Συνεχίζεται η δυναμική της αγοράς των υπολογιστών με τις παγκόσμιες αποστολές σταθερών και φορητών υπολογιστών να αυξάνονται κατά 3,4% το β’ τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, φθάνοντας τις 62,8 εκατομμύρια μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας μετρήσεων της αγοράς Canalys.

Οι αποστολές φορητών υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένων των φορητών σταθμών εργασίας) έφτασαν τις 50 εκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 4%. Οι σταθεροί υπολογιστές (συμπεριλαμβανομένων των επιτραπέζιων σταθμών εργασίας), που αποτελούν το 20% της συνολικής αγοράς υπολογιστών, παρουσίασαν ελαφρά αύξηση 1%, φτάνοντας συνολικά τις 12,8 εκατομμύρια μονάδες.

Το 75% των υπαλλήλων γραφείου χρησιμοποιούν ήδη AI στην εργασία τους

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Canalys, το στάδιο είναι πλέον έτοιμο για μια επιταχυνόμενη ανάπτυξη, καθώς ο κύκλος ανανέωσης που καθοδηγείται από τη μετάβαση στα Windows 11 και την υιοθέτηση υπολογιστή με τεχνητή νοημοσύνη θα αυξάνεται κατά τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα.

Οι πρώτοι υπολογιστές με Copilot+

«Η ανάκαμψη της αγοράς συμπίπτει με συναρπαστικές ανακοινώσεις από προμηθευτές και κατασκευαστές chipset, καθώς το roadmap τους με AI PC μεταβαίνουν από την υπόσχεση στην πραγματικότητα. Το τρίμηνο κορυφώθηκε με την κυκλοφορία των πρώτων υπολογιστών Copilot+ με επεξεργαστές Snapdragon και περισσότερη σαφήνεια γύρω από τη στρατηγική AI της Apple με την ανακοίνωση της σουίτας λειτουργιών Apple Intelligence για Mac, iPad και iPhone», εκτιμά ο Ισάν Ντατ, κύριος αναλυτής της Canalys.

«Πέρα από αυτές τις καινοτομίες, η αγορά θα αρχίσει να επωφελείται ακόμη περισσότερο από τον μεγαλύτερο… τροφοδότη της – την αύξηση της ζήτησης για υπολογιστές λόγω του κύκλου ανανέωσης των Windows 11. Η συντριπτική πλειονότητα των συνεργατών που συμμετείχαν σε έρευνα της Canalys τον Ιούνιο ανέφεραν ότι το τέλος του κύκλου ζωής των Windows 10 είναι πιθανό να επηρεάσει περισσότερο τα σχέδια ανανέωσης πελατών είτε το δεύτερο εξάμηνο του 2024 είτε το πρώτο εξάμηνο του 2025, υποδηλώνοντας ότι η αύξηση των αποστολών θα συγκεντρώσει μόνο ατμό στα επόμενα τρίμηνα», καταλήγει.

Οι κατασκευαστές

Σε επίπεδο κατασκευαστών, η Lenovo διατήρησε τη θέση της ως ηγέτης στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών, με αποστολή 14,7 εκατομμυρίων μονάδων το β’ τρίμηνο του 2024, αντικατοπτρίζοντας ετήσια αύξηση 4%. Η HP ακολουθεί με μικρή διαφορά, αποστέλλοντας 13,7 εκατομμύρια μονάδες.

Η Dell κατέλαβε την τρίτη θέση, αλλά ήταν ο μόνος προμηθευτής που ανέφερε ετήσια πτώση, με -2% από έτος σε έτος, με αποστολή 10,1 εκατομμυρίων μονάδων. Αυτή η πτώση οφειλόταν κυρίως στις μειωμένες αποστολές στην αγορά των ΗΠΑ, όπου άλλοι κορυφαίοι πωλητές είδαν ανάπτυξη.

Η Apple εξασφάλισε την τέταρτη θέση, με αποστολή 5,5 εκατομμυρίων μονάδων και με μερίδιο αγοράς 9%, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Asus συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, ξεπερνώντας την Acer, χάρη στην επιτυχία των gaming PC της, αναφέρει η Canalys. Η Asus σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με ετήσια αύξηση 17%, με αποστολή 4,5 εκατομμυρίων μονάδων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία