Όσο χαώδεις κι αν προβάλλονται οι διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών πόλων στις ΗΠΑ, ένα πράγμα τους ενώνει πέρα από κάθε αμφιβολία και αυτό είναι η στάση απέναντι στην Κίνα.

Αλλωστε, η κυβέρνηση Μπάιντεν όχι μόνο διατήρησε, αλλά ενίσχυσε κιόλας τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων που εισήγαγε η κυβέρνηση Τραμπ.

Ημιαγωγοί: Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα συνεχιστεί ίσως για δεκαετίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μερικούς μήνες νωρίτερα, το νομοσχέδιο, που απαιτεί από την κινεζική ByteDance να πουλήσει το TikTok προκειμένου να μην απαγορευτεί η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, εγκρίθηκε από μεγάλες δικομματικές πλειοψηφίες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία των ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος.

Και τα δύο κόμματα συγκλίνουν όλο και περισσότερο στη σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα και στις κινεζικές εταιρείες.

«Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνούν καν στο χρώμα του ουρανού και ψήφισαν, αλλά ψήφισαν και οι μεν και οι δε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου», σχολίασε ο Jacob Helberg, επίτροπος στην Επιτροπή Οικονομικής και Ασφάλειας ΗΠΑ-Κίνας και ανώτερος σύμβουλος του CEO της Palantir, Alex Karp., μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune τη Δευτέρα.

Από τότε που έγινε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πριν από δύο δεκαετίες, η Κίνα έγινε το εργοστάσιο του πλανήτη και εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, γράφει το Fortune.

Αρκετοί πολιτικοί των ΗΠΑ διακηρύσσουν τώρα ότι η ανάπτυξη της Κίνας συντελέστηκε σε βάρος της οικονομίας των ΗΠΑ. Ανησυχούν επίσης ότι η Κίνα μπορεί γρήγορα να εκτοπίσει το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ και να απειλήσει την παγκόσμια επιρροή της Ουάσιγκτον.

Πολλοί από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας ανήκουν στην «ομάδα μεσαίων δυνάμεων: Η Βραζιλία και η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία του κόσμου», εξήγησε τη Δευτέρα ο Ben Harburg, διευθύνων εταίρος της MSA Capital, εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο την Κίνα. «Και εξαρτώνται από την Κίνα για την οικονομική τους τροχιά».

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Τόσο ο Harburg όσο και ο Helberg αναγνώρισαν ότι η Κίνα προσπαθεί να αποσυνδεθεί από τις ΗΠΑ, ωστόσο προτείνουν διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση προκειμένου να διατηρήσει η Ουάσιγκτον την επιρροή της.

Ο πρώτος προτείνει οι ΗΠΑ να αξιοποιήσουν την «ήπια δύναμη» επιτρέποντας στους κινέζους φοιτητές να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Αυτή η διαφάνεια ενθαρρύνει επίσης τα ταλέντα εκτός των ΗΠΑ να παραμείνουν και να συνεισφέρουν στην οικονομία των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατέστησε πιο δύσκολο για τους υποψήφιους φοιτητές να λάβουν βίζα για σπουδές στις ΗΠΑ, ενώ ακύρωσε κιόλας τις βίζες ορισμένων κινέζων φοιτητών, επικαλούμενη ερωτηματικά για την εθνική ασφάλεια.

Η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε επίσης δραστικά την δυνατότητα και το ενδιαφέρον των κινέζων φοιτητών να σπουδάσουν στις ΗΠΑ. Σημειωτέον, δε, ότι οι κινέζοι φοιτητές εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο σύνολο διεθνών φοιτητών, με τους Ινδούς να ακολουθούν στη δεύτερη θέση.

Σχεδόν το 75% των ξένων φοιτητών θέλει να μείνει και να εργαστεί στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτησή του, σύμφωνα με μια έκθεση του 2022 από την FWD.us, έναν οργανισμό υπεράσπισης της μεταρρύθμισης της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Helberg, αντίθετα, υποστήριξε ότι η «αμερικανική δύναμη» προβλήθηκε μέσω του τεχνολογικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ. Συμφώνησε με την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους ελέγχους των εξαγωγών και την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής ως τρόπο διατήρησης της πρωτοπορίας των ΗΠΑ και πρότεινε να συνεχίσει να αποτρέπει την Κίνα από πιο επιθετικές ενέργειες.

Στους «πρόποδες του πολέμου»

Τη Δευτέρα, τόσο ο Helberg όσο και ο Hurburg προειδοποίησαν ότι η τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να γίνει πιο επικίνδυνη. Όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση της Ασίας, προειδοποίησε ο Helberg.

Ο Harburg από την πλευρά του, δανειζόμενος μια φράση που έχει ειπωθεί από τον Χένρι Κίσινγκερ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται στους «πρόποδες του πολέμου».

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Κίνα θέλει να αποκτήσει γρήγορα την ικανότητα να εισβάλει στην Ταϊβάν, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Πάνω από το 60% των οικονομολόγων των επιχειρήσεων των ΗΠΑ δίνουν τουλάχιστον μια «μέτρια πιθανότητα» σε μια σύγκρουση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν, ακόμη κι αν δεν εξελιχθεί σε ανοιχτή ρήξη.

Οι αναλυτές ανησυχούν επίσης ότι ένας πιθανός λάθος υπολογισμός στη σκληρά αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Τη Δευτέρα, και οι δύο ομιλητές συμφώνησαν ότι όποιος κερδίσει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει την ώθηση για εκ νέου εκβιομηχάνιση της χώρας, και να υποστηρίξει την εκπαίδευση ή να βελτιώσει τα κίνητρα για τις εταιρείες να επενδύσουν στην αμερικανική βιομηχανία.

Η ανανέωση των αλυσίδων εφοδιασμού από την Κίνα και η «ανοικοδόμηση της αμερικανικής δύναμης» είναι «η καλύτερη πολιτική που μπορούμε να έχουμε για τις δεκαετίες του 2020 και του 2030», είπε ο Helberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή