Προς αναβολή φαίνεται ότι οδηγούνται οι επόμενες αμερικανικές διαστημικές αποστολές μετά την καθήλωση των πυραύλων Falcon 9 της SpaceX λόγω σπάνιας αστοχίας στην εκτόξευση δορυφόρων για το Starlink, την υπηρεσία δορυφορικού Διαδικτύου που προσφέρει η εταιρεία του Έλον Μασκ.

Περίπου μία ώρα μετά την εκτόξευση της περασμένης Πέμπτης, το δεύτερο στάδιο του Falcon 9 παρουσίασε διαρροή υγρού οξυγόνου και απέτυχε να πυροδοτήσει τον κινητήρα του. Ως αποτέλεσμα, οι 20 μικροί δορυφόροι απελευθερώθηκαν σε χαμηλότερο από το επιθυμητό ύψος και πρόκειται να πέσουν στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες, όπως επιβεβαίωσε η SpaceX.

SpaceX: Η εταιρεία του Ίλον Μασκ κατασκευάζει δορυφορικό δίκτυο για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Η απόπειρα πυροδότησης του δεύτερου σταδίου «οδήγησε σε RUD του κινητήρα για λόγους που μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστοι» έγραψε στο X ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ.

«RUD», ή Rapid Unscheduled Disassembly (Ταχεία Μη Προγραμματισμένη Αποσυναρμολόγηση), είναι ένας χιουμοριστικός όρος της διαστημικής βιομηχανίας που συνήθως σημαίνει έκρηξη ή διάλυση.

Μια μάζα παγωμένου οξυγόνου διακρίενται στον κινητήρα σε εικόνα από τη ζωντανή μετάδοση της SpaceX

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ, οι Falcon 9 θα μείνουν καθηλωμένοι μέχρι να ερευνηθούν τα αίτια της αστοχίας και προβεί η SpaceX σε βελτιώσεις του κινητήρα, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από εβδομάδες έως μήνες.

Η αποτυχία της περασμένης εβδομάδας διακόπτει ένα σερί περισσότερων από 300 επιτυχημένων εκτοξεύσεων για τον Falcon 9, έναν από τους πιο επιτυχημένους πυραύλους στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης.

Η εταιρεία του Μασκ, την οποία προτιμούν πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες για την εκτόξευση των δορυφόρων τους, εκτιμάται ότι αξίζει σήμερα 200 δισ. δολάρια.

Η προηγούμενη αποτυχία του Falcon 9 είχε έρθει το 2016, όταν ο πύραυλος εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος του Ισραήλ.

Ο Falcon 9 είναι σήμερα ο μόνος αμερικανικός πύραυλος που μπορεί να στείλνει πληρώματα της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η καθήλωσή του είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναβολή της επόμενης αποστολής που προγραμματιζόταν για τον Αύγουστο.

Σχεδόν σίγουρα αναβάλλεται και η αποστολή Polaris Dawn που προγραμματιζόταν για τις 31 Ιουλίου, μια διαστημική κρουαζιέρα για τέσσερις επιβάτες με μισθωμένο σκάφος Crew Dragon της SpaceX.

Με τον Falcon 9 έχουν εκτοξευτεί επίσης οι περίπου 7.000 δορυφόροι του Starlink.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία