Νέο ιστορικό υψηλό κατέκτησαν οι τιμές του χρυσού, καθώς οι αυξανόμενες προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ενίσχυσαν τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ενισχύθηκαν  κατά 1,5% στα 2.465,30 δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 2.454,20 δολαρίων που είχε επιτευχθεί στις 20 Μαΐου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και τα 2.467,30 δολάρια ουγγιά ενδοσυνεδριακά.

Wall Street: «Μάχη» BofA – Morgan Stanley

Οι τιμές του χρυσού έφτασαν σε ιστορικά υψηλά νωρίτερα φέτος πριν υποχωρήσουν, καθώς η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων μείωσε τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τον χρυσό. Όμως το ενδιαφέρον για το περιουσιακό στοιχείο αυξήθηκε μετά τα ηπιότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου και τα πιο περιστερίσια σχόλια από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων φέτος. Οι αγορές τιμολογούν πλέον 100% πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούνται από το εργαλείο FedWatch της CME.

Η υποχώρηση του δολαρίου ενισχύει τον χρυσό

Η αποδυνάμωση του δολαρίου στήριξε επίσης τη ζήτηση για χρυσό. Την Τρίτη, το αμερικανικό δολάριο ανέκαμψε αφού υποχώρησε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.

«Το ενδιαφέρον για «buy-the-dip» παρέμεινε διαδεδομένο μεταξύ των επενδυτών εν μέσω ισχυρού αισθήματος για τον χρυσό, και αυτό είναι πιθανόν γιατί η αγορά έσπευσε να συσπειρωθεί με τις ήπιες εκτυπώσεις δεδομένων των ΗΠΑ και τις περιστερίσιες προσδοκίες της Fed» εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της UBS,  Τόνι Τέβες.

«Με την αγορά να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 2400 δολαρίων, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι στρέφονται προς τα πάνω»  ο Τέβες. «Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση παραμένει λιτή και υπάρχει χώρος για τους επενδυτές να αναπτύξουν έκθεση σε χρυσό».

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό

Ο χρυσός σημείωσε ράλι σε υψηλά ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2024 λόγω της πολυετούς ανόδου της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι αυξανόμενοι παγκόσμιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενίσχυσαν το ενδιαφέρον για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με την UBS, η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι η υψηλότερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

«Με ορισμένες κεντρικές τράπεζες να αμφισβητούν τώρα την ασφάλεια της κατοχής περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια και ευρώ (μετά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους και πιο πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία), πολλές επιλέγουν να γεμίσουν τα αποθέματά τους με χρυσό», αναφέρει σε σημείωμα η UBS.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές της εξόρυξης χρυσού την Τρίτη. Το ETF VanEck Gold Miners ενισχύθηκε κατά 3%. Οι μετοχές της Harmony Gold και Gold Fields που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ καταγράφουν κατά 14% και 7%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities