Reuters Breakingviews

Το πολιτικό περιβάλλον στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμαίνεται από αηδία σε σοκ. Το Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. Τι σημαίνει αυτό για την εκλογική αναμέτρησή του με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο, μια κούρσα που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν από περιφρόνηση και για τους δύο υποψηφίους, είναι ακόμη ασαφές. Αλλά καθώς οι τελικές επιφυλάξεις του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συσπειρώνονται γύρω από τον υποψήφιό του, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων – και η αποφασιστικότητα να συμμετάσχουν σε καταστροφικές αλλαγές πολιτικής – θα σκληρύνουν.

Η στροφή άρχισε σχεδόν αμέσως. Ρεπουμπλικάνοι, όπως η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς ή η πρώην κυβερνήτης Νίκι Χέιλι, που πολέμησαν εναντίον του Τραμπ για την υποψηφιότητα του κόμματός της, διατηρούσαν προηγουμένως εχθρική απόσταση από τον πρώην πρόεδρο. Σε μια ανατροπή, η Haley θα μιλήσει τώρα στο εθνικό συνέδριο του κόμματος την Τρίτη. Και άλλες ελίτ επισημοποιούν την υποστήριξή τους: το αφεντικό της Tesla, Ίλον Μασκ, και ο διευθυντής hedge funds, Bill Ackman, έχουν πλέον ρητά στηρίξει τον Τραμπ.

Συγκρίνετε αυτό με μόλις πριν από έξι εβδομάδες, όταν ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος που καταδικάστηκε για κακούργημα, κατηγορούμενος για παραποίηση αρχείων που σχετίζονται με υπόγειες πληρωμές . Δημοσκοπήσεις δείχνουν τους μισούς Αμερικανούς να λένε ότι πρέπει να αναστείλει την εκστρατεία του και ο Μπάιντεν μείωσε το προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Μια καταστροφική εικόνα στο debate στα τέλη Ιουνίου στη συνέχεια, έπληξε και πάλι την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου, εγείροντας ερωτηματικά για το αν είναι σε θέσει να κυβερνήσει τη χώρα.

Η απειλή για τη ζωή του Τραμπ θα μπορούσε να παρακινήσει ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το έκαναν, να βγουν για να τον ψηφίσουν. Το πιο σημαντικό, ένα πλήρως ευθυγραμμισμένο κόμμα θα ήταν σε αντίθεση με την τελευταία του κυβέρνηση, όπου οι προσπάθειες σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σκόνταψαν σε εσωτερικές διαμάχες, οδηγώντας σε ανασχηματισμό ρεκόρ στο υπουργικό συμβούλιο. Καθώς οι ελίτ μπαίνουν στη σειρά, η ατζέντα του Τραμπ θα μπορούσε να απολαύσει πιο πειθαρχημένη, δυναμική εμφύτευση εάν κερδίσει τον Νοέμβριο.

Και αυτή η ατζέντα είναι απίθανο να γίνει ξαφνικά συμβιβαστική. Οι σαρωτικές έξοδοι, για παράδειγμα, στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου του Μπάιντεν έχουν δείξει μόνο ένα μικρό μέρος του δυνατού.

Αυτό θα σκληρύνει το εσωτερικό κομματικό χάσμα. Αλλά έχει επίσης συνέπειες για τα έθνη συμμάχους της Αμερικής. Ο Τραμπ είναι πολύ εχθρικός προς την Κίνα, αλλά ένα θερμό πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από βία και ενοποίηση γύρω από μια φιγούρα υπόσχεται μόνο να αυξήσει τα διακυβεύματα. Οι προτεινόμενοι δασμοί μπορεί να είναι απλώς η αρχή μιας νέας εποχής «πρώτα η Αμερική».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners