Το Bitcoin σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι traders αύξησαν τα πονταρίσματά τους για τη νίκη του πρώην προέδρου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η τιμή του bitcoin αυξήθηκε περισσότερο από 10% στα 63.595 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, μετά τον τραυματισμό του Τραμπ στο αυτί κατά τη διάρκεια απόπειρας δολοφονίας από ένοπλο σε προεκλογική συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο. Ο Ρεπουμπλικανός θεωρείται ο πιο φιλικός υποψήφιος ως προς τα κρυπτονομίσματα, έχοντας φιλοξενήσει στελέχη του κλάδου στο Μαρ-α-Λάγκο και εκφράζοντας ενθουσιασμό για την εξόρυξη bitcoin με έδρα τις ΗΠΑ.

Πληρωμές σε crypto

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ έχει επίσης δεχθεί πληρωμές με κρυπτονομίσματα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε μεγάλο πολιτικό κόμμα των ΗΠΑ, δημιουργώντας ελπίδες για μια απομάκρυνση από τη ρυθμιστική καταστολή του κλάδου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Τραμπ: Ράλι 55% στις μετοχές της Trump Media μετά την απόπειρα δολοφονίας

«Η πιθανότητα νίκης του Ντόναλντ Τραμπ έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Grzegorz Dróżdż, αναλυτής αγοράς στην εταιρεία νομισμάτων Conotoxia, προσθέτοντας ότι μια προεδρία Τραμπ θα έχει “θετικό αντίκτυπο» στο κρυπτονόμισμα.

Οι πιθανότητες νίκης του Τραμπ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατακόρυφα λίγο μετά τους πυροβολισμούς, σύμφωνα με τις απευθείας συναλλαγές στον ιστότοπο πολιτικών στοιχημάτων PredictIt.

Οι μετοχές

Οι μετοχές της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης Truth του Τραμπ έκλεισαν με άνοδο 31%. Η Trump Media & Technology Group, η οποία ανακοίνωσε λειτουργικές ζημίες ύψους 98 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο έως τις 31 Μαρτίου, εισήχθη στο χρηματιστήριο τον ίδιο μήνα στο πλαίσιο συγχώνευσης με εταιρεία και πρόσφατα σημείωσε άνοδο ενόψει του ντιμπέιτ μεταξύ του Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης φυλακών κέρδισαν, με τις μετοχές της Geo Group να κλείνουν με άνοδο σχεδόν 10% και την CoreCivic να προσθέτει 8%. Οι μετοχές των αμερικανικών κατασκευαστών όπλων σημείωσαν επίσης άνοδο. Η Sturm Ruger & Co κέρδισε έως και 12%, ενώ η Smith & Wesson Brands σημείωσε άνοδο έως και 14,3%.

«Για τις μετοχές των σωφρονιστικών μονάδων, η προσδοκία είναι ότι αν κερδίσει ο Τραμπ θα γίνει αυστηρότερος στα σύνορα και οι εταιρείες αυτές θα επωφεληθούν», δήλωσε ο Michael O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της JonesTrading, ο οποίος ήταν λιγότερο πεπεισμένος ότι τα όπλα είναι μια ξεκάθαρη συναλλαγή που σχετίζεται με τον Τραμπ, προσθέτοντας ότι «Οι μετοχές όπλων έχουν πάντα μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου και συνήθως καταλήγει να γίνεται απλώς πολύς θόρυβος στην αγορά».

Ο S&P 500 έκλεισε 0,3% υψηλότερα την ημέρα, αν και λίγο πιο κάτω από ένα νέο υψηλό ρεκόρ.

«Ένας υποψήφιος πρόεδρος που επιβιώνει από μια απόπειρα δολοφονίας είναι από μόνη της μια καλή είδηση, οπότε [τη Δευτέρα] υπήρξε μια δίκαιη αντίδραση», συνέχισε ο O’Rourke, συμπληρώνοντας πως «Αλλά δεν νομίζω ότι οι μετοχές πρόκειται να κάνουν ένα ράλι πολλών ποσοστιαίων μονάδων εδώ μόνο και μόνο επειδή ο Τραμπ είναι πλέον το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι πριν».

Αύξηση ελλειμμάτων

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Τραμπ για τη μείωση των φόρων θα οδηγήσουν σε αύξηση των ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, πλήττοντας τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και στέλνοντας τις αποδόσεις υψηλότερα σε ένα παρόμοιο μοτίβο με τον απόηχο της εκλογικής του νίκης το 2016.

Ο αμερικανικός δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι άλλων σημαντικών νομισμάτων, ήταν σταθερός, έχοντας αποδυναμωθεί τον Ιούλιο, καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν κατά 0,04 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,22%, αντανακλώντας μια μικρή πτώση των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto