
Η ενσωμάτωση της τηλεργασίας ως μορφής οργάνωσης εργασίας που οφείλεται τόσο στις ραγδαίες εξελίξεις στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) όσο και στην πανδημία είναι πλέον καθολική. Παρότι η έκταση της διείσδυσης συναρτάται με το είδος των θέσεων εργασίας κάθε επιχείρησης που μπορούν να εκτελεστούν από απόσταση – ποσοτική προσέγγιση, η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της συναρτάται με τα διοικητικά συστήματα που εφαρμόζονται για την τηλεργασία – ποιοτική προσέγγιση. Επιπρόσθετα, θεωρείται περισσότερο σημαντικό από την υιοθέτηση τηλεργασίας η μεγαλύτερη έμφαση στα παραδοτέα των τηλεργαζομένων παρά στον καθημερινό έλεγχο όπως ίσχυε παλαιότερα.
Για τις επιχειρήσεις ο σχεδιασμός και εφαρμογή σχετικών με την τηλεργασία πολιτικών ανθρώπινου δυναμικού είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών και προσδοκιών των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο η διαμόρφωση πολιτικής, με τις ιδιαιτερότητες κάθε επιχείρησης, συνιστάται να περιλαμβάνει τα ακόλουθα σημεία:
Εισαγωγή – σκοπός που να προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους η επιχείρηση παρέχει την τηλεργασία ως σύστημα οργάνωσης εργασίας, πώς αυτή συνδέεται με τις βασικές αξίες της επιχείρησης και τα βασικά οφέλη για τους εργαζόμενους.
Εννοιολογικός προσδιορισμός του τι ορίζεται ως τηλεργασία για την επιχείρηση που είναι απολύτως απαραίτητος τόσο για τον περαιτέρω προσδιορισμό των εκφάνσεων της όσο και για την αποφυγή παρερμηνειών.
Πεδίο εφαρμογής – επιλεξιμότητα που παρότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρείται σχεδόν αυταπόδεικτο ποιες θέσεις εργασίας μπορούν να ενταχθούν σε σύστημα τηλεργασίας ο ειδικότερος προσδιορισμός είναι αναγκαίος.
Ακολουθητέες διαδικασίες, διάρκεια τηλεργασίας όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες όπως ενδεικτικά η αίτηση εργαζομένων, η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης, ο προσδιορισμός ημερών τηλεργασίας ανά εβδομάδα – υβριδική εργασία, η επίλυση διαφορών και η λήξη περιόδου τηλεργασίας.
Εκπαίδευση στην οποία θα ορίζονται οι βασικές εκπαιδευτικές διαδρομές – προαπαιτούμενες γνώσεις πριν την ανάληψη τηλεργασίας τόσο σε τεχνικά θέματα (χρήση εξοπλισμού, ασφάλεια κ.λπ.) όσο και σε οριζόντια (επικοινωνία, συνεργασία από απόσταση, εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής κ.λπ.).
Συστήματα διοίκησης, στοχοθεσία και αξιολόγηση που θα περιγράφουν τα ειδικότερα σημεία – διαφοροποιήσεις που αφορούν τους τηλεργαζόμενους στα συστήματα διοίκησης ιδίως αυτά του HR, όπου και αν υπάρχουν διαφορές.
Επικοινωνία και Προσβασιμότητα που αφορά τόσο στα εργαλεία -λογισμικά επικοινωνίας, όσο και στις μεθόδους – διαδικασίες επικοινωνίας ιδίως όσον αφορά τις επαφές με το εξωτερικό περιβάλλον (πελάτες, προμηθευτές, τρίτοι), δηλαδή τις όποιες αλλαγές στα σχετικά πρωτόκολλα.
Ασφάλεια Πληροφοριών είναι απαραίτητη η δημιουργία και ο έλεγχος εφαρμογής των σχετικών οδηγιών που μπορεί να αποτελέσουν μέρος της γενικότερης πολιτικής του τομέα πληροφορικής.
Χώρος, εξοπλισμός και ωράρια προσδιορίζονται γενικές και ανά θέση εργασίας οδηγίες σε θέματα του φυσικού χώρου εργασίας, εξοπλισμού γραφείου, Η/Υ και περιφερειακών καθώς και μέθοδοι συμμόρφωσης με τους συμβατικούς χρόνους απασχόλησης
Επιπρόσθετες Μη μισθολογικές Παροχές που πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένο το καθεστώς με το οποίο αξιοποιούν μη μισθολογικές παροχές με όσες από αυτές συνδέονται με τις ημέρες τηλεργασίας.
Τέλος, είναι απολύτως απαραίτητη η συμβατική τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο.
Γιάννης Σιδηρόπουλος, Senior Advisor, Τομέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, του ΣΕΒ
*Το άρθρο έχει γραφεί στο πλαίσιο του έργου TELEWORKREADY του ΣΕΒ με την υποστήριξη της ΕΕ


Latest News
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων

Στη μάχη της ανάπτυξης τράπεζες και κεφαλαιαγορές
Ο υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας στηρίζει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, την οικονομική ανάπτυξη

Μεταπτυχιακές σπουδές και επιστροφή διδάκτρων – Ποια δικαστήρια είναι αρμόδια;
Το Διοικητικό Εφετείο, εξετάζοντας την υπόθεση, έκρινε ότι η σύμβαση εγγραφής σε ΠΜΣ δεν αποτελεί δημόσια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, όπως αυτές που υπάγονται στο ν. 4412/2016

Το σχέδιο Τραμπ για την πτώση του δολαρίου - Η «συμφωνία» του Μαρ-α-Λάγκο
Ο Τραμπ κατέστρεψε συστηματικά όποιο διεθνές πολιτικό κεφάλαιο κληρονόμησε, αποδεκατίζοντας την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ

Ελκυστική επενδυτική επιλογή τα ελληνικά ομόλογα - Ένα παράδειγμα...
Μετά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τη Moody's, η Ελλάς βρίσκεται οριστικά στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια

Η αργία της 25ης Μαρτίου - Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα [πίνακες]
Η 25η Μαρτίου έχει από τον νόμο καθοριστεί υποχρεωτική αργία κατά την οποία απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα

Γιατί η τιμή του πετρελαίου παραμένει χαμηλή στην εποχή Trump 2.0
Με το δόγμα drill, baby, drill, η τιμή του αργού πετρελαίου έχει κατρακυλήσει σε χαμηλά 4ετίας. Ποιες είναι οι προσδοκίες για τη συνέχεια;