Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal η Alphabet, μητρική εταιρεία του κολοσσού Google, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ισραηλινής startup Wiz. Το ποσό της συμφωνίας αν ολοκληρωθεί ιλιγγιώδες: θα αγγίζει τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που την καθιστά τόσο την μεγαλύτερη εξαγορά της Google όσο και τη μεγαλύτερη πώληση στην ιστορία του ισραηλινού οικοσυστήματος τεχνολογίας.

Τεράστιο όμως θα είναι και το όφελος για την Google, καθώς αν κατάφερνε να εξαγοράσει την Wiz θα ενίσχυε σημαντικά τις υπηρεσίες της για την κυβερνοασφάλεια στο cloud για μεγάλους οργανισμούς και θα τη βοηθούσε να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές στο cloud, δηλαδή την Amazon και την Microsoft.

Επένδυση 350 εκατ.δολαρίων της Google σε εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου

«Υπάρχει μια “καυτή” αγορά για την ασφάλεια του cloud», δήλωσε ο Ζερόμ Σεγκέρα στο Reuters, ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Malware Bytes, προσθέτοντας ότι η Wiz προσφέρει στους πελάτες «μεγάλη διαφάνεια στα περιουσιακά τους στοιχεία με απλό τρόπο».

Ουσιαστικά, η Wiz προσφέρει εργαλεία που επιτρέπουν στους οργανισμούς να σαρώνουν ολόκληρη την υποδομή τους με το συγκεκριμένο λογισμικό για απειλές. Παράλληλα, η Google επεκτείνει σταθερά τις προσφορές της στον κυβερνοχώρο τα τελευταία χρόνια. Πριν από δύο χρόνια αγόρασε την αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant για 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Νομίζω ότι προσπαθούν να ανταγωνιστούν τη Microsoft και σε μικρότερο βαθμό την AWS (Amazon Web Services)», δήλωσε ο Μαρκ Μπλάιχερ, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας ασφαλείας Surefire Cyber. «Η Wiz είναι ένας από τους λίγους που απευθύνονται σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς ασφάλειας cloud σε μία πλατφόρμα», καταλήγει ο Μπλάιχερ.

Ποια είναι η Wiz

Η Wiz ιδρύθηκε το 2020 στο αποκορύφωμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με σκοπό να επωφεληθεί από τη μετάβαση προς την απομακρυσμένη εργασία και τη στροφή των οργανισμών σε περιβάλλοντα cloud. Οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί έχουν επίσης στραφεί στην αποθήκευση των δεδομένων τους στο cloud με την πάροδο των ετών, αλλά αυτό συνεπάγεται κινδύνους για την ασφάλεια – ειδικά καθώς οι εταιρείες επεκτείνονται και γίνονται πιο περίπλοκες.

Οι ιδρυτές της, πρώην μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, είχαν ιδρύσει νωρίτερα μια άλλη εταιρεία ασφάλειας cloud με το όνομα Adallom που αγόρασε η Microsoft για 320 εκατομμύρια δολάρια το 2015.

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία από τότε. Μόλις πριν από δύο μήνες, στη διάσκεψη της RSA για την κυβερνοασφάλεια στο Σαν Φρανσίκο, η Wiz ανέφερε ότι η αξία της ήταν 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα αναμένει ετήσια οργανικά έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2025 και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις από funds  συνολικά, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Reuters που γνωρίζει τις συζητήσεις με την Google.

Η χρονιά των συμφωνιών

Οι συνομιλίες εξαγοράς της Wiz έρχονται καθώς ο ρυθμός της παγκόσμιας σύναψης συμφωνιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχει αυξηθεί σημαντικά το 2024. Ανακοινώθηκαν 120 παγκόσμιες συμφωνίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, που αντιστοιχούν σε 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία συμφωνίας, σε σύγκριση με 137 τέτοιες συμφωνίες πέρυσι ή 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία συναλλαγής, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οικονομικών πληροφοριών Dealogic.

Ο Ντέιβ Ντεβάλτ, ιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων NightDragon, με επίκεντρο τον κυβερνοχώρο, δήλωσε στο Reuters ότι η ανάπτυξη της Wiz είναι το αποτέλεσμα του ισχυρού μάρκετινγκ και του να βρίσκεται «στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, με το σωστό προϊόν».

Ο Ντεβάλτ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας FireEye, δήλωσε ότι η ασφάλεια στο cloud είναι το πιο σημαντικό και ταχύτερα αναπτυσσόμενο μέρος της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων σε μεγάλους οργανισμούς.

«Το ποντάρισμα είναι εκθετικά υψηλότερο στο cloud. Επομένως, η ασφάλεια πρέπει να είναι εκθετικά ισχυρότερη και (υπάρχουν) περισσότερα έσοδα από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι η Palo Alto Networks και η Crowdstrike είχαν επίσης ενισχύσει τις προσφορές τους για την ασφάλεια στο cloud στο τα τελευταία χρόνια.cloud

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία