Σε νέα ιστορικά υψηλά «πέταξε» ο Dow Jones σήμερα, καθώς η bull market που βρίσκεται σε εξέλιξη διαχέεται σε τίτλους που είχαν μείνει πίσω, ενώ ισχυρό ήταν το ενδιαφέρον για τα small caps του Russell 2000.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,85% στις 40.954 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,64% στις 5.667 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 18.509 μονάδες. Επίσης, ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 3,3%.

Χρυσός: Κατέκτησε τα νέα ιστορικά υψηλά των 2.465,30 δολαρίων

Η εναλλαγή από μετοχές τεχνολογίας megacap σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου έδειξε τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων τριών ετών. Η μέτρηση θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι ο πληθωρισμός πλησίαζε τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια.

Μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Οι traders βλέπουν τώρα 100% πιθανότητες η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch. Μια μείωση επιτοκίων θεωρείται ότι ενισχύει τη μικρή κεφαλαιοποίηση και τους βιομηχανικούς κλάδους που εξαρτώνται περισσότερο από το κόστος δανεισμού από ό,τι οι μετοχές τεχνολογίας megacap που έχουν οδηγήσει ένα κύμα αισιοδοξίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μόνο την τελευταία μία εβδομάδα, ο Russell 2000 σημείωσε άνοδο πάνω από 10%, ενώ ο blue-chip Dow κέρδισε σχεδόν 4%. Ο Nasdaq είναι σχεδόν σταθερός την ίδια περίοδο.

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική πίσω από αυτό το rotation που βρίσκεται σε εξέλιξη, από τεχνολογία μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης», δήλωσε ο Ross Mayfield, στρατηγικός αναλυτής στην Baird. «Είναι μια εναλλαγή, αλλά αφορά πολύ περισσότερο την ανοδική πορεία στους πιο κυκλικούς τομείς της αγοράς παρά μια ψήφος εμπιστοσύνης για τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης».

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, τώρα η Bank of America σημείωσε άνοδο άνω του 5%, αφού τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Βέβαια, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 6,9 δισ. δολάρια, υποχωρώντας από 7,4 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί ένα χρόνο πριν.

Επίσης, η Morgan Stanley κέρδισε περισσότερο από 1%, αν και δυσκολεύτηκε, παρά το ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 15,02 δισ. δολάρια, έναντι 14,3 δισ. δολάρια που αναμενόταν από τους αναλυτές.

«Η αίσθηση μας είναι ότι οι αγορές θα αρχίσουν να στρέφουν την εστίασή τους την ερχόμενη εβδομάδα στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου 2024, τα οποία αναμένουμε να είναι πολύ σταθερά», είπε ο Chris Senyek, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Wolfe Research.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές δείχνουν να προεξοφλούν ότι η ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα λειτουργήσει θετικά για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία και το κόμμα του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια νίκη του GOP θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ευνοϊκές φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές για τους επενδυτές.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής και υπηρεσιών τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες τον Ιούνιο σε σύγκριση με την πορεία του περασμένου μήνα, φθάνοντας στα 704,3 δισ. δολάρια, όπως αποκάλυψε το Γραφείο Απογραφής. Εν τω μεταξύ, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων του Ιουνίου ήταν 2,3% υψηλότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street