Η εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων Hellmann Worldwide Logistics υπήρξε μία από τις εταιρείες που έφυγαν άμεσα από τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Λίγο μετά την έναρξη της εισβολής η εταιρεία ενημέρωσε το προσωπικό της στη Μόσχα ότι αποσύρεται από τη Ρωσία. Όμως όπως αναφέρει το Reuters σε έρευνά του, ορισμένοι άνθρωποι που είχαν εργαστεί για τη γερμανική εταιρεία εντόπισαν σε αυτήν την εξέλιξη μια ευκαιρία.

Πριν από τον πόλεμο, το γραφείο της Hellmann στη Μόσχα είχε βοηθήσει τις ρωσικές βιομηχανίες να εισάγουν εργαλεία, ανταλλακτικά και εξοπλισμό από τη Δύση, αλλά, μετά την εισβολή, οι αποστολές αυτές περιορίστηκαν σημαντικά από τις διεθνείς κυρώσεις. Αντ’ αυτού, μια καταχωρημένη στη Ρωσία εταιρεία με την επωνυμία Heinrich Tapp Rus (HT Rus) – στους ιδιοκτήτες της οποίας εκείνη την εποχή περιλαμβάνονταν τουλάχιστον δύο πρώην υπάλληλοι της Hellmann, ανέλαβε τη συνεργασία με πολλούς από τους παλιούς πελάτες της.

Ο πόλεμος φέρνει χρήμα στη ρωσική οικονομία – Μερίσματα 11 δισ. δολ σε 12 μεγιστάνες [γράφημα]

Ο ιστότοπος της HT Rus προσφέρει στους πελάτες της στη Ρωσία «παράλληλες εισαγωγές», όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τη μεταφορά αγαθών μέσω τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Οι πελάτες της HT Rus

Χρησιμοποιώντας ρωσικά φορολογικά έγγραφα για το 2023 και το 2024 και επίσημα εταιρικά μητρώα στη Ρωσία και τη Γερμανία, το Reuters αναφέρει ότι η HT Rus παρείχε υπηρεσίες σε Ρώσους πελάτες που έχουν τεθεί υπό διεθνείς κυρώσεις για υποστήριξη της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου.

Η εταιρεία, η οποία ανέφερε έσοδα περίπου 17,5 εκατ. δολαρίων πέρυσι, συνεργάζεται με Ρώσους πελάτες, μεταξύ των οποίων την Aurus, την εταιρεία που κατασκευάζει τις λιμουζίνες του Βλαντιμίρ Πούτιν, θυγατρικές της Kamaz, κατασκευάστρια ρωσικών στρατιωτικών φορτηγών, και την Tyumen Battery Factory, εταιρεία προμήθειας μπαταριών για έναν κατασκευαστή όπλων.

Το Reuters σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει αν η HT Rus προσέφερε υπηρεσίες «παράλληλων εισαγωγών» σε αυτές τις επιχειρήσεις, επειδή τα φορολογικά έγγραφα δεν αποκάλυπταν τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η HT Rus ανήκει σε εταιρεία εγγεγραμμένη στη Γερμανία, η οποία έχει έναν Γερμανό επιχειρηματία ως μέτοχο και, μέχρι τον περασμένο μήνα, είχε έναν άλλο Γερμανό πολίτη ως διευθυντή.

Η Hellmann Worldwide Logistics δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες της HT Rus ή των ανθρώπων που τη διοικούν και το Reuters σημειώνει πως δεν βρήκε καμία απόδειξη ότι η Hellmann παραβίασε τις κυρώσεις.

«Το 2022, όλα όσα ήταν προϊόντα υπό κυρώσεις … όλη αυτή η επιχείρηση μεταφέρθηκε στην Heinrich Tapp», δήλωσε πρώην στέλεχος της Hellmann στη Ρωσία, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένα μακρύ κουβάρι

Η HT Rus ανήκει εξ ολοκλήρου σε μια εταιρεία με έδρα τη Γερμανία που ονομάζεται HT East Management, σύμφωνα με τα ρωσικά εταιρικά μητρώα από τις 28 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Το πλειοψηφικό πακέτο της HT East αγοράστηκε τον Ιούνιο του 2022 από τον Αλεξάντερ Ρόντελερ, επιχειρηματία με έδρα το Ντίσελντορφ, σύμφωνα με το εταιρικό μητρώο της Γερμανίας.
Μεταξύ 2017 και 2022, ο Ρόντελερ εργάστηκε στη Γερμανία για τη μονάδα ανατολικής Ευρώπης της Hellmann που ασχολείτο με τη Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση της Hellmann που δόθηκε στο Reuters.

Ο Ρόντελερ εργάζεται τώρα για τον γερμανικό επενδυτικό όμιλο HTP Maximum, διευθύνων σύμβουλος του οποίου είναι ο Πάτρικ Νέιθ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας. Ο Νέιθ είναι ο Γερμανός πρώην διευθυντής της Hellmann, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρεία τον Ιούλιο του 2022. Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, η HT East Management και η HTP Maximum είχαν την ίδια διεύθυνση στο Ντίσελντορφ, η οποία ήταν καταχωρημένη στο εταιρικό μητρώο της Γερμανίας.

Η HTP Maximum, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, μεταξύ 2017 και 2021 κατείχε μερίδιο σε μια γερμανική εταιρεία με την επωνυμία Henrich Tapp GmbH, η οποία ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης της HT East Management, μέχρι που τα γερμανικά εταιρικά μητρώα έδειξαν ότι τον Ιούνιο του 2022 εκχώρησε τη συμμετοχή της. Το Reuters δεν βρήκε καμία άλλη εταιρική ή άλλη σχέση μεταξύ της HTP Maximum και της HT East Management. Ο Νέιθ δήλωσε στο Reuters ότι δεν συμμετείχε στην HT Rus ή στη μητρική της εταιρεία.

Ο διπλός υπήκοος Γερμανίας-Ρωσίας Βλαντίμιρ Κλάους, ο οποίος εργαζόταν για την Hellman στη Μόσχα μέχρι να κλείσει τα γραφεία της εκεί, ήταν διευθυντής της HT East Management μέχρι τις 12 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, όταν τα γερμανικά εταιρικά αρχεία δείχνουν ότι έπαψε να έχει αυτόν τον ρόλο. Ο Κλάους δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters πριν ή μετά την παύση της ιδιότητάς του ως διευθυντή.

Το Reuters δεν βρήκε αποδείξεις ότι η ιδιοκτήτρια της HT Rus, η HT East Management, έκανε απευθείας συναλλαγές με οποιαδήποτε εταιρεία που υπόκειται σε κυρώσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της HT Rus, Ρουσλάν Σακίροφ, δήλωσε ότι είχε απευθείας επικοινωνίας με τον Ρόντελερ ως σημερινό διευθυντή της γερμανικής μητρικής εταιρείας. Η μητρική εταιρεία «είναι πλήρως ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της εταιρείας (HT Rus), συμμετέχει και δίνει αντίστοιχες οδηγίες».

Επικοινωνώντας με το Reuters, ο Ρόντελερ δήλωσε: «Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Heinrich Tapp Rus, ούτε έχω οποιαδήποτε επιρροή στις δραστηριότητές της».

Τα γερμανικά τελωνεία, τα οποία επιβλέπουν την επιβολή κυρώσεων, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν συγκεκριμένες υποθέσεις. αλλά μιλώντας γενικά, είπαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μια γερμανική εταιρεία θα μπορούσε να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνη για παραβιάσεις κυρώσεων από την ξένη θυγατρική της.

Στις μητρικές εταιρείες με έδρα την ΕΕ απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τις ρωσικές θυγατρικές τους για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις, για παράδειγμα αναθέτοντας σε αυτές αποφάσεις που αντιβαίνουν στις κυρώσεις ή εγκρίνοντας τέτοιες αποφάσεις από τη ρωσική θυγατρική, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή