Η Εurostat δημοσίευσε σήμερα τα στοιχεία για την «πράσινη» φορολόγηση, δείχνοντας εντυπωσιακή άνοδο στην Ελλάδα, της τάξης του 50%.
Αναλυτικά, τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους στην ΕΕ το 2022 ανήλθαν σε 317,2 δισεκατομμύρια ευρώ, από 330,2 δισ. το 2021. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -4% (-13 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ συνολικά το ποσό αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία
Αντίθετα, στην Ελλάδα τα έσοδα από τα «πράσινα» τέλη αυξήθηκαν κατακόρυφα: Από 7,7 δισ. ευρώ το 2021, προσέγγισαν τα 11,6 δισ. το 2023, ποσό που αντιστοιχεί σε άνοδο άνω του 50%.
Εurostat: Μειώθηκαν κατά 15,1 δισ. οι «πράσινοι» φόροι στην Ενέργεια
Στην Ευρώπη, γενικά, σημειώνει η Eurostat, έχει επανέλθει η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους – μετά την κατακόρυφη πτώση των ετών της πανδημίας (2020-2021). Ωστόσο το 2022 θεωρείται εξαίρεση, λόγω της κατάστασης της αγοράς ενέργειας . Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η μείωση των συνολικών εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους από το 2021 έως το 2022 οφείλεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από φόρους στην ενέργεια κατά 15,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι από την ενέργεια ανήλθαν στα 243 δισ. ευρώ το 2022 σε όλη την ΕΕ.
Αυξήθηκαν οι φόροι ρύπων και πόρων
Αντίθετα, οι φόροι ρύπανσης και πόρων αυξήθηκαν κατά 10% (+1,2 δισ. ευρώ) και οι φόροι μεταφορών κατέγραψαν μικρή αύξηση κατά 1% (+809 εκατ. ευρώ)
Σύμφωνα με τη Εurostat σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πάνω από τα μισά έσοδα από την περιβαλλοντική φορολόγηση (52%), προέρχονται τις συνεισφορές των επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εταιρικής συνεισφοράς προήλθε από τις εταιρείες του τομέα της μεταποίησης, των κατασκευών, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (26%) και του τομέα των υπηρεσιών (24%). Τα νοικοκυριά συνέβαλαν με το 45% των συνολικών εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους.
Τι πληρώνουν τα νοικοκυριά
Σε 17 χώρες της ΕΕ τα νοικοκυριά κατέβαλαν πάνω από το 40% των συνολικών εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους, με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% στη Δανία και σχεδόν 40% στη Μάλτα. Σε εθνικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις συνεισέφεραν κατά µέσο όρο πάνω από το 50% των συνολικών φορολογικών εσόδων στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σημείωνει η έρευνα της Eurostat τα νοικοκυριά πλήρωσαν το 2022 πάνω από 3,4 δισ ευρώ σε περιβαλλοντικούς φόρους, από 3,18 το 2021. Πρόκειται περίπου για το 30% της συνολικής «πράσινης» φορολόγησης. Αντίστοιχα οι εταιρείες πλήρωσαν γύρω στο 8,1 δισ. ευρώ, από 4,4 δισ. ευρώ το 2021 – ποσό αυξημένο κατά 84%.
Πηγή: in.gr
Latest News
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)