Στον «αέρα» βγήκε από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό σε κυβερνητικό πάρκο, ένα έργο που θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), εκτιμώμενης αξίας 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ο προτιμητέος επενδυτής που θα αναδειχθεί θα αναλάβει την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία για τριάντα χρόνια του νέου συγκροτήματος κυβερνητικών κτιρίων καθώς και του αστικού πάρκου, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 154 στρεμμάτων.

Γκάζι στη μετακόμιση των ΕΑΣ από το πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ – Τροπολογία στη Βουλή

Η ΠΥΡΚΑΛ και τα ΕΑΣ

Ωστόσο, ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε πριν αδειάσει ο χώρος, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Κι αυτό διότι ακυρώθηκαν οι πρώτες ανταγωνιστικές διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων που έχουν απομείνει στη Δάφνη Υμηττού, στην έκταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (σ.σ. τα ΕΑΣ ιδρύθηκαν το 2014 μετά τη συγχώνευση του 2004 της ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων), ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Ο ανάδοχος θα έπρεπε να διαμορφώσει τους χώρους του ιδιόκτητου ακινήτου των ΕΑΣ στη Μάνδρα Αττικής για τη μετεγκατάσταση αφενός των διοικητικών υπηρεσιών του Υμηττού και αφετέρου του μηχανολογικού εξοπλισμού και των τμημάτων παραγωγής του εργοστασίου του Υμηττού, προκειμένου να απελευθερωθεί το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και να καταστεί εφικτή η δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε τον διαγωνισμό έπειτα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΑΣ, καθώς θεωρήθηκε ότι, στο πλαίσιο της νέας κοινοπραξίας των ΕΑΣ με τον τσέχικο όμιλο CSG, έπρεπε να επανεξεταστεί εάν η πλέον συμφέρουσα μετεγκατάσταση ήταν στη Μάνδρα ή στο Λαύριο. Του πρώτου διαγωνισμού θα ακολουθούσε ένας δεύτερος για το έργο της μετακόμισης, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, πριν γίνει ο τρίτος μεγάλος διαγωνισμός για τη μετατροπή του χώρου στο κυβερνητικό πάρκο που θα στεγάσει εννέα υπουργεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Η μετατροπή της ΠΥΡΚΑΛ σε κυβερνητικό πάρκο

Τελικά ο μεγάλος διαγωνισμός προκηρύχτηκε πριν αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάμβανε να «αδειάσει» τις εκτάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων γραφείων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός μεγάλου αστικού πάρκου και ειδικότερα:

– η μετεγκατάσταση περίπου 14.500 δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών από υπουργεία και δημόσιους εν γένει φορείς, οι οποίοι σήμερα εργάζονται σε περισσότερα από 100 μισθωμένα ή και ιδιόκτητα δημόσια κτίρια, διασπαρμένα σε όλο το κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής,

– η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένες σε διάφορα ακίνητα στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής σε έναν ενιαίο χώρο και

– η αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με τη δημιουργία αστικού πάρκου στον χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ.

Η εταιρία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί, θα εκπονήσει τις μελέτες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή του έργου, θα μεριμνήσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του, θα κατασκευάσει το έργο, περιλαμβανομένης μίας υπόγειας σήραγγας πεζών με σκοπό τη διασύνδεση του έργου με τον σταθμό του Μετρό «Δάφνη» και θα εγκαταστήσει τον εξοπλισμό προκειμένου οι υποδομές και οι χώροι να είναι πλήρως διαθέσιμοι προς εκμετάλλευση και χρήση. Στο πλαίσιο της κατασκευής του έργου, θα απαιτηθούν και εργασίες απορρύπανσης του ακινήτου και απομάκρυνσης επιβλαβών ή και επικίνδυνων υλικών (π.χ. αμιάντου), συντήρησης, καθαριότητας, φύλαξης, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ.

Παλιά βιομηχανικά κτίρια και νέα δόμηση

Στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για το έργο που θα αναλάβει ο ανάδοχος. Πάντως, σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ θα διατηρηθούν 25 (από τα 91) παλιά βιομηχανικά κτίρια τα οποία θα αναπαλαιωθούν και θα προστατευθούν ενώ θα προστεθούν και νέα κτίρια. Βάσει της πρότασης που έλαβε περιβαλλοντικούς όρους προκύπτει μέγιστη συνολική δόμηση 148.704 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και μέγιστη συνολική κάλυψη 45.257 τ.μ. Από το υφιστάμενο κτιριακό δυναμικό διατηρούνται 47.704 τ.μ., τα οποία καλύπτουν επιφάνεια περίπου 27,7 στρεμμάτων, ενώ τα υπόλοιπα τετραγωνικά αφορούν νέα δόμηση με συνολική κάλυψη 17,6 στρεμμάτων.

Τα συγκεκριμένα μεγέθη διαμορφώνουν συντελεστή δόμησης 1 για το σύνολο της περιοχής, η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στο πρώτο, στην περιοχή που ορίζεται ως Πολεοδομικό Κέντρο (όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των Υπουργείων και διαφόρων φορέων) ο μέσος συντελεστής δόμησης διαμορφώνεται σε 1,8 και το ποσοστό κάλυψης στο 60%. Από την έκταση των περίπου 77 στρεμμάτων (50% της συνολικής έκτασης), που προτείνεται να καταλαμβάνει η συγκεκριμένη ενότητα, το 40% θα αποδοθεί ως εισφορά σε γη, για τη δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων που θα συνδέονται και θα επεκτείνουν χωρικά αλλά και λειτουργικά τον ελεύθερο χώρο πρασίνου.
Μουσεία, συνεδριακοί χώροι και ελεύθεροι χώροι

Εντός των κοινωφελών χώρων του Πολεοδομικού Κέντρου περιλαμβάνονται υφιστάμενα κτίσματα που θα διατηρηθούν ως αξιόλογα βιομηχανικά κελύφη, θα αποκατασταθούν και θα λειτουργήσουν ως μουσεία, συνεδριακοί χώροι κ.τ.λ. Στα υπόλοιπα 77 στρέμματα της έκτασης που καθορίζεται γενική κατηγορία χρήσεων γης «Ελεύθεροι χώροι -Αστικό Πράσινο», συμπεριλαμβάνει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.

Η οικοδομήσιμη έκταση που θα προκύψει τελικά στο κυβερνητικό πάρκο θα αφορά τα περίπου το 30% της συνολικής έκτασης. Γενικότερα, βάσει του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την περιοχή του κυβερνητικού πάρκου, αυξάνεται η δόμηση κατά 68% αλλά μειώνεται η κάλυψη κατά 34% όπως αντίστοιχα και ο αριθμός των κτιρίων κατά 67%, με στόχο να αποδοθούν στο κοινό ελεύθεροι αδόμητοι χώροι αστικού πρασίνου καθώς και κοινωφελείς χώροι. Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των ποσοστών παίζει το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων που θα μπορούν να φτάνουν τα 28 μέτρα.

Πάντως, παραμένουν οι ενστάσεις επιστημονικών φορέων και πολιτών ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η βίαιη και πλήρης εκκένωση του Κέντρου από την δημόσια διοίκηση, η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί δεόντως ως αναγκαιότητα και δεν έχει μελετηθεί ως προς τις επιπτώσεις της στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα