Ήπια υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σημειώθηκε τον Ιούνιο. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένισε τον Ιούνιο στις 108,3 μονάδες (από 109,2 μον. ένα μήνα πριν), σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (108,6 μον.).

Όπως καταγράφεται στην ανάλυση, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ενίσχυσαν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι επιδράσεις στην οικονομική πολιτική της χώρας αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο.

Η θερινή περίοδος δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού, αλλά και θετικές προσδοκίες ως προς τα
εισοδήματα και την απασχόληση σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, με τον πληθωρισμό παράλληλα να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 18% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Απρίλιο

Από εκεί και πέρα, η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας ενισχύθηκε τον Απρίλιο. Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε στο 80,7% τον Απρίλιο (από 72,9% τον Ιανουάριο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 6 μήνες από 5,5 μήνες τον Ιανουάριο.

Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους κλάδοι

Μικτές τάσεις στους κλάδους της βιομηχανίας τον Μάιο. Ειδικότερα, άνοδος για τη Μεταποίηση (4,4%) και το Ηλεκτρικό Ρεύμα (21,3%), αλλά υποχώρηση στα Ορυχεία-Λατομεία (2,3%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε στα Τρόφιμα (9,2%), τα Βασικά Μέταλλα (5,6%) και στα Φαρμακευτικά προϊόντα (1,7%).

Το α’ τρίμ. του 2024 η απασχόληση στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 0,5%, στα 432,6 χιλ. άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,8%, y-o-y), με τους απασχολούμενους να ανέρχονται στους 4.173,4 χιλ. το α’ τρίμ. του 2024 (+75,4 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Ο δείκτης κόστους εργασίας στη Μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 108,8 μονάδες το α’ τρίμ. του 2024, σημειώνοντας αύξηση 5,1% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ανήλθαν στα €2,7 δισεκ. τον Απρίλιο, ενισχυμένες κατά 11,2% (y-o-y). Άνοδος για το εμπορικό
έλλειμμα, στα €3,9 δισεκ. από €3,1 δισεκ. ένα έτος πριν. Το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων* τον Απρίλιο ανήλθε σε 84,3% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών, όσο και ο διαχρονικός μέσος όρος.

Το α΄ τριμ. του 2024 τα Φαρμακευτικά σκευάσματα και το Αλουμίνιο ξεχώρισαν για τις εξαγωγές τους, με €721 εκατ. (-14,9%) και €611 εκατ. (-7,6%), αντίστοιχα.

To 81,7% των βιομηχανικών προϊόντων* κατευθύνεται προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μόλις 6,4% προς Β. Αμερική το α΄ τριμ. του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Βιομηχανία