Όσο, όσο πληρώνουν τις εισαγωγές σε ηλεκτρικό ρεύμα από την ελληνική αγορά οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας να εκτοξεύονται σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης, στα 550, τα 600 αλλά και στα 759 ευρώ/MWh, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της «αγορά επόμενης ημέρας» που αφορά συγκεκριμένα στις συναλλαγές της 17ης Ιουλίου. Σειρά προβλημάτων στο διασυνδεδεμένο σύστημα που μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και ο παρατεταμένος καύσωνας προκαλεί δίψα… στις αγορές για ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανακοινώνονται μέτρα για τις τιμές και τους λογαριασμούς
Ηλεκτρικό ρεύμα
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες αλλά και τα όσα έχει πει δημόσια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκλήθηκε από σειρά προβλημάτων που καταγράφονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουγγαρία και την Ουκρανία μέχρι και τα ελληνικά σύνορα. Το αποτέλεσμα είναι να αναμένονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Ουγγαρία και Ουκρανία
Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται έλλειμμα ισχύος καθώς αφενός η Αυστρία έχει επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ουγγαρία με τη σειρά της που προμηθεύεται ηλεκτρικό ρεύμα από τη Γερμανία μέσω Αυστρίας δεν έχει αναγκαίες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες ζήτησης.
Τα προβλήματα όμως στη μεταφορά επαρκούς ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας δεν σταματάνε μόνο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Ουκρανία έχει υποστεί τεράστια ζημιά στις υποδομές της από τις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Μόνο για τον Ιούνιο έκανε εισαγωγές ρεύματος 800.000 MWh όσες είχε κάνει για όλο το 2023. Η Ουκρανία αγοράζει ρεύμα από την Ουγγαρία, η οποία όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις ισχύος.
Δυτικά Βαλκάνια και Βουλγαρία
Τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους.
Έτσι, το πρόβλημα μετακυλίεται από το Βορρά μέχρι το Νότο. Και τα προβλήματα συνεχίζουν…
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις από την Αυστρία μέχρι τη Σερβία εμφανίζουν βλάβες με αποτέλεσμα η μεταφορική τους ικανότητα να είναι περιορισμένη.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ένα μπλακ άουτ στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αλβανίας με το Μαυροβούνιο προκάλεσε ντόμινο διακοπών ηλεκτροδότησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Και η μεταφορική ικανότητα δεν έχει αποκατασταθεί.
Ταυτόχρονα, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν λειτουργούν. Κάτι τέτοιο συμβαίνει σε πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας.
Οι εξαγωγές από Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του ENTSO- E, (Διαχειριστής των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Μεταφορών Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο ηλεκτρικό σύστημα Βουλγαρίας – Ελλάδας καταγράφονται αυξημένες συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγική κυρίως από τις απογευματινές μέχρι τις βραδινές ώρες. Η Ελλάδα στις 16 Ιουλίου εξήγαγε ποσότητες ρεύματος από τις 15.00 μέχρι και τις 20.00 που έφτασαν ακόμη και τα 955 MW.
Τις ώρες εκείνες οι τιμές ρεύματος της χρηματιστηριακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι αυξήσεις δεν αποδίδονται στους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς αλλά στις τιμές με τις οποίες πληρώνουν οι εισαγωγείς ρεύματος από την Ουγγαρία και άλλες βαλκανικές αγορές για να αγοράσουν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την εγχώρια αγορά. Η εκκαθάριση των συναλλαγών, να σημειωθεί ότι γίνεται σε αυτές τις τιμές τις υψηλές με βάση τον κοινό ενιαίο αλγόριθμο στις ευρωπαϊκές αγορές.
Κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας οι εξαγωγές ρεύματος της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία και το υπόλοιπο διασυνδεδεμένο σύστημα μειώνονται σταδιακά.
Τα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ΡΑΑΕΥ έχουν διαπιστώσει πώς δεν πρόκειται για κάποιο παιχνίδι… των ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών της ελληνικής αγοράς.
Ωστόσο, όπως σημειώνει αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επειδή συγκεντρώνονται «ουρανοκατέβατα» κέρδη αυτά θα συγκεντρωθούν με παρέμβαση προκειμένου να διατεθούν σε επιδοτήσεις.
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους