Όσο χαώδεις κι αν προβάλλονται οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών πόλων στις ΗΠΑ, ένα πράγμα τους ενώνει πέρα από κάθε αμφιβολία και αυτό είναι η στάση απέναντι στην Κίνα.
Αλλωστε, η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο διατήρησε, αλλά ενίσχυσε κιόλας τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που εισήγαγε η κυβέρνηση Τραμπ.
Ημιαγωγοί: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστεί ίσως για δεκαετίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μερικούς μήνες νωρίτερα, το νομοσχέδιο, που απαιτεί από την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok προκειμένου να μην απαγορευτεί η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, εγκρίθηκε από μεγάλες δικομματικές πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος.
Και τα δύο κόμματα συγκλίνουν όλο και περισσότερο στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα και στις κινεζικές εταιρείες.
«Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνούν καν στο χρώμα του ουρανού και ψήφισαν, αλλά ψήφισαν και οι μεν και οι δε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου», σχολίασε ο Jacob Helberg, επίτροπος στην Επιτροπή Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας και ανώτερος σύμβουλος του CEO της Palantir, Alex Karp., μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune τη Δευτέρα.
Από τότε που έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πριν από δύο δεκαετίες, η Κίνα έγινε το εργοστάσιο του πλανήτη και εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, γράφει το Fortune.
Αρκετοί πολιτικοί των ΗΠΑ διακηρύσσουν τώρα ότι η ανάπτυξη της Κίνας συντελέστηκε σε βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ. Ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα μπορεί γρήγορα να εκτοπίσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ και να απειλήσει την παγκόσμια επιρροή της Ουάσιγκτον.
Πολλοί από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας ανήκουν στην «ομάδα μεσαίων δυνάμεων: Η Βραζιλία και η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία του κόσμου», εξήγησε τη Δευτέρα ο Ben Harburg, διευθύνων εταίρος της MSA Capital, εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο την Κίνα. «Και εξαρτώνται από την Κίνα για την οικονομική τους τροχιά».
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Τόσο ο Harburg όσο και ο Helberg αναγνώρισαν ότι η Κίνα προσπαθεί να αποσυνδεθεί από τις ΗΠΑ, ωστόσο προτείνουν διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση προκειμένου να διατηρήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της.
Ο πρώτος προτείνει οι ΗΠΑ να αξιοποιήσουν την «ήπια δύναμη» επιτρέποντας στους κινέζους φοιτητές να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Αυτή η διαφάνεια ενθαρρύνει επίσης τα ταλέντα εκτός των ΗΠΑ να παραμείνουν και να συνεισφέρουν στην οικονομία των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Τραμπ κατέστησε πιο δύσκολο για τους υποψήφιους φοιτητές να λάβουν βίζα για σπουδές στις ΗΠΑ, ενώ ακύρωσε κιόλας τις βίζες ορισμένων κινέζων φοιτητών, επικαλούμενη ερωτηματικά για την εθνική ασφάλεια.
Η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε επίσης δραστικά την δυνατότητα και το ενδιαφέρον των κινέζων φοιτητών να σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Σημειωτέον, δε, ότι οι κινέζοι φοιτητές εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο σύνολο διεθνών φοιτητών, με τους Ινδούς να ακολουθούν στη δεύτερη θέση.
Σχεδόν το 75% των ξένων φοιτητών θέλει να μείνει και να εργαστεί στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτησή του, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από την FWD.us, έναν οργανισμό υπεράσπισης της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ο Helberg, αντίθετα, υποστήριξε ότι η «αμερικανική δύναμη» προβλήθηκε μέσω του τεχνολογικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ. Συμφώνησε με την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους ελέγχους των εξαγωγών και την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής ως τρόπο διατήρησης της πρωτοπορίας των ΗΠΑ και πρότεινε να συνεχίσει να αποτρέπει την Κίνα από πιο επιθετικές ενέργειες.
Στους «πρόποδες του πολέμου»
Τη Δευτέρα, τόσο ο Helberg όσο και ο Hurburg προειδοποίησαν ότι η τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνη. Όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση της Ασίας, προειδοποίησε ο Helberg.
Ο Harburg από την πλευρά του, δανειζόμενος μια φράση που έχει ειπωθεί από τον Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στους «πρόποδες του πολέμου».
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα θέλει να αποκτήσει γρήγορα την ικανότητα να εισβάλει στην Ταϊβάν, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Πάνω από το 60% των οικονομολόγων των επιχειρήσεων των ΗΠΑ δίνουν τουλάχιστον μια «μέτρια πιθανότητα» σε μια σύγκρουση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, ακόμη κι αν δεν εξελιχθεί σε ανοιχτή ρήξη.
Οι αναλυτές ανησυχούν επίσης ότι ένας πιθανός λάθος υπολογισμός στη σκληρά αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση.
Τη Δευτέρα, και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι όποιος κερδίσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει την ώθηση για εκ νέου εκβιομηχάνιση της χώρας, και να υποστηρίξει την εκπαίδευση ή να βελτιώσει τα κίνητρα για τις εταιρείες να επενδύσουν στην αμερικανική βιομηχανία.
Η ανανέωση των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα και η «ανοικοδόμηση της αμερικανικής δύναμης» είναι «η καλύτερη πολιτική που μπορούμε να έχουμε για τις δεκαετίες του 2020 και του 2030», είπε ο Helberg.
Latest News
Πώς επηρεάζεται η ευρωπαϊκή οικονομία από το δημογραφικό - Οι αναγκαίες προσαρμογές
Η Alpha Bank εξετάζει το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή οικονομία
«Πόλεμο» κατά της… πολυνομίας αρχίζει ο Ντίμον της JP Morgan
Ο Ντίμον επέκρινε αυτό που αποκάλεσε αλληλεπικαλυπτόμενους ή κακοσχεδιασμένους κανόνες σχετικά με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις
Πώς το ψηφιακό ευρώ πυροδότησε μια υπόγεια διαμαχή κυριαρχίας μεταξύ ΕΚΤ και ευρωπαϊκών κρατών
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico πολιτικοί και ΕΚΤ προσπαθούν να καθορίσουν τα όρια στο επερχόμενο ψηφιακό ευρώ
Ο περίεργος λόγος που η ΕΥ απολύει δεκάδες υπαλλήλους
Τα μέλη του προσωπικού κατηγορήθηκαν ότι είχαν ανοιχτές πολλαπλές συνεδρίες Zoom σε διαφορετικές οθόνες, κάτι που η Ernst & Young έκρινε ηθική «παραβίαση»
Τα τέσσερα σενάρια της S&P για την παγκόσμια οικονομία
Ακόμη και στα δύο χειρότερα σενάρια ο οίκος S&P εκτιμά πως οι τράπεζες φαίνονται ικανές να χειριστούν πιθανές εκροές κεφαλαίων
Γιατί η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη είναι «Made in China» [γραφήματα]
Η άλλοτε πανίσχυρη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δέχεται μεγάλα πλήγματα λόγω του ανταγωνισμού με τις κινέζικες εταιρείες
Χαμηλό 5ετίας στις τιμές των εμπορευμάτων προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα - Ο ρόλος του πετρελαίου
Από το 2024 έως το 2026, οι παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 10%, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα
H Ιταλία θα διαθέσει 8,2 δισ. δολ. για αγορά αρμάτων μάχης
Η κοινοπραξία των Leonardo (ιταλική) και Rheinmetall (γερμανική) αναμένεται να είναι ο βασικός βιομηχανικός εταίρος του έργου
Morgan Stanley: Οι μέρες του εύκολου χρήματος και των μηδενικών επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν
Το τέλος της οικονομικής καταστολής, των μηδενικών επιτοκίων και του μηδενικού πληθωρισμού, είναι μια εποχή που έχει τελειώσει, δήλωσε ο CEO της Morgan Stanley
Μειωμένα κέρδη για τη BP στο τρίτο τρίμηνο -
«Σύννεφα» για τη BP καθώς η μετοχή της εμφανίζει πτώση 19% απο την αρχή του έτους έναντι πτώσης 3,5% για τη Shell