Περικοπές επιφυλάσσει ο Σεπτέμβριος για  τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας.

Η κυβέρνηση και η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως θα κληθούν να λάβουν τη δύσκολη απόφαση για την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των συντάξεων χηρείας όταν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται.

Συντάξεις: Τι προσαύξηση δικαιούνται οι 185.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Το σχέδιο για τις συντάξεις

Η κυβέρνηση πρόκειται να συμπεριλάβει τη λύση που θα επιλέξει σε ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Θα πρέπει να σημειώσου πως –  σύμφωνα με το νόμο του 2016 – οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας λαμβάνουν – για μία τριετία μετά τον θάνατο του συνταξιούχου – ποσό ίσο με το 70% της σύνταξης του θανόντος. Μετά την τριετία, το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Η διάταξη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, σε αντίθεση με το δημόσιο και τον ΟΓΑ.

Αυτό σημαίνει ότι  η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν από την 1η Οκτωβρίου 2020, εφόσον  ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη.

Η οριστική απόφαση για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος, και κυρίως για το εάν και κατά πόσο θα αναζητηθούν αναδρομικά οι περικοπές, θα πρέπει να ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εντός του επόμενου διαστήματος. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες-χήρες, κι έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Το υπουργείο Εργασίας δέχεται αφόρητες πιέσεις προκειμένου να αμβλύνει τη διάταξη που έχει ήδη εφαρμοστεί στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ και να μειώσει τις αντιδράσεις που αναμένονται από τους συνταξιούχους που λαμβάνουν ανάλογη σύνταξη.

Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει και με τις αναδρομικές περικοπές, καθώς η σχετική διάταξη ήταν να εφαρμοστεί από το 2020 και ως εκ τούτου θα προκύψουν και επιστροφές ποσών στον ασφαλιστικό ταμείο.

Οι λύσεις

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.

Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax