Τριάντα πέντε χρόνια μετά το κλείσιμο της τελευταίας πυρηνικής μονάδας στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει να επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα της χώρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin είπε στους Financial Times ότι η Ρώμη σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία που θα επιτρέψει τις επενδύσεις σε μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντός 10 ετών.

Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η ατομική ενέργεια θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 11% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2050, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Πυρηνική ενέργεια: Στο «τραπέζι» της Ελλάδας μικρά εργοστάσια για παραγωγή ρεύματος

«Για να έχουμε εγγύηση συνέχειας στην καθαρή ενέργεια, πρέπει να εισάγουμε ποσόστωση πυρηνικής ενέργειας », είπε ο υπουργός.

Οι ανανεώσιμες τεχνολογίες όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια «δεν μπορούν να παρέχουν την ασφάλεια που χρειαζόμαστε», υποστήριξε, αντανακλώντας τον σκεπτικισμό της κυβέρνησής του απέναντι σε αυτές τις τεχνολογίες.

Η πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο

Η Ιταλία κατασκεύασε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς τη δεκαετία του 1960 και του 1970 και είχε σχεδιάσει μια φιλόδοξη επέκταση της ικανότητας πυρηνικής ενέργειας . Αλλά μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 στη Σοβιετική Ένωση, οι Ιταλοί ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία σε εθνικό δημοψήφισμα για τον τερματισμό των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων.

Εν μέσω της έκρηξης του αντιπυρηνικού αισθήματος, η Ιταλία αποφάσισε στη συνέχεια να κλείσει όλους τους υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς της, ο τελευταίος από τους οποίους έκλεισε το 1990.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο τότε πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Ιταλίας, ψηφίζοντας νέο νόμο και επεξεργαζόμενος συμβάσεις για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Όμως η προσπάθειά του εκτροχιάστηκε από το δημοψήφισμα του 2011 στο οποίο περισσότερο από το 90% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που παρήγγειλε η Legambiente — μια κορυφαία ιταλική περιβαλλοντική ομάδα, το 75% των 1.000 ερωτηθέντων εξέφρασε σκεπτικισμό ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν μια λύση στα ενεργειακά δεινά της Ιταλίας, με το 25% να αντιτίθεται σθεναρά για λόγους ασφαλείας. Αλλά το 37% είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία εάν η τεχνολογία ήταν ασφαλέστερη.

Ο Pichetto Fratin είπε ότι είναι βέβαιος ότι η ιστορική «αποστροφή» των Ιταλών για την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να ξεπεραστεί, δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη τεχνολογία έχει «διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας και ωφελεί οικογένειες και επιχειρήσεις».

Τα προηγούμενα δημοψηφίσματα

Είπε ότι τα προηγούμενα δημοψηφίσματα δεν αποτελούν εμπόδιο για την κυβέρνηση Μελόνι να προωθήσει νέους νόμους για να διευκολύνει την επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας. Η Ιταλία έχει επίσης διατηρήσει μια «υψηλή αρμοδιότητα» στον τομέα, είπε, με ερευνητικά ιδρύματα αιχμής και ιταλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού πυρηνικών σε ξένες αγορές.

«Είναι θέμα αντίληψης, επίγνωσης», είπε. «Οι νέοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, οι ηλικιωμένοι λιγότερο. Είναι της γενιάς του Τσερνομπίλ και όταν ακούν να μιλάνε για πυρηνική ενέργεια. . . αυτομάτως λένε όχι».

Η πυρηνική ώθηση της κυβέρνησης Μελόνι έρχεται καθώς έχει επιβάλει νέους περιορισμούς στην εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας, με την πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι ο πολλαπλασιασμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια της Ιταλίας.

Ο Pichetto Fratin είπε ότι η Ρώμη ανησυχεί επίσης για την υπερβολική εξάρτηση από τα ηλιακά πάνελ, τα οποία κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.

«Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας συνδέεται στενά με τις εισαγωγές από την Κίνα. . . μια χώρα που έχει ένα πολύ ελεγχόμενο από την κυβέρνηση επιχειρηματικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι πολιτικό, αλλά και εμπορικό εργαλείο», είπε.

Πολλοί Ιταλοί διαμαρτύρονται επίσης ότι τα φωτοβολταϊκά χαλάνε τη θέα στη γραφική ιταλική ύπαιθρο. «Τα ηλιακά πάνελ στους λόφους μας, που είναι τόπος για τους τουρίστες, δεν είναι πάντα ευχάριστα», είπε ο υπουργός, λέγοντας «προσοχή και μέτρο στην έγκριση των ηλιακών συλλεκτών».

Αντίθετα, ο υπουργός υποστήριξε ότι οι μικροί πυρηνικοί σταθμοί είναι πιο αποδοτικοί, καθώς η παραγωγή 300 MW θα απαιτούσε μόλις τέσσερα εκτάρια γης, ένα κλάσμα της γης που χρειάζονται τα ηλιακά πάρκα.

«Η Ιταλία έχει ιδιόμορφα χαρτογραφικά χαρακτηριστικά. . . δεν έχει τεράστιους ελεύθερους χώρους για ηλιακούς συλλέκτες», είπε. «Δεν μπορούμε να καλύψουμε ένα έδαφος όπως η Ιταλία – με τους λόφους και τα βουνά της – με ηλιακούς συλλέκτες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ