Η Τζάνετ Γέλεν παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη χάραξη νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως επικεφαλής της Federal Reserve, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, μεταξύ άλλων θέσεων, πριν γίνει υπουργός Οικονομικών.

Αλλά οι επισκέψεις της σε διάφορα εστιατόρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της κέρδισαν πρόσφατα λεγεώνες οπαδών καλοφαγάδων, ειδικά αφού έφαγε μανιτάρια που μπορεί να έχουν ψυχεδελικά αποτελέσματα στο Πεκίνο τον περασμένο Ιούλιο.

Τζάνετ Γέλεν: Κοινό μέτωπο με την Ευρώπη εναντίον της Κίνας

Σε μια συνέντευξη στους New York Times, η Γέλεν σκέφτηκε την επίδραση που είχαν οι πολυδιαφημισμένες επιλογές φαγητού και εστίασης της.

«Δεν είναι σαν να υπάρχει σχέδιο για να διεξαχθεί κάποιο είδος διπλωματίας», είπε στους Times ενώ βρισκόταν σε ένα ντελικατέσεν στο Μανχάταν. «Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι είχε αυτόν τον αντίκτυπο».

Επαφή με πραγματικότητα και γευστική απόλαυση

Ενώ το να τρώει έξω τη βοηθά να συνδεθεί με το προσωπικό και άλλους αξιωματούχους, της αρέσει απλώς να δοκιμάζει διαφορετικά φαγητά και μετά από μακρές συναντήσεις με υπουργούς Οικονομικών και ενημερώσεις με δημοσιογράφους σπεύδει για ένα γεύμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ακόμη και η ίδια ερευνά διάφορα εστιατόρια στο τηλέφωνό της και είναι θαυμαστής της εκπομπής Diners, Drive-Ins and Dives του Guy Fieri, ανέφεραν οι Times.

Η στάση της σε ένα In-N-Out στο Σαν Φρανσίσκο πέρυσι στο δρόμο της για να συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ έκανε επίσης μεγάλη θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η προτίμησή της να δειπνεί μεταξύ άλλων πελατών αντί για ξεχωριστά έχει επίσης επισημανθεί ευρέως.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης επίσκεψης στην Κίνα τον Απρίλιο, ο πρωθυπουργός Λι Κιάνγκ είπε ότι η επίσκεψη της Γιέλεν «είναι πράγματι τραβήξει μεγάλη προσοχή στην κοινωνία».

Το φαγητό σε εστιατόριο και η διαμόρφωση πολιτικής

Είπε επίσης στους Times ότι το δείπνο με αξιωματούχους και η αλληλεπίδραση με θαμώνες εστιατορίων τη βοηθά ως διαμορφωτή πολιτικής.

«Σίγουρα εξετάζω τα εθνικά σύνολα δεδομένων για να καταλάβω τι συμβαίνει στην οικονομία, αλλά το να μιλάς στους ανθρώπους για το τι βιώνουν είναι συχνά πολύ χρήσιμο για να καταλάβεις από πού προέρχονται οι άνθρωποι», είπε η Γιέλεν. «Μπορείς να δημιουργήσεις μια πιο φιλική σχέση από ό,τι μπορείς με το να κάθεσαι σε ένα τραπέζι συνεδριάσεων».

Εν τω μεταξύ, έχει πολλά στο πιάτο της όταν πρόκειται για πολιτική. Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ένα ταμείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων για χρηματοδότηση οικονομικά προσιτής στέγασης εν μέσω ιστορικά δυσβάσταχτων συνθηκών της αγοράς και βοήθησε στη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης για την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

Η Γιέλεν έχει επίσης απωθήσει τις βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας, προειδοποιώντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα θα μπορούσε να πλημμυρίσει τον κόσμο με «τεχνητώς φθηνά» προϊόντα.

Και καθώς τα ελλείμματα και το χρέος των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται, προσπάθησε να υποτιμήσει τις άμεσες ανησυχίες για τις τρέχουσες συνθήκες, ενώ αναγνωρίζει επίσης ότι οι προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια μακροπρόθεσμα θα καταστήσουν πιο δύσκολο τον περιορισμό του κόστους δανεισμού στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ