Συμφωνία για την αποσύνδεση από το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας BRELL της σοβιετικής εποχής με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τον Φεβρουάριο του 2025, υπέγραψαν οι διαχειριστές του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις βαλτικές χώρες, δηλαδή την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία .

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να βασίζονται στους ρωσικούς φορείς εκμετάλλευσης για τον έλεγχο των συχνοτήτων και την εξισορρόπηση του δικτύου, αναφέρει το Reuters.
«Φεύγουμε από το BRELL… Τον Φεβρουάριο, οι Βαλτικές χώρες θα δοκιμάσουν από κοινού την απομονωμένη εργασία (των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας) και θα αποσυνδεθούν», έγραψε ο Λιθουανός υπουργός Ενέργειας Dainius Kreivys σε ανάρτηση στο Facebook την Τρίτη.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς η Ουκρανία, η Ουγγαρία και τα Βαλκάνια αυξάνουν τις τιμές στην Ελλάδα

«Γνωρίζαμε πάντα έντονα ότι, όπως γίναμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έτσι θα γίνουμε μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε o Λιθουανός υπουργός Ενέργειας.

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία διαπραγματεύσεων, οι χώρες της Βαλτικής υπέγραψαν το 2018 συμφωνία για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας τους με την ΕΕ έως το 2025.

Χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ  για την προετοιμασία της περιοχής για την αποσύνδεση, καλύπτοντας περίπου τα τρία τέταρτα του κόστους, ανέφερε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας Litgrid σε ξεχωριστή δήλωση την Τρίτη.

Η συμφωνία των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Λιθουανιας, Εσθονίας και Λετονίας για αποδέσμευση απο το κοινό δίκτυο με Ρωσία και Λευκορωσια

Η Elering, η AST και η Litgrid, διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (TSO) των χωρών της Βαλτικής, έχουν ενημερώσει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους φορείς για τη μη παράταση της συμφωνίας BRELL, η οποία αναμένεται να λήξει τον Φεβρουάριο του 2025. Εκείνη τη στιγμή, η τρία κράτη της Βαλτικής θα αποσυνδεθούν από τα δίκτυα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για να ενταχθούν στη Σύγχρονη Περιοχή Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Η αποσύνδεση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, όταν τα κράτη της Βαλτικής θα συγχρονίσουν τη συχνότητα των δικτύων τους με εκείνη της ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω μιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας με την Πολωνία, δήλωσε η Litgrid.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια