Τα υποθαλάσσια καλώδια έγιναν πρωτοσέλιδα νωρίτερα αυτό το έτος, αφού τέσσερα από τα 15 κρίσιμα υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα κόπηκαν εν μέσω επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε ισραηλινά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συνέπεια αυτών των επιθέσεων είναι να έχει αυξηθεί σημαντικά η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα υποβρύχια καλώδια, τα οποία παράλληλα εξελίσσονται σε μια νέα πηγή πίεσης στις διεθνείς σχέσεις, εν της εντεινόμενης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Deutsche Bank: Το «κρυφό» δίκτυο στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας

Τι είναι τα υποθαλάσσια καλώδια;

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς τηλεπικοινωνιών TeleGeometry, θαμμένα βαθιά κάτω από το νερό υπάρχουν εκατοντάδες τεράστια καλώδια τηλεπικοινωνιών που εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 1,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Μερικά από αυτά τα καλώδια είναι μικρότερα, όπως το καλώδιο CeltixConnect μήκους 131 χιλιομέτρων που συνδέει την Ιρλανδία με το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα. Άλλοι, ωστόσο, τρέχουν για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις – όπως το καλώδιο Asia America Gateway των 20.000 χιλιομέτρων.

Ο αριθμός των υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλο τον πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για κίνηση δεδομένων που προκλήθηκε από την εξάπλωση της ροής βίντεο και των υπηρεσιών cloud.

Από τις αρχές του 2024, η TeleGeometry ανέφερε ότι τα δεδομένα της εντόπισαν 574 ενεργά και προγραμματισμένα υποθαλάσσια καλώδια.

Γιατί είναι σημαντικά;

Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου Διαδικτύου, μεταφέροντας το 99% της παγκόσμιας διηπειρωτικής κίνησης δεδομένων.

«Εάν έχετε στείλει e-mail, μήνυμα κειμένου ή συνομιλία μέσω βίντεο με κάποιον σε άλλη ήπειρο, έχετε χρησιμοποιήσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο — πιθανότατα χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά», είπε στο CNBC μέσω email ο Andy Champagne, επικεφαλής τεχνολογίας της Akamai Labs. .

«Ενώ είμαστε συνδεδεμένοι με ένα πολύπλοκο φυσικό πλέγμα καλωδίων οπτικών ινών πάνω από τη στεριά, η τοπολογία γίνεται πιο δύσκολη μόλις βυθιστούμε στους ωκεανούς», πρόσθεσε ο Champagne.

«Είναι πραγματικά πολύπλοκο να εγκαταστήσεις υποθαλάσσια καλώδια. Και, όταν υπάρχει πρόβλημα με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, η επισκευή του είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση»

Ένα βασικό στοιχείο που κάνει τα υποθαλάσσια καλώδια σημαντικά είναι ο αντίκτυπος που έχουν όταν διακόπτονται, σύμφωνα με τον Joe Vaccaro, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας παρακολούθησης διαδικτύου ThousandEyes που ανήκει στη Cisco.

Ένας αυξανόμενος κίνδυνος για την ασφάλεια

Τα υποθαλάσσια καλώδια παραδοσιακά ανήκαν και λειτουργούσαν από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πιο πρόσφατα, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Google, Microsoft και Amazon, επένδυσαν σημαντικά ποσά για να τοποθετήσουν τα δικά τους καλώδια.

Το 2021, η Meta και η Google ανακοίνωσαν σχέδια για την τοποθέτηση δύο τεράστιων υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν τη δυτική ακτή των ΗΠΑ με τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Τα καλώδια Echo και Bifrost trans-Pacific αναμένεται να αυξήσουν τη χωρητικότητα δεδομένων μεταξύ των περιοχών κατά 70% και να βελτιώσουν την αξιοπιστία του Διαδικτύου.

Η Meta επενδύει και στα δύο καλώδια, ενώ η Google υποστηρίζει μόνο την Echo .

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάιο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ιδιωτικά τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Meta ότι τα υποθαλάσσια καλώδια στην περιοχή του Ειρηνικού θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα στην κατασκοπεία από κινεζικά επισκευαστικά πλοία.

Η SB Submarine Systems, μια κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εταιρεία που βοηθά στην επισκευή διεθνών καλωδίων, φαινόταν να κρύβει τις τοποθεσίες των σκαφών της από ραδιοφωνικά και δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης, σύμφωνα με το WSJ.

Η Εσθονία, εν τω μεταξύ, είπε ότι η Κίνα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε ένα αίτημα έξι μηνών να βοηθήσει τη χώρα στην έρευνά της για ένα κινεζικό πλοίο που υποπτεύεται ότι έκοψε δύο από τα υποθαλάσσια καλώδια thw . Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε έκτοτε ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Εσθονία στις έρευνες.

Σύμφωνα με το CNBC, αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν πώς τα υποβρύχια καλώδια γίνονται πηγή διαμάχης σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Τα δεδομένα που στέλνουν αυτά τα δίκτυα μπορεί να περιλαμβάνουν επικοινωνίες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού διπλωματικών αποστολών, των επιχειρήσεων ασφαλείας και της συλλογής πληροφοριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία