Ο χρυσός οδεύει προς νέο ρεκόρ, καθώς οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed αυξάνονται και οι traders ποντάρουν πλέον όλο και πιο πολύ σε μια δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δείκτης spot σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας λίγο κάτω από τα 2.443 δολάρια ανά ουγγιά λίγο πιο κάτω από το ανώτατο όριο που σημειώθηκε στα τέλη Μαΐου και που είχε ανέλθει στα 2.450 δολάρια. Οι traders προβλέπουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων όλο και πλησιάζουν και αυτή η κίνηση παραδοσιακά θα ωφελούσε το κίτρινο πολύτιμο μέταλλο – καθώς ο πληθωρισμός «παγώνει».

Χρυσός: Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του

Ο χρυσός είναι σχεδόν 20% υψηλότερος σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο, υποστηριζόμενος από τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed, καθώς και από σημαντικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις υποστήριξαν επίσης το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο παραδοσιακά θεωρείται ως ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Η αισιοδοξία σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς περισσότερα οικονομικά στοιχεία ενισχύουν την προοπτική στροφής της Fed, λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον χρυσό», δήλωσε η Ewa Manthey, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ING Bank NV. «Ο χρυσός είναι έτοιμος να διατηρήσει τη θετική του δυναμική εν μέσω του τρέχοντος παγκόσμιου γεωπολιτικού και μακροοικονομικού τοπίου, ενώ η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών αναμένεται να αυξηθεί».

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία έδωσαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Οι traders ποντάρουν ότι θα υπάρξουν τρεις περικοπές φέτος, αφού η Goldman Sachs εκτίμησε ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για χαλάρωση, με «μια σταθερή λογική» για τους αξιωματούχους να μειώσουν τα επιτόκια μόλις τον Ιούλιο.

Εν τω μεταξύ, η υποψηφιότητα του Τραμπ κέρδισε δυναμική μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το Σαββατοκύριακο, ενώ δικαστής απέρριψε μια ποινική υπόθεση εναντίον του. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα, ενώ η Trump Media & Technology Group Corp. και η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο Rumble εκτινάχθηκαν αμφότερες.

Η προεδρία Τραμπ και ο χρυσός

Μια προεδρία Τραμπ μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στον χρυσό, δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. Μπορεί να οδηγήσει σε «φορολογικές περικοπές, να στηρίξει τη στροφή προς τις μετοχές και τελικά να περιορίσει τις ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων», είπε.

Από την άλλη πλευρά, οι φορολογικές περικοπές θα επιδεινώσουν τις δημοσιονομικές ισορροπίες των ΗΠΑ, δυνητικά αποδυναμώνοντας την κατάσταση του δολαρίου και ωθώντας τους αγοραστές προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, είπε.

Ο χρυσός σποτ αυξήθηκε στα 2.442,57 δολάρια η ουγγιά έως τις 10:48 π.μ. στο Λονδίνο. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν.

Το ασήμι ήταν σταθερό, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities