Τα υποθαλάσσια καλώδια έγιναν πρωτοσέλιδα νωρίτερα αυτό το έτος, αφού τέσσερα από τα 15 κρίσιμα υποβρύχια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα κόπηκαν εν μέσω επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε ισραηλινά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Συνέπεια αυτών των επιθέσεων είναι να έχει αυξηθεί σημαντικά η ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τα υποβρύχια καλώδια, τα οποία παράλληλα εξελίσσονται σε μια νέα πηγή πίεσης στις διεθνείς σχέσεις, εν της εντεινόμενης γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Deutsche Bank: Το «κρυφό» δίκτυο στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας
Τι είναι τα υποθαλάσσια καλώδια;
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς τηλεπικοινωνιών TeleGeometry, θαμμένα βαθιά κάτω από το νερό υπάρχουν εκατοντάδες τεράστια καλώδια τηλεπικοινωνιών που εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 1,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Μερικά από αυτά τα καλώδια είναι μικρότερα, όπως το καλώδιο CeltixConnect μήκους 131 χιλιομέτρων που συνδέει την Ιρλανδία με το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα. Άλλοι, ωστόσο, τρέχουν για πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις – όπως το καλώδιο Asia America Gateway των 20.000 χιλιομέτρων.
Ο αριθμός των υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλο τον πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για κίνηση δεδομένων που προκλήθηκε από την εξάπλωση της ροής βίντεο και των υπηρεσιών cloud.
Από τις αρχές του 2024, η TeleGeometry ανέφερε ότι τα δεδομένα της εντόπισαν 574 ενεργά και προγραμματισμένα υποθαλάσσια καλώδια.
Γιατί είναι σημαντικά;
Τα υποθαλάσσια καλώδια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου Διαδικτύου, μεταφέροντας το 99% της παγκόσμιας διηπειρωτικής κίνησης δεδομένων.
«Εάν έχετε στείλει e-mail, μήνυμα κειμένου ή συνομιλία μέσω βίντεο με κάποιον σε άλλη ήπειρο, έχετε χρησιμοποιήσει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο — πιθανότατα χωρίς να το σκεφτείτε δεύτερη φορά», είπε στο CNBC μέσω email ο Andy Champagne, επικεφαλής τεχνολογίας της Akamai Labs. .
«Ενώ είμαστε συνδεδεμένοι με ένα πολύπλοκο φυσικό πλέγμα καλωδίων οπτικών ινών πάνω από τη στεριά, η τοπολογία γίνεται πιο δύσκολη μόλις βυθιστούμε στους ωκεανούς», πρόσθεσε ο Champagne.
«Είναι πραγματικά πολύπλοκο να εγκαταστήσεις υποθαλάσσια καλώδια. Και, όταν υπάρχει πρόβλημα με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, η επισκευή του είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση»
Ένα βασικό στοιχείο που κάνει τα υποθαλάσσια καλώδια σημαντικά είναι ο αντίκτυπος που έχουν όταν διακόπτονται, σύμφωνα με τον Joe Vaccaro, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας παρακολούθησης διαδικτύου ThousandEyes που ανήκει στη Cisco.
Ένας αυξανόμενος κίνδυνος για την ασφάλεια
Τα υποθαλάσσια καλώδια παραδοσιακά ανήκαν και λειτουργούσαν από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Πιο πρόσφατα, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των Meta, Google, Microsoft και Amazon, επένδυσαν σημαντικά ποσά για να τοποθετήσουν τα δικά τους καλώδια.
Το 2021, η Meta και η Google ανακοίνωσαν σχέδια για την τοποθέτηση δύο τεράστιων υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέουν τη δυτική ακτή των ΗΠΑ με τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία. Τα καλώδια Echo και Bifrost trans-Pacific αναμένεται να αυξήσουν τη χωρητικότητα δεδομένων μεταξύ των περιοχών κατά 70% και να βελτιώσουν την αξιοπιστία του Διαδικτύου.
Η Meta επενδύει και στα δύο καλώδια, ενώ η Google υποστηρίζει μόνο την Echo .
Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Wall Street Journal ανέφερε τον Μάιο ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ιδιωτικά τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Meta ότι τα υποθαλάσσια καλώδια στην περιοχή του Ειρηνικού θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα στην κατασκοπεία από κινεζικά επισκευαστικά πλοία.
Η SB Submarine Systems, μια κρατικά ελεγχόμενη κινεζική εταιρεία που βοηθά στην επισκευή διεθνών καλωδίων, φαινόταν να κρύβει τις τοποθεσίες των σκαφών της από ραδιοφωνικά και δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης, σύμφωνα με το WSJ.
Η Εσθονία, εν τω μεταξύ, είπε ότι η Κίνα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε ένα αίτημα έξι μηνών να βοηθήσει τη χώρα στην έρευνά της για ένα κινεζικό πλοίο που υποπτεύεται ότι έκοψε δύο από τα υποθαλάσσια καλώδια thw . Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε έκτοτε ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Εσθονία στις έρευνες.
Σύμφωνα με το CNBC, αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν πώς τα υποβρύχια καλώδια γίνονται πηγή διαμάχης σε θέματα εθνικής ασφάλειας. Τα δεδομένα που στέλνουν αυτά τα δίκτυα μπορεί να περιλαμβάνουν επικοινωνίες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού διπλωματικών αποστολών, των επιχειρήσεων ασφαλείας και της συλλογής πληροφοριών.
Latest News
Facebook: Το ψεύτικο «μήνυμα απενεργοποίησης λογαριασμού» – Τι πρέπει να κάνετε
Έρχεται μήνυμα από φίλους για απενεργοποίηση λογαριασμού του Facebook
Νέο μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές μικροτσίπ και τεχνολογίας ΑΙ
Στόχος των νέων περιορισμών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση τους στην τεχνητή νοημοσύνη
Meta και Amazon «κόβουν» τα προγράμματα συμπερίληψης – Νέα συνάντηση Τραμπ και Ζάκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ συνεχίζει την επίθεση φιλίας στον Τραμπ καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για ισχυροποίηση των συντηρητικών φωνών.
Οι Κινέζοι ανταγωνιστές «ροκανίζουν» το μερίδιο αγοράς των iPhone της Apple - Ο ρόλος της AI
Το iPhone υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 18% του μεριδίου αγοράς το 2024
Ένας Cosmos γεμάτος ανθρωπόμορφα ρομπότ
Θα μπορούν να κάνουν δουλειές στο σπίτι ή σε χώρους εργασίας όπως τα εργοστάσια
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
Γιατί 1 στους 4 Αμερικάνους αποφεύγουν την Τεχνολογία Tesla
Είναι εξαιρετικά σπάνια η εμπλοκή ενός επιχειρηματία τόσο ανοιχτά στην πολιτική με τρόπο που να οδηγεί σε μποϋκοτάζ της Tesla
Γιατί η Meta έπρεπε να «υποκλιθεί στον Τραμπ» πριν από την ορκωμοσία του
Η Meta έχει πολλά να διακινδυνεύσει, γι' αυτό και επαναπροσδιορίζει τη θέση της ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις - Τι κάνει τώρα με τον Τραμπ
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν - Εκεί που χτυπά η καρδιά της τεχνολογίας
Το νέο επιστημονικό πάρκο εισφέρει το 6% του ΑΕΠ της Ταϊβάν - Στο Σίντσου έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες τεχνολογικές επιχειρήσεις