Η BHP, μια απο τις μεγαλύτερες μεταλευτικές εταιρίες στον κόσμο, αποσύρεται απο τις δραστηριότητες νικελίου μέχρι νεοτέρας ή για την ακρίβεια έως το 2027 τουλάχιστον, οπότε -σύμφωνα με ανακοίνωσή της- και θα επανεξετάσει τη στρατηγική της.

LME: Το νικέλιο ανεβάζει σε υψηλό δεκαετίας τις συναλλαγές

Η αύξηση της παραγωγής νικελίου στην Ινδονησία συνθλίβει τους ανταγωνιστές και θέτει σε αμφισβητηση τις φιλοδοξίες της Δύσης για διαφοροποίηση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού μετάλλων, ειδικά εκείνων που θεωρούνται βασικά σε βιομηχανικους κλάδους υψηλής τεχνολογίας όπως οι τηλεπικοινωνίες και η ηλεκτροκίνηση.

Ο αυστραλιανός όμιλος BHP είναι το τελευταίο θύμα μιας διετούς πτώσης των τιμών, η οποία είδε την τιμή του νικελίου τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) να πέφτει από το ιστορικό υψηλό των 55.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο τον Μάρτιο του 2022 στα 16.650 δολάρια.

Αναστολή δραστηριοτήτων

Η BHP, η μεγαλύτερη εισηγμένη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε νικέλιο στη Δυτική Αυστραλία από τον Οκτώβριο.

Η απόφαση ήταν καλά σημαινόμενη και πιθανώς διευκολύνθηκε από την απώλεια της τροφοδοσίας από τα ορυχεία Kambalda της Wyloo Metals, τα οποία τέθηκαν σε καθεστώς φροντίδας και συντήρησης τον Μάιο, επίσης λόγω των χαμηλών τιμών.

Το νικέλιο του Λονδίνου επέτυχε ένα ράλι τον Μάιο έως και τα 21.750 δολάρια ανά τόνο λόγω της εμφύλιας αναταραχής στη Νέα Καληδονία, ένα νησί του Ειρηνικού που ελέγχεται από τη Γαλλία και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο.

Ωστόσο, η ταχεία αύξηση των μετοχών του LME έχει περιορίσει τα «ανοδικά πνεύματα» με την τοποθέτηση επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων να στρέφεται σε καθαρή πτώση τον Ιούνιο.

Απώλειες

Οι απώλειες απο την υπερπροσφορά και την πτώση των τιμών είναι το κλείσιμο ορυχείων και των εγκαταστασεων επεξεργασίας νικελίου και κατ επέκταση χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο κατάλογος των απωλειών στην Αυστραλία περιλαμβάνει την Panoramic Resources, η οποία τέθηκε σε καθεστώς εθελούσιας διαχείρισης τον Δεκέμβριο, και την IGO Ltd, η οποία ανέστειλε την λειτουργία του ορυχείου Cosmos και πρόσφατα είδε μια απομείωση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν σχέση με την εξερεύνηση νικελίου.

Η BHP δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτό που είχε προαναγγελθεί μόλις πριν από λίγα χρόνια ως κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής της εταιρείας για τα μέταλλα μπαταρίας. Βέβια, η εταιρεια θα επενεξετασει την απόφασή της το 2027, γεγονός που λέει πολλά για το πώς βλέπει η εταιρεία τις προοπτικές της τιμής του νικελίου.

Η Tesla Inc, η οποία υπέγραψε συμφωνία παραλαβής για το νικέλιο χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα της BHP το 2021, θα πρέπει να κοιτάξει αλλού. Πιθανότατα στην Ινδονησία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities