Υπό την πίεση των ανησυχιών για τις φορολογικές προθέσεις της κυβέρνησης βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τη ζώνη των 1.450 μονάδων, χωρίς όμως να μπορεί να υπερκεράσει τις απώλειες του μεγαλύτερου μέρους του ταμπλό του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,67% στις 1.448,82 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 48,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,75% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.530,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,25% στις 1.288,51 μονάδες.

Πιέσεις αβεβαιότητας

Μετά την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών αλλά και την επιβολή ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν και πωλούν στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο, 17 Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά δείχνει να επηρεάζεται από τα έκτακτα μέτρα, εντείνοντας τις πιέσεις στον κλάδο των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό που μεταφέρουν πηγές του ΟΤ πάντως από την αγορά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι δεν μπορεί να αιφνιδιάζει τον επιχειρηματικό κόσμο με έκτακτες φορολογίες ή εισφορές ή όπως αλλιώς μπορεί να «βαπτίζει» τα μέτρα. «Οι αγορές αποστρέφονται τα έκτακτα γεγονότα, ειδικά εκείνα που μπορεί να επηρεάζουν την τελική γραμμή των αποτελεσμάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Έτσι ο γενικός δείκτης παλεύει να κρατήσει τις 1.450 μονάδες, ενεργοποιώντας κάποιες αδύναμες στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο και τη ΓΕΚ Τέρνα, αλλά η αβεβαιότητα δεν βοηθά. Ειδικά οι τράπεζες έχουν σήμερα και τη βοήθεια της UBS, η οποία άρχισε την κάλυψη του κλάδου με αρκετά υψηλές τιμές στόχους.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα κινείται με απώλειες 2,01%, με τις ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Jumbo, Aegean, Σαράντη, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια να χάνουν πάνω από 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Eurobank, Autohellas, Coca Cola, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς, με τη Cenergy να είναι αμετάβλητη. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, ΔΑΑ, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών