Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να είναι σύμφωνη με την πρόβλεψη του Απριλίου 2024 για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO), στο 3,2% το 2024 και στο 3,3% το 2025 αναφέρει στην έκθεση του Ιουλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ωστόσο, σημειώνει ότι οι ποικίλες δυναμικές στη δραστηριότητα από τις αρχές του έτους έχουν περιορίσει κάπως την απόκλιση της παραγωγής μεταξύ των οικονομιών, καθώς οι κυκλικοί παράγοντες εξασθενούν και η δραστηριότητα ευθυγραμμίζεται πιο αποτελεσματικό με το δυναμικό της.

Ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών εμποδίζει την πρόοδο στον αποπληθωρισμό, γεγονός που περιπλέκει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, αυξάνοντας την προοπτική υψηλότερων για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας. Για τη διαχείριση αυτών των κινδύνων και τη διατήρηση της ανάπτυξης, το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί θα πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών και να αναπληρωθούν τα μειωμένα αποθέματα ασφαλείας, σημειώνει το ΔΝΤ.

Στα 110 δισ. δολάρια οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές

Οικονομική δραστηριότητα

Η παγκόσμια δραστηριότητα και το παγκόσμιο εμπόριο σταθεροποιήθηκαν στην αλλαγή του έτους, με το εμπόριο να ενισχύεται από τις ισχυρές εξαγωγές από την Ασία, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου του 2024, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου εξέπληξε ανοδικά σε πολλές χώρες, αν και οι πτωτικές τάσεις στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αξιοσημείωτες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από μια διαρκή περίοδο ισχυρών υπεραποδόσεων, μια εντονότερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλούσε τη συγκρατημένη κατανάλωση και την αρνητική συμβολή του καθαρού εμπορίου. Στην Ιαπωνία, η αρνητική έκπληξη για την ανάπτυξη προήλθε από τις προσωρινές διαταραχές της προσφοράς που συνδέονται με το κλείσιμο ενός μεγάλου εργοστασίου αυτοκινήτων το πρώτο τρίμηνο.

Αντίθετα, οι ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης υλοποιήθηκαν στην Ευρώπη, με αιχμή τη βελτίωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών. Στην Κίνα, η αναζωογόνηση της εγχώριας κατανάλωσης προώθησε τη θετική άνοδο το πρώτο τρίμηνο, υποβοηθούμενη από αυτό που φαινόταν να είναι μια προσωρινή άνοδος των εξαγωγών που επανασυνδέθηκε με καθυστέρηση με την περσινή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης. Οι εξελίξεις αυτές έχουν περιορίσει κάπως τις αποκλίσεις στην παραγωγή μεταξύ των οικονομιών, καθώς οι κυκλικοί παράγοντες εξασθενούν και η δραστηριότητα ευθυγραμμίζεται καλύτερα με το δυναμικό της.

Εμπόδια στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού βλέπει το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, η δυναμική του παγκόσμιου αποπληθωρισμού επιβραδύνεται, σηματοδοτώντας εμπόδια. Αυτό αντανακλά διαφορετικές τομεακές δυναμικές: την επιμονή του υψηλότερου από το μέσο όρο πληθωρισμού στις τιμές των υπηρεσιών, που μετριάζεται σε κάποιο βαθμό από τον ισχυρότερο αποπληθωρισμό στις τιμές των αγαθών. Η αύξηση των ονομαστικών μισθών παραμένει «ζωηρή», πάνω από τον πληθωρισμό τιμών σε ορισμένες χώρες, αντανακλώντας εν μέρει τα αποτελέσματα των μισθολογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα φέτος και τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό που παραμένουν πάνω από τον στόχο.

Ο επίμονος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το πρώτο τρίμηνο καθυστέρησε την ομαλοποίηση της πολιτικής. Αυτό έχει θέσει άλλες προηγμένες οικονομίες, όπως η ευρωζώνη και ο Καναδάς, όπου ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχωρεί περισσότερο σύμφωνα με τις προσδοκίες, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον κύκλο χαλάρωσης. Ταυτόχρονα, ορισμένες κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν επιφυλακτικές όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων λόγω των εξωτερικών κινδύνων που προκαλούνται από τις μεταβολές στις διαφορές των επιτοκίων και τη σχετική υποτίμηση των νομισμάτων των οικονομιών αυτών έναντι του δολαρίου.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν διευκολυντικές, σημειώνει το ΔΝΤ. Παρόλο που οι πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις έχουν σε γενικές γραμμές αυξηθεί, παράλληλα με την αναπροσαρμογή της πολιτικής, οι ανοδικές αποτιμήσεις των επιχειρήσεων έχουν διατηρήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες διευκολυντικές και σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις του Απριλίου. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία σε ορισμένες χώρες είναι ήδη πιεσμένη λόγω της αδυναμίας συγκράτησης των δαπανών ή αύξησης των φόρων, καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή