Δεν θα περιμένουμε μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει το 2% για να μειώσουμε τα επιτόκια , είπε ο πρόεδρος της  Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον. Οι τοποθετήσεις του έγιναν ως μέρος της συζήτησης με τον Ντέιβιντ Ρούμπενσταϊν, προέδρου της Λέσχης και συνιδρυτή του Ομίλου Carlyle, όπου ο Πάουελ εργαζόταν στο παρελθόν.

Ο Πάουελ επανέλαβε ότι η βασική πρόκληση των υπεύθυνων χάραξης  πολιτικής είναι να μειώσουν πολύ γρήγορα τα επιτόκια ή να καθυστερήσουν να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική. Εξήγησε ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με «μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις» για να εξηγήσει γιατί η Fed δεν θα περίμενε να φθάσει στο στόχο της  «Αν περιμένετε έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο 2%, πιθανότατα περιμένατε πάρα πολύ, επειδή η σύσφιγξη που κάνετε ή το επίπεδο στενότητας που έχετε, εξακολουθεί να επιφέρει επιπτώσεις που πιθανότατα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 2%,» είπε ο Πάουελ.

Πάουελ: Η οικονομία και η απασχόληση στο κάδρο της νομισματικής πολιτικής – Τι προβληματίζει πέρα από τον πληθωρισμό

Περισσότερη εμπιστοσύνη για την πορεία του πληθωρισμού

Αντίθετα, η κεντρική τράπεζα αναζητά «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2%, είπε.

Οι τρεις μετρήσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους «ενισχύουν την εμπιστοσύνη» ότι ο ρυθμός των πληθωριστικών πιέσεων επιστρέφει στον στόχο της Fed με βιώσιμο τρόπο. «Το δεύτερο τρίμηνο, στην πραγματικότητα, κάναμε κάποια μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού. Είχαμε τρεις καλύτερες αναγνώσεις, και αν τις μετρήσετε κατά μέσο όρο, αυτό είναι ένα πολύ καλό μέρος.» Οι παρατηρήσεις του ερμηνεύονται  ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να μην είναι μακριά.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, την πρώτη πτώση σε μηνιαία βάση εδώ και  τέσσερα χρόνια. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία του πληθωρισμού χονδρικής  οι οικονομολόγοι εκτιμούν τώρα ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο η Fed παρακολουθεί στενά για να σχηματίσει εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού , σε ετήσια βάση έχει υποχωρήσει κοντά στο 2% . Οι δηλώσεις του Πάουελ είναι πιθανότατα οι τελευταίες του μέχρι τη συνέντευξη Τύπου του μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιουλίου.

Από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να δώσει συγκεκριμένο σήμα για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων επαναλαμβάνοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία και με γνώμονα την ισορροπία των κινδύνων.

Καθώς ο Πάουελ μιλούσε οι χρηματοπιστωτικές αγορές εγκατέλειψαν τα αυξανόμενα στοιχήματα για μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο. Οι traders συνεχίζουν να αναμένουν μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ακολουθούμενη από πρόσθετες μειώσεις τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, μειώνοντας το επιτόκιο πολιτικής στο 4,5%-4,75% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο  Πάουελ είπε ότι θα εξαντλήσει την θητεία του που ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2026, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν θα διεκδικήσει μια τρίτη θητεία. Ο Τράμπ έχει εκφράσει αντιρρήσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και έχει πει ότι δεν θα προτείνει τον Πάουελ για τη θέση του επικεφαλής,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή