Σταθερές παρέμειναν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο, κόντρα στην πρόβλεψη της Wall Street για πτώση εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν μείωση των δαπανών κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Μάιο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα κατά 0,3%, από προηγούμενη ανάγνωση που έδειχνε αύξηση 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής.

ΗΠΑ: Οργιάζει το οργανωμένο έγκλημα στο λιανεμπόριο – Κλοπές εκατομμυρίων δολαρίων

Οι πωλήσεις Ιουνίου στο λιανεμπόριο, εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και του φυσικού αερίου, αυξήθηκαν κατά 0,8%, πάνω από τις συναινετικές εκτιμήσεις για αύξηση 0,2%. Όσον αφορά στο ΑΕΠ, εξαιρώντας αρκετές ασταθείς κατηγορίες και παράγοντες, σημείωσε αύξηση 0,9% τον Ιούνιο, πάνω από τις εκτιμήσεις για αύξηση 0,2%.

«Παρόλο που οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο, η ισχυρή άνοδος 0,9% [σε μηνιαία βάση] στις πωλήσεις θα πρέπει να αμβλύνει τις ανησυχίες περί δεινής θέσης του καταναλωτή», δήλωσε ο επικεφαλής της Capital Economics στη Βόρεια Αμερική. Ο οικονομολόγος Paul Ashworth σχολίασε ότι «ομολογουμένως, τόσο η κατανάλωση όσο και η αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο παραμένουν χαμηλότερα από 2% σε ετήσια βάση, αλλά το ισχυρό όφελος τον Ιούνιο οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις στο επερχόμενο τρίτο τρίμηνο».

Ποιες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ είχαν κέρδη

Οι λιανοπωλητές που δεν διαθέτουν καταστήματα ηγήθηκαν των κερδών ανά κατηγορία, σημειώνοντας άνοδο 1,9%. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στα πρατήρια βενζίνης, όπου οι πωλήσεις υποχώρησαν 3%. Οι έμποροι αυτοκινήτων και ανταλλακτικών σημείωσαν επίσης πτώση 2%.

Η ενημέρωση για τις καταναλωτικές δαπάνες έρχεται εν μέσω μιας επιβραδυνόμενης αλλά ακόμα αναπτυσσόμενης οικονομίας των ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία, σε συνδυασμό με τις καλύτερες από τις αναμενόμενες αναγνώσεις για τον πληθωρισμό, ώθησαν τις αγορές να αναμένουν ευρέως την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή