Θα καθυστερήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μεγάλης σε έκτασης έρευνας που έχει διενεργήσει για τα δάνεια υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg. H καθυστέρηση, σύμφωνα με το ειδησιογραφικό δίκτυο, είναι μια σιωπηρή παραδοχή της κεντρικής τράπεζας ότι θεωρεί βάσιμες τις καταγγελίες αρκετών τραπεζών σχετικά με την έρευνα.

Σύμφωνα με πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους η ΕΚΤ σκόπευσε να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα  επισκόπησης των δανείων με μόχλευση στους δανειστές  περίπου αυτόν τον μήνα. Η απόφαση αποτελεί άμεση απάντηση σε ένα ασυνήθιστο επίπεδο κριτικής από τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στην έρευνα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της.

Σκιώδεις τράπεζες: Καμπανάκι από στέλεχος της ΕΚΤ – H απειλή και οι ανησυχίες

Γιατί διαμαρτυρήθηκαν οι τράπεζες

Η ρυθμιστική αρχή θα μειώσει επίσης πιθανότατα τις απαιτήσεις της από τις τράπεζες να σχηματίσουν πρόσθετες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, σε σύγκριση με τα αρχικά ευρήματα που τους μετέφερε νωρίτερα φέτος, καθώς είναι σε επαφή με τις πληγείσες τράπεζες για πιθανές λύσεις στην απογοήτευση που δημιούργησε η έρευνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η καθυστέρηση στην ανταπόκριση στην κριτική των τραπεζών δείχνει ότι η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι τράπεζες είναι σημαντικά ισχυρότερη από το τυπικό επίπεδο αντίδρασης. Σηματοδοτεί επίσης μια παραδοχή εκ μέρους της ΕΚΤ ότι η έρευνα μπορεί να είχε ελλείψεις.

Ένα μήνα πριν υπήρξε δημοσίευμα του Bloomberg News που είχε επισημάνει ότι η πάταξη των δανείων με μόχλευση είχε δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια στις τράπεζες, ώστε αρκετές  από αυτές διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή για τον τρόπο με τον οποίο η εποπτική αρχή διεξήγαγε την έρευνα. Η δυσαρέσκεια αφορούσε επίσης την προσέγγιση της ΕΚΤ και όχι μόνο τα ευρήματά της.

Ένα παράπονο ήταν ότι ο έλεγχος διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικούς συμβούλους ή προσωπικό της ΕΚΤ που δεν παρακολουθούν στενά τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν είχαν καλή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επιμέρους τράπεζες ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, σημείωσαν οι πηγές. Πολλές  τράπεζες επέκριναν επίσης την έρευνα για το γεγονός ότι χαρακτήρισε ορισμένα δάνεια ως δάνεια που πλησιάζουν σε αθέτηση ή σε αδυναμία πληρωμής, παρόλο που οι εν λόγω εταιρείες συνεχίζουν να εξυπηρετούν το χρέος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν έκτοτε καταγγείλει επίσης την αναθεώρηση, λέγοντας ότι ο σχεδιασμός της άνοιξε την ΕΚΤ σε καταγγελίες, ανέφεραν τώρα οι άνθρωποι αυτοί.

Το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος

Η ανασκόπηση αφορούσε περίπου δώδεκα τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Banco Santander , BNP Paribas, Deutsche Bank AG, Intesa Sanpaolo SpA, Societe Generale SA και UniCredit SpA, καθώς και τις ευρωπαϊκές θυγατρικές των Bank of America, HSBC Holdings και JPMorgan .

Η έρευνα της ΕΚΤ  πραγματοποιήθηκε καθώς  τα υψηλότερα επιτόκια έβαλαν απότομο τέλος σε μια εποχή φθηνών πιστώσεων που είχε τροφοδοτήσει μια έξαρση των μοχλευμένων δανείων,  ένα είδος πίστωσης που χρησιμοποιείται συνήθως σε συμφωνίες ιδιωτικών μετοχών που συσσωρεύουν ένα μεγάλο ποσό χρέους στην εξαγορασθείσα εταιρεία. Πολλές από αυτές τις εταιρείες αντιμετωπίζουν τώρα πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού και μικρότερη προθυμία των τραπεζών να παράσχουν περισσότερες πιστώσεις, με αποτέλεσμα υψηλότερες πιθανότητες αθέτησης.

Οι μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης  είχαν ανοίγματα μόχλευσης ύψους σχεδόν 500 δισ. ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΚΤ. Το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά περίπου 60% σε σχέση με τις αρχές του 2018, αλλά σημείωσε μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η λεγόμενη επανεξέταση των πιστωτικών φακέλων από την ΕΚΤ οδηγεί σε διαμάχη. Μια έρευνα πέρυσι για τα δάνεια προς τον όμιλο ακινήτων Signa προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ ορισμένων ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι στιγματίζεται ένας δανειολήπτης στα μάτια των δανειστών του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή