Σχεδόν 1 εκατομμύριο φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπάρχουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αριθμός που η βιομηχανία υποστηρίζει ότι είναι απόδειξη πως οι εγκαταστάσεις σε σημεία φόρτισης συμβαδίζουν με τις αυξανόμενες πωλήσεις οχημάτων που κινούνται με μπαταρία (BEV).

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Μόλις 1 στα 7 σημεία φόρτισης στην ΕΕ με γρήγορους φορτιστές

Στα τέλη Ιουνίου υπήρχαν 930.000 φορτιστές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ChargeUK, αλλά η πλειονότητα από αυτούς έχει εγκατασταθεί σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, με διαθέσιμους μόνο περίπου 65.000 δημόσιους φορτιστές.

Οι δημόσιοι φορτιστές κυμαίνονται από εξαιρετικά γρήγορους σε υπηρεσίες αυτοκινητοδρόμων έως αργούς φορτιστές σε κολόνες οδοφωτισμού.

Η ανάλυση της ChargeUK έδειξε ότι ένας νέος δημόσιος φορτιστής εγκαθίστατο κάθε 25 λεπτά κατάτ η διάρκεια του εαρινού τριμήνου, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονταν για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Οι εταιρείες εγκατέστησαν 5.100 δημόσιους φορτιστές κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Zapmap.

Η στροφή από τα ρυπογόνα οχήματα, που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ, στην ηλεκτρική τεχνολογία θεωρείται κρίσιμη για τον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης. Ωστόσο, η αντίληψη της αργής διάθεσης των σημείων φόρτισης ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που εμποδίζει ορισμένους οδηγούς από τη μετάβαση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Vicky Read, διευθύνων σύμβουλος της ChargeUK, είπε ότι η ανάλυση των δεδομένων υποδηλώνει ότι ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες μπορεί να είναι άστοχες.

Είπε συγκεκρικμένα: «Σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία, ο τομέας φόρτισης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αναπτυχθεί για να γίνει σημαντικός παίκτης στην πράσινη οικονομία, παρέχοντας την υποδομή στην οποία βασίζονται σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο οδηγοί EV και επεκτείνονται γρήγορα για να προσφέρουν την απαιτούμενη φόρτιση έως το 2030 και μετά».

Υπάρχουν 1,1 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων 167.000 αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την ομάδα λόμπι της Εταιρείας Κατασκευαστών Αυτοκινήτων και Εμπόρων (SMMT). Πρόκειται για αύξηση 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αν και το μερίδιο των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε οριακά στο 16,6%, καθώς οι σχετικά υψηλότερες προκαταβολικές τιμές και τα αυξανόμενα επιτόκια απέτρεψαν ορισμένους αγοραστές.

Στόχος τα 300.000 σημεία φόρτισης στη Βρετανία

Η ανάλυση της ChargeUK, η οποία διεξήχθη από το thinktank New AutoMotive, έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν βέβαιος ότι θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση των 300.000 σημείων δημόσιας χρέωσης έως το 2030.

Το Εργατικό Κόμμα υποσχέθηκε στο γενικό εκλογικό του μανιφέστο να «επιταχύνει τη διάθεση των σημείων φόρτισης», αν και δεν έχει διευκρινίσει πώς θα το κάνει αυτό ή αν θα τηρήσει τον στόχο των 300.000.

Ωστόσο, ο κλάδος των εταιρειών που εγκαθιστούν σημεία φόρτισης ανησυχεί ότι ο ρυθμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί εάν η κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να επιταχύνει τις συνδέσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να διευκολύνει τη λήψη αδειών και εγκρίσεων σχεδιασμού για δημόσιους φορτιστές.

Η Shell Recharge, που ανήκει στην εταιρεία πετρελαίου είναι ο ηγέτης στην παροχή των περισσότερων δημόσιων σημείων φόρτισης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 9.000 δημόσια σημεία φόρτισης. Η Pod Point και η Connected Curb είναι οι επόμενες μεγαλύτερες εταιρείες σε μια ανταγωνιστική αγορά, με περίπου 5.000 η κάθε μία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green