Το μήνυμα ότι «η Βρετανία επέστρεψε στην παγκόσμια σκηνή και είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις» κομίζει εκ μέρους της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Επιχειρήσεων της χώρας Τζόναθαν Ρέινολντς στη συνάντηση της G7 στην Ιταλία.

Στην πρώτη του συμμετοχή στη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου των 7 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου βιομηχανικών χωρών του κόσμου, ο Ρέινολντς θα μεταφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης των Εργατικών να ενισχύσει μια «στενότερη, πιο ώριμη σχέση με τους φίλους μας στην ΕΕ», έγραψε ο Guardian.

Βρετανία: Με 35 νομοσχέδια ξεκινούν το κυβερνητικό τους έργο οι Εργατικοί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ίδιος θα δηλώσει συγκεκριμένα: «Αναζητούμε μια πιο στενή, πιο ώριμη, πιο ισότιμη σχέση με τους φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τον ​​πλησιέστερο και μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας, και σκοπεύουμε επίσης να σφυρηλατήσουμε καλύτερες εμπορικές σχέσεις με χώρες σε όλο τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προσπαθεί να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με τις Βρυξέλλες φιλοξενώντας τους ηγέτες της ΕΕ στο Blenheim Palace κοντά στην Οξφόρδη την Πέμπτη, στο πλαίσιο μιας μονοήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Ο Στάρμερ επιχειρεί να περπατήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ της ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ, ενώ έχει διακηρύξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι δεν θα επαναφέρει τη Βρετανία στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση. Στην πραγματικότητα, ο Στάρμερ αναμένεται να προωθήσει πιο μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις και σε πιο ζεστό τόνο με τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, αναμενόμενο ήταν ότι οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών θα προέτρεπαν τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τις Βρυξέλλες, δεδομένης της σημασίας της αγοράς της ΕΕ για τις βρετανικές εταιρείες, ενώ παράλληλα ζητούν χαλαρότερους κανόνες μετανάστευσης για περισσότερη πρόσβαση στους εργαζομένους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για το Brexit που οριστικοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 και ισχύει από τον Ιανουάριο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεσμεύονται να επανεξετάζουν την εφαρμογή της συμφωνίας κάθε πέντε χρόνια, με τον Στάρμερ να αναμένεται να επιβλέψει την πρώτη τέτοια διαδικασία το 2026.

Ο Ρέινολντς αναμένεται την Τρίτη να πραγματοποιήσει τις πρώτες του κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του της G7 από την ανάληψη του πρωθυπουργικού χρίσματος, μεταξύ άλλων με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον γερμανό αντικαγκελάριο, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η νέα κυβέρνηση ελπίζει ότι μια «επαναφορά» των διεθνών σχέσεων θα ενισχύσει τη θέση της Βρετανίας μεταξύ των παγκόσμιων επιχειρήσεων και επενδυτών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να εξασφαλίσει τον υψηλότερο σταθερό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην G7.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή