Σημαντική πτώση καταγράφει η τιμή στο βαμβάκι, καθώς ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών του κόσμου αυξάνει την προσφορά, ενώ οι πολλοί καταναλωτές αναζητούν πλέον ρούχα κατασκευασμένα από φθηνότερα υφάσματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού ICE έπεσαν κάτω από τα 0,69 δολάρια η λίβρα αυτόν τον μήνα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020 και λιγότερο από το ήμισυ του υψηλού 10ετίας που καταγράφηκε τον Μάιο του 2022.

Οι τιμές έχουν παρασυρθεί από την απότομη αύξηση της παραγωγής στη Βραζιλία, η οποία ξεπέρασε πρόσφατα τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Η χώρα της Νότιας Αμερικής εξήγαγε 12,4 εκατομμύρια bales την περίοδο συγκομιδής 2023-24 σε σύγκριση με 11,8 εκατομμύρια που βγήκαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η Αυστραλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, απέστειλε 5,8 εκατομμύρια δεμάτια (bales).

Βαμβάκι: Δεσπόζουσα η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή παραγωγή

«Με τη Βραζιλία να επεκτείνει την παραγωγή της, πηγαίνοντας στο μέλλον, πρέπει να ανησυχούμε για τον ανταγωνισμό από αυτήν», δήλωσε ο Δρ Jody Campiche, αντιπρόεδρος οικονομικών και ανάλυσης πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου Βαμβακιού της Αμερικής.

Επενδύοντας στο βαμβάκι

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η Βραζιλία αύξησε σταθερά τις εκτάσεις βαμβακιού της την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τα 1,87 εκατομμύρια εκτάρια που φυτεύτηκαν για τη σεζόν 2023-2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, μια αύξηση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι χαμηλές τιμές του καλαμποκιού – που μειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια – ώθησαν τους αγρότες στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο της Βραζιλίας να φυτέψουν βαμβάκι αντί για δεύτερη καλλιέργεια καλαμποκιού, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής της Βραζιλίας υπεραντιστάθμισε τον αντίκτυπο των διαδοχικών ετών ξηρασίας στις ΗΠΑ, που μείωσαν την παραγωγή εκεί στα 12,5 εκατομμύρια δεμάτια το 2023 από 17,5 εκατομμύρια δύο χρόνια νωρίτερα. Το 2022, η χώρα παρήγαγε τη μικρότερη σοδειά της σε μια δεκαετία μετά από μήνες ζεστού, ξηρού καιρού που ανάγκασε τους καλλιεργητές στο Τέξας, τη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής, να εγκαταλείψουν 6 εκατομμύρια στρέμματα καλλιέργειας.

Ενώ οι παγκόσμιες τιμές εκτοξεύτηκαν εκείνο το έτος, έκτοτε έχουν μειωθεί, παρόλο που η παραγωγή στις ΗΠΑ έχει περιοριστεί.

Πέφτει η ζήτηση για βαμβάκι

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι έχει μειωθεί μετά την πανδημία του κορονοϊού, καθώς η οικονομική επιβράδυνση και η απότομη αύξηση των επιτοκίων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές.

Τα τελευταία χρόνια οι αγοραστές επιλέγουν όλο και περισσότερο τον πολυεστέρα και άλλα τεχνητά υφάσματα με βάση το πετρέλαιο, τα οποία είναι φθηνότερα και πιο γρήγορα στην παραγωγή από το βαμβάκι, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος.

Ορισμένοι στην αγορά κατηγορούν επίσης τα hedge funds που βασίζονται σε υπολογιστές που προσπαθούν να επωφεληθούν από την προσκόλληση στις τάσεις της αγοράς είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, υποστηρίζοντας ότι οι πωλήσεις από αυτούς τους διαχειριστές ποσοτήτων συνέβαλαν στην πτώση των τιμών.

Αντιμέτωποι με χαμηλές τιμές, υψηλό κόστος παραγωγής που προκύπτει από την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και άλλων παραγόντων και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, οι Αμερικανοί αγρότες αγωνίζονται, αν και πολλοί εξακολουθούν να φυτεύουν βαμβάκι.

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βαμβακιού στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους πηγαίνει σε εγχώριους αγοραστές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities