κάθε ομοσπονδιακό υπάλληλο να περάσει ένα νέο τεστ αξιολόγησης δικής του δημιουργίας, αν και οι εξουσίες για να πράξει κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες.

Εχει δηλώσει επίσης ότι θα καταπολεμήσει τους ομοσπονδιακούς πληροφοριοδότες που συνήθως προστατεύονται από το νόμο και θα θεσπίσει ένα ανεξάρτητο όργανο για την «παρακολούθηση» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Ερευνώντας τους εχθρούς

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί κατά καιρούς να χρησιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να ερευνήσει τους πολιτικούς του εχθρούς.

Σε αυτή τη γραμμή, ο Τραμπ είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αν και δεν έχει διευκρινίσει τους λόγους για μια τέτοια έρευνα. Είπε ότι περιμένει να δει πώς θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τους δικούς του ισχυρισμούς για προεδρική ασυλία.

Είπε επίσης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ερευνήσει τους εισαγγελείς της περιφέρειας σχετικά με αποφάσεις τους που αφορούν σε πολιτικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι τοπικοί εισαγγελείς εμπλέκονται σε μια αντισυνταγματική μορφή επιλεκτικής επιβολής.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ αναπτύσσουν ένα σχέδιο που θα περιόριζε την ανεξαρτησία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θα διόριζε στις τάξεις του περισσότερους πολιτικούς πιστούς στον πρόεδρο.

Ενέργεια

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αυξήσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ διευκολύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης για γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακή γη και θα ενθαρρύνει νέους αγωγούς φυσικού αερίου. Έχει πει ότι θα επανεγκρίνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής στην Αλάσκα.

Είπε ότι θα αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τις Συμφωνίες του Παρισιού για το Κλίμα, ένα πλαίσιο για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και θα υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Θα ανακαλέσει επίσης τις οδηγίες του Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά οχήματα και άλλες πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων.

Οικονομία

Μαζί με τις εμπορικές και ενεργειακές του ατζέντες, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να περικόψει τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς που όπως λέει περιορίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεσμεύτηκε να διατηρήσει μια ευρεία φορολογική μείωση του 2017 που υπέγραψε ενώ ήταν στην εξουσία και η οικονομική του ομάδα έχει συζητήσει έναν περαιτέρω γύρο περικοπών φόρων σε άτομα και εταιρείες πέρα από αυτές που θεσπίστηκαν στην πρώτη του θητεία.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα επιδιώξει νομοθεσία για τον τερματισμό της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες βοήθειας. Έχει επίσης πει ως πρόεδρος ότι θα πιέσει την Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια.

Έχει δεσμευτεί να μην περικόψει τα επιδόματα Medicare ή Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε να αυξήσει την ηλικία επιλεξιμότητας.

Ο Τραμπ είπε ότι θα τερματίσει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να ρυθμίσουν τα κρυπτονομίσματα και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα εξόρυξης bitcoin, του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο.

Μετανάστευση

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τις πολιτικές του στην πρώτη θητεία που στοχεύουν τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων, να ανακαλέσει τα μέτρα του Μπάιντεν υπέρ των μεταναστών και να προχωρήσει σε σαρωτικούς νέους περιορισμούς.

Έχει δηλώσει την πρόθεσή του να περιορίσει την πρόσβαση στο άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη προσπάθεια απέλασης μεταναστών στην αμερικανική ιστορία, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει νομικές προκλήσεις και αντίθεση από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.

Είπε ότι θα απασχολήσει την Εθνική Φρουρά και, εάν χρειαστεί, ομοσπονδιακά στρατεύματα, για να πετύχει τον στόχο του, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατοπέδων εγκλεισμού για την επεξεργασία ατόμων προς απέλαση.

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα επιδιώξει να τερματίσει την αυτόματη ιθαγένεια για τα παιδιά που γεννιούνται από μετανάστες, μια κίνηση που θα αντίκειται στη μακροχρόνια ερμηνεία του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Λέει ότι θα επαναφέρει τη λεγόμενη «ταξιδιωτική απαγόρευση» που περιορίζει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ατόμων από μια λίστα μουσουλμανικών χωρών.

Αμβλωση

Ο Τραμπ διόρισε τρεις δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που ήταν μέρος της πλειοψηφίας που κατάργησε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις. Πιθανότατα θα συνέχιζε να διορίζει ομοσπονδιακούς δικαστές που θα τηρούσαν τους περιορισμούς στις αμβλώσεις.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων είναι περιττή και ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σε κρατικό επίπεδο. Έχει υποστηρίξει ότι η απαγόρευση έξι εβδομάδων που ευνοείται από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους είναι υπερβολικά σκληρή και ότι οποιαδήποτε νομοθεσία θα πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις για βιασμό, αιμομιξία και την υγεία της μητέρας. Έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του σε μια ακόμη αυστηρότερη απαγόρευση που επέτρεψε ένα δικαστήριο να τεθεί σε εφαρμογή στην Αριζόνα.

Ακόμα κι έτσι, ο Τραμπ είπε ότι οι πολιτείες, εάν το επιλέξουν, θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις εγκυμοσύνες των γυναικών και να τις διώκουν ποινικά εάν υποβληθούν στη διαδικασία άμβλωσης πέρα από την επιτρεπόμενη περίοδο.

Ο Τραμπ έχει προτείνει ότι δεν θα επιδιώξει να περιορίσει την πρόσβαση στο φάρμακο για τις αμβλώσεις μιφεπριστόνη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε μια αμφισβήτηση της κυβερνητικής προσέγγισης για τη ρύθμισή του.

Υποστηρίζει πολιτικές που προάγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση, τον έλεγχο των γεννήσεων και την προγεννητική φροντίδα.

Εξωτερικές υποθέσεις

Ο Τραμπ ήταν επικριτικός για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία και είπε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες εάν εκλεγεί, αν και δεν είπε πώς θα το έκανε αυτό.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι υπό την προεδρία του, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν θεμελιωδώς «τον σκοπό του ΝΑΤΟ και την αποστολή του ΝΑΤΟ». Αν και έχει υποβάλει λίγες απτές προτάσεις πολιτικής, είπε στο Reuters σε συνέντευξή του πέρυσι ότι η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει κάποιο έδαφος για να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία.

Αντιτάχθηκε σε ένα πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία για μήνες και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να το υποστηρίξουν. Το Κογκρέσο ενέκρινε τελικά το πακέτο στα τέλη Απριλίου και ο Τραμπ από τότε έχει προτείνει ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι ένα σημαντικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Εχει υποστηρίξει το Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της Χαμάς, αλλά επέκρινε τον αρχικό χειρισμό της σύγκρουσης από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επίσης πρότεινε την κατασκευή ενός «σιδερένιου θόλου» – μιας τεράστιας αντιπυραυλικής ασπίδας – σε ολόκληρη την ηπειρωτική Αμερική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή