Έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς και ταυτόχρονη επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για τον Αύγουστο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει για δύο μήνες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι καταναλωτές θα δουν λογικές τιμές στους λογαριασμούς τους τον Αύγουστο.

Πώς Ουκρανία, Ουγγαρία και Βαλκάνια εκτοξεύουν τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

Μιλώντας για το πρόβλημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια προσωρινή στρέβλωση στην αγορά, η οποία δημιούργησε ουρανοκατέβατα κέρδη για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως μιλάμε για ένα πρόβλημα με ευρωπαϊκή διάσταση και ανέφερε πως η κυβέρνηση επιμένει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, το οποίο αποτελεί μία από τις αιτίες της στρέβλωσης που είδαμε τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση αν μπορεί να κάνει κάτι για να καλύψει τους λογαριασμούς θα το κάνει.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αναλυτικότερες ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα δομικό πρόβλημα. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη. Εκτιμώ ότι ο πληθωρισμός θα πέσει κι άλλο. Σε ένα βαθμό δούλεψαν τα μέτρα. Υπάρχουν φαινόμενα καρτελοποίησης στην αγορά που οφείλει να ελέγξει η επιτροπή ανταγωνισμού».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να πέσουν οι τιμές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε το εισόδημα των νοικοκυριών. Κεντρικός στόχος πολιτικής μας η αύξηση των μισθών».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ. «Δεν μπορώ να υιοθετήσω ένα μέτρο που θα στερήσει χρήματα από προϋπολογισμό και θα είναι αναποτελεσματικό».

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σε ερώτηση για τις αυξήσεις στις τιμές στα ακτοπλοϊκά σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί πολύ.

«Αναζητούμε στοιχεία και αν κρίνουμε ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή ανταγωνισμού θα το κάνουμε. Δεν υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις από πέρσι, έχουμε όμως μεγάλη αύξηση σε σχέση με πριν 4 χρόνια. Μας απασχολεί διότι θέλουμε συμπολίτες να μπορούν να κάνουν διακοπές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ