Τα ψιλά γράμματα του Scope

Δεν ικανοποίησε την αγορά ο Scope. Αυτό είναι το κλίμα που μου μεταφέρουν, καθώς έδειξε ότι χάνεται η δυναμική των αναβαθμίσεων.

Και μου εξηγούν: Δύο πράγματα κοιτούν οι οίκοι – χρέος και μεταρρυθμίσεις. Από εκεί ξεκινούν και περνάνε στα πιο ειδικά αργότερα στην ανάλυσή τους (πχ τράπεζες). Η πρόοδος ναι… είναι μεγάλη για το χρέος, αλλά όχι σε απόλυτα νούμερα. Σε ποσοστό. Και αυτό διότι όπως μαθαίναμε στο… Δημοτικό, στα κλάσματα, όταν αυξάνεται ο παρονομαστής, μειώνεται ο λόγος.

Άρα όσο ανεβαίνει το ΑΕΠ, τόσο μειώνεται το χρέος. Τι θα γίνει όμως εάν το ΑΕΠ δεν συνεχίσει να αυξάνεται; Αυτό μου έθεσαν ως ρητορικό ερώτημα παράγοντες της αγοράς και υπέδειξαν τη μεταρρυθμιστική αδράνεια της κυβέρνησης.

—–

Περίοδος χάριτος των “ανασχηματισμένων”

Όπως μου μεταφέρουν ο πρωθυπουργός έχει δώσει μια περίοδο χάριτος… που δεν είναι χάρη, όμως, στους υπουργούς σε κρίσιμα υπουργεία.

Περισσότερο για τον εαυτό του, ώστε να κάτσει η σκόνη της δυσαρέσκειας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις ευρωεκλογές.

Έχει δώσει εντολή να μην έρθει κάποιο «δύσκολο» νομοσχέδιο μέχρι νεοτέρας. Ποια θα είναι τα νεότερα Πιθανολογούν οι πηγές μου μέχρι τη ΔΕΘ. Νωρίτερα δύσκολο.

Από εκεί και πέρα θα ασχοληθούν με δύσκολους φακέλους. Μέχρι τότε έχει αρχίσει επιχείρηση βελτίωσης του προφίλ του πρωθυπουργού, ειδικά στο μέτωπο της διεθνούς βάρους. Βούτυρο στο ψωμί δηλαδή της δυσαρεστημένης «πτέρυγας».

—–

Λευκός καπνός για Attica Bank

Βέβαια, το Μαξίμου δεν είναι όλο στο «περίμενε». Παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Attica Bank. Όπως και στο περίμενε είναι και η αγορά… για το deal των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.

Μαθαίνω, ότι ο «λευκός καπνός» για τη συμφωνία ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Thrivest Holdings των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, δεν θα αργήσει να βγει…

Ίσως και μέσα στο διήμερο 15 και 16 Ιουλίου.  Σήμερα ή αύριο, δηλαδή…

Οι λεπτομέρειες

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ΤΧΣ, το οποίο χτενίζει την απόφαση του. Οι άνθρωποι του ΤΧΣ, όπως πληροφορούμαι βρίσκονται σχεδόν on line με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.  «Πρέπει να είναι όλα στην εντέλεια και χωρίς κανένα νομικό κενό ή ασάφεια», μου εξηγούσε πηγή που εμπλέκεται στο deal.

Ετοιμάζεται η Ελένη Βρεττού

Ο αρχικός σχεδιασμός για το κλείσιμο της συμφωνίας των μετόχων ήταν μέχρι τις 16 Ιουλίου. Αύριο είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, με την CEO Ελένη Βρεττού να προσδοκά τις εξελίξεις προκειμένου να αναγγείλει του νέο σε όλους τους μετόχους.

Το νέο σχήμα

Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν πώς για το νέο σχήμα θα απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 650 με 700 εκατ. ευρώ.

Μετά την ΑΜΚ ο νέος τραπεζικός πόλος θα καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια και θα διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη των εργασιών του, στις οποίες ποντάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο.

Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος θα επενδυθούν από το ΤΧΣ, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι θα εισφέρουν περί τα 200 εκατ. ευρώ.

—-

Ακρίβεια χωρίς… ενεργειακή κρίση

Βέβαια οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν. Οι επαγγελματίες, ειδικά οι μικροί, είναι στα κάγκελα. Περίπου 2.500 επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν περίπου 2 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις ρεύματος.

Ο υπουργός Σκυλακάκης το είπε… όμορφα: είναι επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023. Από την άλλη βέβαια ο ίδιος ο υπουργός τόνισε και ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο πέρασε απαρατήρητο: Περί τις 130.000 επιχειρήσεις θα εισπράξουν αναδρομικά περί τα 4 εκατ. ευρώ.

Όπως και να χει, τεράστια δυσαρέσκεια επικρατεί και στο Μαξίμου χτύπησε συναγερμός. Αν και η αλήθεια είναι πώς δεν ευθύνεται ο Σκυλακάκης. Το τελευταίο που θέλουν στο Μαξίμου είναι ένα ακόμη μέτωπο που θα κλυδωνίσει το φιλοεπιχειρηματικό προφίλ του. Μαθαίνω ότι θα υπάρξει παρέμβαση, αλλά μόνο επικοινωνιακή. Δεν θα είναι ουσιώδης, αλλά δεν είναι λίγοι που περιμένουν την κυβέρνηση με «μαχαίρι στο στόμα».

—-

Κι άλλο μέτωπο…

Το μέτωπο των λογαριασμών μαθαίνω όμως είναι δευτερεύον για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τα μηνύματα από την αγορά είναι ακόμη και… εχθρικά.

Όπως μου έλεγαν χθες ειδικά στην κατηγορία των πολυεθνικών εταιρειών η κατάσταση μοιάζει ασφυκτική.  Δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει. Κι εκφράζονται διόλου κολακευτικά για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική.  Ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που ακούγεται είναι λαϊκισμός. Καταλαβαίνετε… δείτε παραπάνω…

Οι ημέτεροι…

Μάλιστα μου έλεγαν ότι και το δεύτερο εξάμηνο του 2024 δεν το βλέπουν αισιόδοξο. Και προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους.

Και μάλιστα θεωρούν ότι ως επιχειρηματική κατηγορία τους υφίσταται μεροληπτική κριτική και συμπεριφορά από την κυβέρνηση. Προς όφελος των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Δύσκολα πράγματα

Συνοψίζοντας μάλιστα αρμόδια πηγή πολυεθνικού ομίλου τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, έλεγε πως είναι «οι κακές πολυεθνικές, η ακρίβεια και τα πρόστιμα» συμπληρώνοντας πως «έχουν διαμορφώσει ένα ζοφερό περιβάλλον».

Για τις διακοπές

Και μέσα σε όλα βέβαια φαίνεται πως η κατανάλωση έχει αρχίσει και ζορίζεται πάλι.  Σας ανέφερα πρόσφατα πως τον περασμένο Ιούνιο από πολλές πλευρές ακούστηκε «γκρίνια» για τους όγκους των πωλήσεων.

Πηγή της αγοράς μου έλεγε πως συγκυριακά αυτό προκύπτει από την προσπάθεια αρκετών νοικοκυριών να αποταμιεύσει λίγα χρήματα, προκειμένου να κάνει διακοπές.

Από Σεπτέμβριο

Όμως, πρόσθετε αυτό είναι γενικότερο πρόβλημα, δεδομένου ότι είναι θέμα χρόνου να γυρίσουμε σε αρνητικούς όγκους πωλήσεων, γιατί οι καταναλωτές ζορίζονται πολύ». Βέβαια ο τουρισμός σώζει κάπως την κατάσταση, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όμως από το Σεπτέμβριο η εγχώρια κατάσταση θα αποκαλυφθεί.

Το budget

Εν τω μεταξύ για να ξέρετε όλο αυτό το περιβάλλον έχει δημιουργήσει κι άλλα θέματα. Όπως είναι γνωστό στα τέλη του Νοεμβρίου κάθε χρόνο το εγχώριο μάνατζμεντ των πολυεθνικών στέλνει στο αντίστοιχο desk του πολυεθνικού του ομίλου το budget της επόμενης χρονιά.

«Φτωχό»!

Πέρυσι, οι προβλέψεις που έστειλαν ήταν για ρυθμό ανάπτυξης των πωλήσεων – με τα αντίστοιχα έξοδα φυσικά, γιατί οι πωλήσεις έχουν έξοδα! – περί τα 3% με 4%. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις από κάποια «αφεντικά» κρίθηκε κι ως «φτωχό» ποσοστό! Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν ανάποδα!

Αναθεώρηση

Και το «φτωχό» 3% – 4% αποδείχθηκε εξαιρετικά πλούσιο! Δηλαδή απείχε τελικά από την πραγματικότητα. Δηλαδή οι στόχοι στο πρώτο εξάμηνο δεν πιάστηκαν, κι όπως συμβαίνει συνήθως – είναι μία κλασική τακτική – τον Ιούνιο έγινε αναπροσαρμογή των στόχων και των budget.

Για το δεύτερο εξάμηνο φυσικά. Για το οποίο οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες.  Τόσο ως προς την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, όσο και ως προς το γενικότερο κλίμα που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με την στοχοποίηση των πολυεθνικών ομίλων.

Προσφορές

Διατηρούν ωστόσο αμείωτη όλη την «δύναμη πυρός» σε προσφορές, πρωτίστως για να διαφυλάξουν τα μερίδια τους στην αγορά. Φυσικά κάνουν κράτει στους θερινούς μήνες, που ο τουρισμός τροποποιεί το περιβάλλον της αγοράς.

Αλλά από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να «επιτεθούν» εκ νέου και με… σφοδρότητα!

Μέχρι τότε παραμένουν σε περίσκεψη και περισυλλογή….

Ενημέρωση

Παράλληλα τα «κεντρικά» όλων των ομίλων έχουν ενημερωθεί για το ασφυκτικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση στην αγορά. Σε real time όπως αντιλαμβάνεστε.
Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων.
Έτσι προς το παρόν βαδίζουν ακροποδητί, εντός του κανονιστικού πλαισίου που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική.

Τα «κανάλια»

Παράλληλα δεν φαίνεται να υπάρχουν συνομιλητές από κυβερνητικής πλευράς – θεσμικά εννοώντας.
Τα παλιά «κανάλια» επικοινωνίας ή έχουν καταστραφεί ή έχουν «ατροφήσει».
Ως εκ τούτου το τελευταίο τους «καταφύγιο» είναι οι εθνικές τους πρεσβείες, που δεν είναι όμως σαφές ποιο μπορεί να είναι το εύρος της παρέμβασης τους σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.

—-

Τι θα γίνει με τους διαδικτυακούς παίκτες;

Δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε πόσοι είναι οι διαδικτυακοί παίκτες της Betshop, της οποίας η άδεια ανακλήθηκε. Αλλά μπορούμε να φανταστούμε τη θέση όσων περίμεναν το Euro 2025 για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους “σπορ”. Γιατί πολύ απλά είναι πλέον αποκλεισμένοι.

Δεν είναι ότι δεν έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα της Betshop, αλλά και ότι έχουν δεσμευτεί τα ποσά στους λογαριασμούς τους. Ως συνέπεια στην κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών της Betshop από τις φορολογικές αρχές. Συρρέουν επομένως σε άλλες πλατφόρμες.

Μαθαίνω επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και με την εγγυητική επιστολή 500.000 ευρώ που έχει στην ΕΕΕΠ. Την οποία η διοίκηση προτάσσει ως στοιχείο διαβεβαίωσης ότι κανείς δεν θα ζημιωθεί.
Πάντως, η εταιρεία αναφέρει ότι το πρόβλημα αφορά σε υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεών της για τις χρήσεις 2013 και 2014.

Κυρίως, στον προσδιορισμό του παρακρατούμενου φόρου επί των κερδών των παικτών. Πριν δέκα χρόνια…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories