Την πιθανότητα αναζωπύρωσης του παγκόσμιου πληθωρισμού «βλέπουν» οι οικονομολόγοι σε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τράμπ, καθώς οι πολιτικές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυξάνουν το κόστος διεθνές, προειδοποιούν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Η οικονομική ατζέντα με υψηλούς δασμούς, χαμηλή φορολογία, η οποία καθόρισε την πρώτη θητεία του Τραμπ -και είναι από μόνη της πληθωριστική- θα αποδειχτεί ακόμη πιο επιζήμια αυτή τη φορά, είπαν οι αναλυτές, καθώς η «νοοτροπία για τον πληθωρισμό» παραμένει.

Τραμπ: Η ατζέντα της δεύτερης θητείας – Απελάσεις, εμπορικοί πόλεμοι, επανεξέταση του ΝΑΤΟ

«Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος οι πολιτικές του Τραμπ να είναι πιο πληθωριστικές σε μια δεύτερη θητεία από ότι θα ήταν στην πρώτη» εξηγεί ο Μάικλ Μετκαλφέ, επικεφαλής μακροστρατηγικής της State Street Global Markets, στο «Squawk Box Europe» του CNBC

«Σε σύγκριση με το 2016, όταν ο πληθωρισμός ήταν χαμηλός  για μεγάλη χρονική περίοδος και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλές το 2024, το 2025 θα είναι πολύ διαφορετικό», συνέχισε. «Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι υψηλότερο, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερες και εξακολουθούμε να είμαστε σε αυτήν τη νοοτροπία για τον πληθωρισμό».

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αυξήσεις των τιμών τόσο στο εσωτερικό, αλλά και πολύ πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ, στην Ασία και την Ευρώπη.

Ο πρόεδρος των υψηλών δασμών

Οι υψηλοί δασμοί θεωρούνται ότι τροφοδοτούν τον πληθωρισμό επειδή αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, οδηγώντας τους εγχώριους παραγωγούς να αυξήσουν τις τιμές τους, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα. Οι φορολογικές περικοπές, εν τω μεταξύ, μπορούν να ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αυξάνοντας έτσι το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ έχουν δώσει σήμα ότι θα αυξήσουν τους δασμούς στην Κίνα εάν εκλεγούν καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εταίρων μεγαλώνουν.

Η διάχυση στην Ασία

Πρόσφατη δημοσκόπηση οικονομολόγων έδειξε, ωστόσο, ότι η πλειονότητα βλέπει τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται υψηλότερα υπό τον Τραμπ λόγω της σκληρής προστατευτικής στάσης του.

Αυτός ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να διαχυθεί και στην Ασία, εξηγεί ο Gareth Nicholson της Nomura. Μια προεδρία Τραμπ θα σήμαινε έναν συνολικό «αρνητικό παράγοντα κινδύνου» για τις μετοχές της Ασίας, είπε.

«Μακροοικονομικά, θα είναι πληθωριστικό για την παγκόσμια οικονομία (ίσως και στασιμοπληθωριστικό) και θα επιταχύνει περισσότερες αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία», έγραψε, σημειώνοντας ότι ορισμένες εταιρείες διαφοροποιούν την παραγωγή τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Goldman Sachs προβλέπει ότι μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να προσθέσει αύξηση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας στον πληθωρισμό καθώς οι υψηλότεροι δασμοί επιβαρύνουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Marc Franklin της Manulife συμφώνησε τονίζοντας ότι η τάση του Τραμπ για περαιτέρω φορολογικές περικοπές και επανεξέταση των κινεζικών δασμών θα μπορούσε να είναι ένα «κάπως διογκωτικό μείγμα». Ως αποτέλεσμα, είπε ότι αναμένει να δει «μια μεροληψία προς την απότομη κλίση της καμπύλης» – μια ένδειξη αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου υψηλότερων επιτοκίων.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ που ενίσχυσε τις προβλέψεις ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η συγκέντρωση ήταν πιθανό να είναι βραχύβια λόγω των ανησυχιών σχετικά με την προστατευτική γεωπολιτική ατζέντα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή