Οι κρίσεις αφήνουν πληγές, κυρίως γιατί κατά τη διάρκειά τους κρύβονται προβλήματα κάτω από το χαλί, τα οποία κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια με ένταση. Είσαι για παράδειγμα υπουργός και διαχειρίζεσαι μια ενεργειακή κρίση και κάποια στιγμή σου λένε ότι οι ευρωπαϊκές Αρχές κρίνουν λαθεμένες μια σειρά από επιδοτήσεις που δίνεις. Το φυσιολογικό είναι να σταματήσεις αυτόματα ό,τι έκανες, να προχωρήσεις σε επανυπολογισμό και να αποδώσεις αυτά που αναλογούν σε καθένα δικαιούχο. Να μην παρατείνεις το λάθος.
Το μη φυσιολογικό, αλλά συνηθισμένο στην Ελλάδα, είναι να σε πιάσει ο πανικός από τις πιθανές πολιτικές επιπτώσεις που θα προκαλέσεις και να μην κάνεις τίποτα. Να αφήσεις να επιδοτούνται με λάθος ποσά χιλιάδες μικρομεσαίοι. Κάποια στιγμή το πρόβλημα θα έρθει στην επιφάνεια, αλλά, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, θα έχει έρθει και νέος υπουργός να το αντιμετωπίσει. Αυτή ήταν μέσες άκρες η ιστορία με τις επιδοτήσεις των μικρομεσαίων έως 35 KWA που σήκωσαν πολλή σκόνη, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι τα ποσά προς επιστροφή από τις επιχειρήσεις ήταν μικρότερα από τα ποσά που άλλες επιχειρήσεις θα λάβουν ως παραπάνω ενίσχυση. Μια αναστάτωση ωστόσο προκλήθηκε.
Μια άλλη υπόθεση ωστόσο ποσών που πρέπει να επιστραφούν από καταναλωτές ενέργειας, πάλι από λάθος υπολογισμό, δείχνει πολύ πιο δύσκολη. Ηταν επίσης ένα θέμα που κρυβόταν κάτω από το χαλί και για το οποίο, αν είχαν παρέμβει εγκαίρως οι προηγούμενες ηγεσίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα είχε περιοριστεί η ζημιά του. Αφορά ένα ακόμα δυσνόητο ενεργειακό αρκτικόλεξο, το περίφημο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων), επί της ουσίας ένα τέλος που χρεωνόμαστε όλοι προκειμένου να αμείβονται οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συνολικά περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ καλούνται να επιστρέψουν διάφοροι επαγγελματίες (αγρότες, συνεταιρισμοί κ.λπ.) καθώς χρεώνονταν με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το δικαιούνται. Δεν μιλάμε για μικρά ποσά, των 100 ή 200 ευρώ, αλλά για ποσά τετραψήφια, πενταψήφια και σε κάποιες περιπτώσεις εξαψήφια που θα πρέπει να επιστραφούν. Προσοχή, τα 130 εκατομμύρια αφορούν μόνο τη διετία 2019-2020 που έγινε ο πρώτος υπολογισμός. Αν προστεθούν και το 2021, το 2022, το 2023, τότε ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Τα μηνύματα είχαν φτάσει εδώ και χρόνια στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά, είπαμε, οι κρίσεις θολώνουν την πολιτική κρίση.
Τώρα μαθαίνουμε επίσης ότι δίπλα σε αυτούς που πλήρωναν λιγότερα υπάρχουν οι επιλέξιμες βιομηχανίες, οι πραγματικοί δικαιούχοι, που πλήρωναν περισσότερα από αυτά που τους αναλογούσαν και αυτοί τώρα διαμαρτύρονται με το δίκιο τους. Και όλο αυτό το «κουβάρι» θα πρέπει να το ξεδιαλύνει ο σημερινός υπουργός Ενέργειας με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους προμηθευτές πριν σκάσει (που ήδη σκάει) με βρόντο πάνω στην ίδια την κυβέρνηση. Πρέπει δε να το κάνουν σε μια περίοδο που οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική θυμίζουν ενεργειακή κρίση, ενώ πυκνώνουν οι σκέψεις και συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιθανή επιστροφή των επιδοτήσεων σε περίπτωση έντασης του φαινομένου. Υπάρχει βέβαια και η λύση να το κρύψουν κάτω από το χαλί, αλλά αυτό το έχει ήδη κάνει ο προκάτοχος του σημερινού υπουργού και δεν απέδωσε.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση