Η ASML, ολλανδική εταιρεία που προμηθεύει με εξοπλισμό τους κατασκευαστές τσιπ, αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική εισροή νέων παραγγελιών καιτά την αυριανή ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο, καθώς οι πελάτες της επεκτείνουν τη χωρητικότητα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

Μια άλλη πηγή παραγγελιών εξοπλισμού θα είναι οι κινεζικές εταιρείες που συνεχίζουν να αγοράζουν βαρύ εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ημιαγωγών παλαιότερης τεχνολογίας, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εν μέσω ανησυχιών από τις Δυτικές κυβερνήσεις που έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας στην αγορά πιο προηγμένης τεχνολογίας.

Τι «βλέπει» ο πρώην CEO της ASML για τη σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας στα μικροτσίπ

Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, θεωρούν ότι η σύσταση για την εταιρεία θα αναβαθμιστεί καθώς κορυφαίοι κατασκευαστές μικροτσίπ – συμπεριλαμβανομένης της TSMC από την Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει επεξεργαστές για την Nvidia και την Apple – ενδέχεται να αυξήσουν αλλά και να επιταχύνουν τις αγορές σχετικού εξοπλισμού.

Η ASML κυριαρχεί στην αγορά συστημάτων λιθογραφίας, δηλαδή πολύπλοκων εργαλείων που χρησιμοποιούν λέιζερ για να δημιουργήσουν τα μικροσκοπικά κυκλώματα των μικροοτσίπ υπολογιστών. Η ολλανδική εταιρεία είναι ο μόνος κατασκευαστής τέτοιων συστημάτων λιθογραφίας που χρησιμοποιεί ακραία μήκη κύματος υπεριώδους (EUV), που χρειάζεται η TSMC για την κατασκευή των πιο περίπλοκων τσιπ για έξυπνα τηλέφωνα και τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.

«Αναμένουμε ότι η αξία των παραγγελιών της ASML θα φτάσει κοντά στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το β’ τρίμηνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις», δήλωσε ο αναλυτής της Mihuzo, Κέβιν Γουάνγκ, με ισχυρές παραγγελίες από την TSMC της σειράς προϊόντων EUV της ASML.

Προβλέψεις για αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι τα πρώτα υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ASML, Κριστόφ Φουκέ, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της μεγαλύτερης τεχνολογικής εταιρείας της Ευρώπης εν μέσω της συνεχιζόμενη εμπορικής σύρραξης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.

Η ASML, εταιρεία αξίας περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει περιγράψει το 2024 ως έτος «μετάβασης» όταν οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν σταθερές πριν ανακάμψουν ισχυρά το 2025, λόγω της ζήτησης για τα πιο προηγμένα εργαλεία της.

Οι μετοχές του ομίλου αυξήθηκαν κατά 45% φέτος και διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ πάνω από 1.000 ευρώ η καθεμία, περίπου 40 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη 12 μηνών, σημαντικά υψηλότερα από τον τεχνολογικό δείκτη STOXX Europe 600.

Ένα διευρυμένο βιβλίο παραγγελιών θα καθησύχαζε τους επενδυτές ότι η ζήτηση για τα πιο προηγμένα προϊόντα της εταιρείας επιστρέφει μετά το αδύναμο πρώτο εξάμηνο του 2024, κατά το οποίο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε παραγγελίες παλαιότερου εξοπλισμού από την Κίνα.

Οι αναλυτές αναμένουν καθαρά κέρδη β’ τριμήνου 1,41 δισ. ευρώ με έσοδα 6,04 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση από 16 αναλυτές, με βάση τα στοιχεία του LSEG. Αυτό συγκρίνεται με τα καθαρά έσοδα 1,94 δισ. ευρώ με έσοδα 6,90 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Ανεκτέλεστο-«μαμούθ» και ανταγωνισμός

Η ASML είχε ανεκτέλεστες παραγγελίες 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο τέλος του α’ τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται νέες παραγγελίες 4 δισεκατομμυρίων-6 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε τρίμηνο για να ανταποκριθεί στις προβλέψεις της για πωλήσεις το 2025 στο ανώτερο όριο μιας σειράς 30-40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μηχανήματα της εταιρείας, που κοστίζουν έως και 300 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, έχουν χρόνο παράδοσης 12-18 μήνες και οι παραγγελίες συντονίζονται στενά με πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Intel, της εταιρείας παραγωγής μνημών SK Hynix και Micron.

Για ελαφρώς παλαιότερες γενιές τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, ανταγωνίζεται τις ιαπωνικές Canon και Nikon. Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) προσπαθούν να αναπτύξουν ανταγωνιστικά εργαλεία λιθογραφίας.

Ωστόσο, οι Κινέζοι κατασκευαστές τσιπ, οι οποίοι εμποδίζονται από τους περιορισμούς των εξαγωγών υπό τις ΗΠΑ να αποκτήσουν τα καλύτερα εργαλεία της ASML, έχουν κλιμακώσει τις αγορές τους παλαιότερου εξοπλισμού της ASML το περασμένο έτος, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τις μισές πωλήσεις της εταιρείας στο α’ τρίμηνο.

Η ταχεία αύξηση της Κίνας σημαίνει απώλεια μεριδίου αγοράς και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μη κινεζικές επιχειρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να ερευνά τις ευρωπαϊκές εταιρείες της βιομηχανίας τσιπ για το εάν πιστεύουν ότι οι κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις στρεβλώνουν τις αγορές.

Η ASML υποστηρίζει ότι ο κόσμος χρειάζεται παλαιότερα τσιπ, όπως φάνηκε από τις ελλείψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η Κίνα παρεμβαίνει για να τα προμηθεύσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή