Οι διαμαρτυρίες στην Ισπανία θα εξαπλωθούν εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποτύχουν να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στις ζωές των κατοίκων, προειδοποίησε ο Peter Debrine της UNESCO, σε συνέντευξη του στο «Squawk Box Asia» του CNBC.

«Μετατρέπεται σε μια πολύ ασταθή κατάσταση», δήλωσε ο ανώτερος υπεύθυνος έργου της UNESCO για τον αειφόρο τουρισμό. «Η κοινωνία των πολιτών που έρχεται και προσπαθεί να κάνει την αλλαγή είναι πολύ σημαντική, γιατί στο τέλος της ημέρας, αυτοί είναι εκλεγμένοι αξιωματούχοι, επομένως πρέπει να ανταποκριθούν… σε αυτό που θέλουν οι κάτοικοι των πόλεων τους».

Ανέφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία της Ιταλίας το 2021.

«Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για αυτό το θέμα», είπε. «Τα κρουαζιερόπλοια δεν περνούν πλέον από το Μεγάλο Κανάλι».

Η στεγαστική κρίση, ο υπερτουρισμός και τα διδάγματα της Βαρκελώνης

Ο μαζικός τουρισμός και τα μέτρα

Τα κρουαζιερόπλοια ελλιμενίζονται πλέον πιο μακριά από τη Βενετία, κάτι που βοηθά στη δομική και περιβαλλοντική ακεραιότητα της πόλης.

Αλλά οι επιβάτες των πλοίων εξακολουθούν να ρέουν στα στενά περάσματα του κατά χιλιάδες. Η Βενετία αναμένεται να προσελκύσει περίπου 540.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων φέτος, σημειώνοντας αύξηση 9% από το 2023, σύμφωνα με τη Λιμενική Αρχή της Βόρειας Αδριατικής Θάλασσας.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα πλήθη, η Βενετία επιβάλλει τουριστικό φόρο 5 ευρώ τις ημέρες αιχμής φέτος – ένα μέτρο που, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδώσει, ανέφερε το Euronews .

Όπως η Βενετία, οι κάτοικοι της Βαρκελώνης αγωνίζονται εδώ και καιρό με την παγκόσμια δημοτικότητα της πόλης τους. Κάθε χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων που λένε ότι ο τουρισμός ωφελεί την πόλη μειώνεται, ενώ ο αριθμός όσων πιστεύουν ότι είναι επιζήμιος αυξάνεται, σύμφωνα με έρευνα του 2023 στους κατοίκους της Βαρκελώνης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Στη Βαρκελώνη… πραγματικά ξεπέρασαν κάθε όριο», είπε ο Debrine. Αλλά «υπάρχουν λύσεις».

Τουρισμός «ποιότητα έναντι ποσότητας».

Τα συμφέροντα των ντόπιων και των ταξιδιωτών πρέπει να εξισορροπηθούν εκ νέου, είπε ο Debrine.

Μια πόλη που συναλλάσσεται με πάρα πολλούς ταξιδιώτες μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για τουρισμό «ποιότητας έναντι ποσότητας», δηλαδή δίνοντας προτεραιότητα στους ταξιδιώτες που κάνουν μεγάλες δαπάνες έναντι των μαζικών τουριστών, είπε.

Η στρατηγική αυτή κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν οι ανησυχίες για την ασφάλεια και το προσωπικό οδήγησαν προορισμούς σε όλο τον κόσμο να ανακοινώσουν μέτρα για λιγότερους ταξιδιώτες πολυτελείας, αντί για πολλούς οικονομικούς ταξιδιώτες.

Οι «ποιοτικοί» ταξιδιώτες βοηθούν επίσης στη διόρθωση ενός άλλου προβλήματος: τουρίστες που συμπεριφέρονται άσχημα.

«Με τους κατοίκους, δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά είναι το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι», είπε ο Debrine στο CNBC. Οι Ισπανοί παραπονιούνται εδώ και χρόνια ότι οι τουρίστες πίνουν υπερβολικά, ρυπαίνουν, καβγαδίζουν και ακόμη τρέχουν γυμνοί στους δρόμους.

Ο Debrine είπε ότι το Άμστερνταμ διερευνά πολιτικές για να αλλάξει συμπεριφορές όπως αυτές.

Εκτός από την καταστολή των λεωφορείων με πούλμαν, των τουριστικών καταστημάτων, των νέων ξενοδοχείων και των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, η ολλανδική πρωτεύουσα ξεκίνησε μια ταξιδιωτική εκστρατεία το 2023, καλώντας ορισμένους επισκέπτες – συγκεκριμένα νεαρούς, άνδρες Βρετανούς τουρίστες – να «μείνουν μακριά» αν ταξιδεύουν στην πόλη για ναρκωτικά ή πάρτι.

Έκκληση για «αποανάπτυξη του τουρισμού»

Ομάδες πολιτών ζητούν από τους αξιωματούχους της Βαρκελώνης να εφαρμόσουν μια σειρά από πολιτικές που στοχεύουν στην καθιέρωση της «αποανάπτυξης του τουρισμού» – συγκεκριμένα, υψηλότεροι τουριστικοί φόροι, όρια στα κρουαζιερόπλοια και περιορισμοί στη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση κατοικιών.

Αλλά οι ταξιδιώτες παίζουν επίσης ρόλο στον περιορισμό του μαζικού τουρισμού, είπε ο Debrine.

Διαδηλωτές της Βαρκελώνης πετάνε αντικείμενα και ψεκάζουν τους ταξιδιώτες με νερό ενώ φωνάζουν «τουρίστες πηγαίντε σπίτι σας»

«Πρέπει να είμαστε πιο συνειδητοί στις ταξιδιωτικές μας αποφάσεις», είπε, προτείνοντας την έννοια των «πόλεων-καθρέφτες» ως μία μέθοδο.

«Υπάρχει μια όμορφη πόλη νότια της Βαρκελώνης που ονομάζεται Tarragona . Έχει πολλά από τα υπέροχα πολιτιστικά αξιοθέατα», είπε. Παρόμοια με τη Βαρκελώνη, έχει μια όμορφη παραλία.

Αλλά σε αντίθεση με τη Βαρκελώνη, είπε, «θα μπορούσε να ωφεληθεί από περισσότερο τουρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός