Μεγάλες «ουρές» τελικά έχει η υπόθεση Novartis

Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά πλέον η υπόθεση βρίσκεται πολύ «ψηλά» και θα έχουμε εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν οι δύο πρώτοι που κατέθεσαν άρση του απορρήτου της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων.

«Πολιτικό χρήμα»

Οι «κουκούλες» όμως δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Διότι όπως μου λένε πηγές πολύ κοντά στους πολιτικούς που ενεπλάκησαν, αδίκως ομολογουμένως, υπάρχει αίσθηση ότι μέρος των 56 εκατ. που δόθησαν, ήταν… πολιτικό χρήμα. Γι’ αυτό και πιέζουν για την άρση του απορρήτου. Διότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις, όχι και τόσο ευχάριστες.

«Πορτοκαλί» συναγερμός στο Μαξίμου

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι κάποιοι δεν θέλουν να βγουν αυτές οι «κουκούλες». Σίγουρα μερικοί στο κυβερνητικό επιτελείο. Γι’ αυτό και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ότι τους στηρίζει.

Δεν θέλει να ξεκαθαριστεί το θέμα. Πολύ απλά. Με ότι ανάγνωση και αν έχει αυτή η στάση. Είτε για την αντιπολίτευση, είτε… εσωκομματικά. Και ο νοών νοείτο.

Οι ερμηνείες δικές σας…

«Καραμπόλες»

Μαθαίνω γι’ αυτό ότι το Μαξίμου θα επιχειρήσει μια τακτική «κατενάτσιο». Έχει και τους ορισμούς των υψηλών θέσεων στις Βρυξέλλες το επόμενο δίμηνο.

Και θα το χρησιμοποιήσει, αφού τα πρόσωπα που θα επιλέξει θα πρέπει να φέρουν πολλαπλά μηνύματα στα εσωτερικά μέτωπα. Υπάρχουν και οι εγχώριες θέσεις, για τις οποίες το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

—-

Τα «ονόματα»

Και μπορεί το Μαξίμου να έχει «στο περίμενε» αρκετούς υποψηφίους πολίτες Βρυξελλών, αλλά εγχωρίως δείχνει ότι σταδιακά συμπληρώνεται το παζλ. Και ένα «όνομα» που βρίσκεται ψηλά στη λίστα είναι αυτό του Κωνσταντίνου Κόλλια, του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Για τη θέση του Γιώργου Πιτσιλή, της ΑΑΔΕ, καθώς η θητεία του λήγει το 2025. Μια θητεία με τεράστια παρακαταθήκη.

Από τα «σκοτεινά χρόνια» του 2015, στο «ξέφωτο» της νέας ψηφιακής εποχής των φορολογικών αρχών. Αυτός θα μπορούσε να είναι και τίτλος ενός πονήματος για τη θητεία του.
Μια πρόταση κάνουμε για τον άνθρωπο που άλλαξε τη σχέση των Ελλήνων με την εφορία. Και τους εφοριακούς, θα λέγαμε.

—-

Μισές δουλειές…

Βέβαια πρέπει να βοηθήσει και η κυβέρνηση. Μέσα στην εβδομάδα, όπως πληροφορούμαι, η κυβέρνηση θα καταθέσει την τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια.

Να θυμίσω ότι με τη ρύθμιση επιδιώκεται να αντληθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ από τους ομίλους Helleniq Energy και Motor Oil, με το μεγαλύτερο μέρος τους γύρω στα 250 εκατ. ευρώ να προορίζονται για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση για να εισπράξει ότι περισσεύει σε κέρδη από τα διυλιστήρια. Αλλά διατηρώ επιφυλάξεις για το αν κινείται ανάλογα και με τα αιτήματα των ενεργειακών ομίλων, όπως η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών.

—-

Στο «φουλ» η Metlen

Μπορεί στο Μαξίμου το θερμόμετρο να «ταυτίζεται» με τον μίνι καύσωνα που περνάμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά η αυτή περίοδος είναι κουραστική και σε ένα άλλο στρατηγείο. Με την καλή την έννοια, βέβαια. Και μιλάμε για το στρατηγείο της Metlen.

Ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, καθώς ο όμιλος προετοιμάζεται για το Λονδίνο. Τα μέτωπα είναι αρκετά, αλλά όπως μαθαίνω το πλάνο είναι ξεκάθαρο και έχει στρωθεί το έδαφος για να μην υπάρξουν δυσάρεστες παρεκκλίσεις. Ο όμιλος πρέπει να αποκομίσει τις υπεραξίες των επενδύσεων που έχει κάνει.

Business as usual…

Σε αυτό το πλάνο εντάσσεται και η πώληση κάποιων μονάδων ΑΠΕ στην Αυστραλία. Η Macquarie έχει αναλάβει να πουλήσει οκτώ ηλιακά πάρκα σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και έναν αγωγό ανάπτυξης 2,9 GW.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Όλα εντός προθεσμιών δηλαδή και by the book. Άλλωστε η εταιρεία δεν σταματά την παρουσία της Αυστραλία. Αναπτύσσει φωτοβολταϊκά και εν συνεχεία τα πουλά.

Business as usual…

—-

Ένας «φίλος» από τα παλιά

Ενώ ετοιμάζεται ο πέμπτος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος, περιμένοντας όλοι τις λεπτομέρειες του σχεδίου συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας (πήρε παράταση για τις 12/7), ένας «φίλος» έκανε το comeback του.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η οποία ήταν ένα βήμα πριν τη συγχώνευση με την Παγκρήτια και την δημιουργία της «Candia Bank».

Πλέον, ο έτερος «πυλώνας της Κρήτης βρίσκεται στην τελική ευθεία για πανελλαδική άδεια λειτουργίας. Και την μετατροπή της σε Α.Ε. Μάλιστα υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον από fund. Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και εκεί εξελίξεις.

—-

Τα καλά νέα για το ελαιόλαδο

Για όποιον είδε το λάδι να «βαραίνει» την τσέπη του φέτος, έχουμε καλά νέα. Η Ισπανία δήλωσε πως η παραγωγή του ελαιολάδου φέτος θα ανέλθει στα 1,1 εκατομμύρια τόνους.
Βέβαια απέχει αρκετά από το 1,5 εκατομμύρια τόνους που είναι η κανονική της παραγωγή, αλλά είναι σημαντικά μεγαλύτερη η αναμενόμενη ποσότητα από τους περίπου 750.000 τόνους του 2023.

Θα πέσουν οι τιμές

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά του ελαιολάδου θα αποσυμπιεστεί σημαντικά. Και φυσικά οι υψηλές τιμές του προϊόντος που «τρέχουν» σήμερα θα γίνουν παρελθόν – πόσο παρελθόν δεν μπορώ να το γνωρίζω.

Λιγότερο καλά νέα

Τα λιγότερο καλά νέα είναι πως τελικά η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου του 2024 θα κυμανθεί περί τους 200.000 τόνους. Δεν το λες κι άσχημα. Σωστό, αλλά αν ληφθεί υπόψη πως με βάση τα δεδομένα του περασμένου Μαΐου οδηγούσαν σε εκτιμήσεις που πλησίασαν ακόμη και τους 300.000 τόνους, ε, υπάρχει μία σημαντική απόσταση.

Υψηλές θερμοκρασίες

Που οφείλεται; Οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το Μάιο, αλλά και τον Ιούνιο, ενώ τα ελαιόδεντρα καρπόδεσαν, στη συνέχεια έριχναν τον καρπό.
Αυτό συνέβη σε αρκετές περιοχές της χώρας – Χαλκιδική, Κρήτη, Φθιώτιδα κλπ. Η κλιματική κρίση, που λέμε; Αυτό ακριβώς!

Ποιοτικό πρόβλημα

Τώρα τα κακά νέα. Απ΄ ότι μου λένε από την αγορά υπάρχει ποιοτικό πρόβλημα σε διάφορες περιοχές. Δηλαδή το 2023 προκειμένου αρκετοί ελαιοπαραγωγοί να εξασφαλίσουν την παραγωγή τους, υπερέβαλαν στην χρήση φυτοφαρμάκων.

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι γι΄ αυτές τις ποσότητες είναι απαγορευτική η εξαγωγή τους. Και πολύ φοβούμαι ότι με τη γνωστή συσκευασία του… τενεκέ, θα απορροφηθούν από την εγχώρια κατανάλωση!

Θα ανακάμψει

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα η εγχώρια αγορά του ελαιολάδου φαίνεται ότι θα κατορθώσει να ανακάμψει, διότι – πρωτίστως και κατά κύριο λόγο – θα αποκλιμακωθούν οι τιμές παραγωγού.
Κι όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές 6 ευρώ το κιλό είναι μία καλή τιμή. Όλα αυτά βέβαια θα συμβούν από τον προσεχή Οκτώβριο που θα αρχίσει να βγαίνει η νέα εσοδεία.

Βελτίωση των εξαγωγών

Από την άλλη πλευρά η μείωση των τιμών παραγωγού θα βελτιώσει την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της τυποποίησης – που έχουν χάσει περίπου το 48% της αξίας του έναντι του 2023. Και ίσως ανακάμψει και το τυποποιημένο ελαιόλαδο, αν και είναι δύσκολο, δεδομένης της μαζικής χρήσης του… 17κιλού τενεκέ.

Και στον πληθωρισμό των τροφίμων

Παράλληλα όμως θα γίνει εμφανής η επίπτωση των μειώσεων στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Και τούτο διότι το ελαιόλαδο έχει πολύ υψηλή συμμετοχή στη διαμόρφωση του δείκτη. Λίγη υπομονή ακόμη και όλα αυτά βέβαια θα εμφανιστούν μετά από τον Οκτώβριο…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories