Οι εταιρείες της ευρωζώνης βλέπουν μια πιο μέτρια αύξηση στις αμοιβές των εργαζομένων τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία μεταξύ άλλων καταγράφει τις εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι μισθοί.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΚΤ για την Πρόσβαση των Επιχειρήσεων στη Χρηματοδότηση, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,3%, έναντι  3,8% που ήταν η εκτίμηση πριν από τρεις μήνες. Οι εταιρείες μείωσαν επίσης τις προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης στο 3% από 3,3%.

Γιατί οι μισθοί στην Ευρωζώνη δεν θα αυξηθούν άμεσα

Οι μισθοί και ο πληθωρισμός

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικεντρώνονται σε τέτοια μέτρα για να καθορίσουν πόσο γρήγορα θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%. Η αναμενόμενη μείωση στον ρυθμό αύξησης των μισθών θα ληφθεί ως θετικό σημάδι, καθώς το 3% είναι ένα επίπεδο που θεωρείται γενικά σύμφωνο με τον στόχο του πληθωρισμού.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στο 2,5%, έχει κολλήσει σε πιο υψηλά επίπεδα στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί διαδραματίζουν συγκριτικά σημαντικότερο ρόλο. Στην έρευνα, η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι εταιρείες σε αυτό το τμήμα της οικονομίας «αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης, στο κόστος μισθών, στο κόστος εισροών εκτός εργασίας και στην απασχόληση τους επόμενους 12 μήνες σε σύγκριση με άλλους τομείς».

Ώρες εργασίας

Για την καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στην αγορά εργασίας, μια νέα σειρά ad hoc ερωτήσεων εισήχθη σε αυτόν τον γύρο έρευνας. Οι εταιρείες ρωτήθηκαν σχετικά με την αλλαγή στις μέσες ώρες εργασίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και τους παράγοντες που συμβάλλουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είδαν αλλαγή στις μέσες ώρες εργασίας, με ένα καθαρό 2% των επιχειρήσεων να δείχνει αύξηση στις μέσες ώρες εργασίας τους τελευταίους τρεις μήνες. Ένα καθαρό 10% των επιχειρήσεων ανέφερε μείωση στη βιομηχανία και ένα καθαρό 7% των επιχειρήσεων αύξηση στις υπηρεσίες.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε επίσης:

  • Οι εταιρείες σηματοδοτούν πιο θετικές εξελίξεις όσον αφορά την παροχή τραπεζικών δανείων
  • Λιγότερες εταιρείες κατέγραψαν μέτρια αυστηροποίηση των όρων χρηματοδότησης το δεύτερο τρίμηνο
  • Οι εταιρείες ανέφεραν ελαφρά μείωση της ανάγκης για τραπεζικά δάνεια και βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων
  • Οι προσδοκίες των εταιρειών για τον πληθωρισμό μειώθηκαν, με τις διάμεσες προσδοκίες τους για ετήσιο πληθωρισμό σε ένα, τρία και πέντε χρόνια να είναι όλες στο 3%
  • Το 50% από αυτούς θεώρησαν ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό σε πέντε χρόνια είναι ανοδικοί
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax