Στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου και συγκεκριμένα στην ένατη θέση φιγουράρει η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της το 2023 σύμφωνα με το World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η πανδημία επέφερε πολλές αλλαγές στην σχετική κατάταξη των χωρών και δεδομένης της άμεσης ανάκαμψης της χώρας μας σε επίπεδα υψηλότερα του 2019, οδήγησε την Ελλάδα από την 13η θέση στην παγκόσμια λίστα τη χρονιά εκείνη στην ένατη το 2023.
Η Ελλάδα πέρασε την Αυστρία αλλά και χώρες όπως η Κίνα , Ιαπωνία και Ταϊλάνδη που προπορευόταν το 2019.
Τουρισμός: Η στεγαστική κρίση, ο υπερτουρισμός και τα διδάγματα της Βαρκελώνης
Ο τουρισμός
Ειδικότερα το 2019 η χώρα μας βρίσκονταν στην 13 θέση με 31,3 εκατ. τουρίστες ενώ στην δωδέκατη θέση ήταν η Ιαπωνία με 31,9 εκατ. τουρίστες στην ενδέκατη η Αυστρία με 31,9 εκατ. επίσης, στη όγδοη η Ταϊλάνδη με 39,9 εκατ. και στην τέταρτη η Κίνα με 65,7 εκατ.
Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Κίνα, δεν έχουν ανακάμψει ακόμη μετά την πανδημία ενώ η Αυστρία έφτασε το 2023 τα 30,9 εκατ. αφίξεις. Ωστόσο η Ελλάδα με 32,7 εκατ. αφίξεις βρέθηκε στην ένατη θέση το 2023.
Στις πρώτες οκτώ θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης το 2023, φιγουράρουν οι Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Τουρκία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Να σημειωθεί ακόμη η εντυπωσιακή άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που από την 19η θέση το 2019 βρέθηκαν στην 12η το 2023 και της Σαουδικής Αραβίας (από την 25η θέση στην 14η μέσα σε τέσσερα χρόνια. Σταθερά στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης η Πορτογαλία.
Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη το 2024
Στο μεταξύ τα δυο πρώτα τρίμηνα του 2024 η τουριστική δραστηριότητα στην Ευρώπη ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό παρόμοια τάση. Τα διεθνή ταξίδια αυξήθηκαν σε όλη την ήπειρο σε σύγκριση με πέρυσι, με τις αφίξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται κατά 12% και τις διανυκτερεύσεις να αυξάνονται 10% με βάση τα στοιχεία από τους αναφέροντες ευρωπαϊκούς προορισμούς, σύμφωνα με την έρευνα «EUROPEAN TOURISM: TRENDS & PROSPECTS, Q2/2024» της «European Travel Commission».
Στις πρώτες θέσεις των χωρών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και με το 2019 βρίσκεται η Ελλάδα.
Αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 καταγράφηκαν σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς όπως η Σερβία (+40%) και η Βουλγαρία (+29%), καθώς και σε διαχρονικά αγαπημένους προορισμούς όπως η Μάλτα (+37%), η Πορτογαλία (+26%), η Τουρκία (+22%) και η Ελλάδα (20,4%). Οι σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν επίσης αυξανόμενη απήχηση, με αύξηση των διανυκτερεύσεων από αλλοδαπούς στη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%). Αυτό δείχνει αυξανόμενη επιτυχία εκτός της Νότιας Ευρώπης και σε προορισμούς που είναι σχετικά πιο ακριβοί.
Αντίθετα, η περιοχή της Βαλτικής συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, με τη Λετονία (-24%), την Εσθονία (-16%) και τη Λιθουανία (-15%) να εξακολουθούν να παρουσιάζουν διεθνείς αφίξεις πολύ χαμηλότερες από το 2019.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από πλευράς ανόδου των διεθνών τουριστικών αφίξεων, με αύξηση 24,4%, με πρώτη τη Μάλτα (+31,3%) και δεύτερη τη Νορβηγία (+28%).
Ενώ, παράλληλα, τοποθετείται και στις χώρες με τις σημαντικότερες αυξήσεις στις εισερχόμενες δαπάνες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ευρισκόμενη στη δεύτερη θέση, με αύξηση 25%, με πρώτη την Ισπανία (25%), τρίτη την Ιταλία (20%) και τέταρτη τη Γαλλία (16%).
Επίσης στα αξιοσημείωτα του 2024 η άνοδος στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Αλβανία (+86%), τη Σερβία (+48%) και το Μαυροβούνιο (+31%), και η συμβολή Κινέζων (+9%) και Αμερικάνων (+8%) στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ευρώπη.
Latest News
Τουριστικός προορισμός το Ιράκ; - Τι απαντούν tour operators
Το Κουρδικό Συμβούλιο Τουρισμού έχει θέσει ακόμη και στόχο να υποδέχεται 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2030
Πυρ ομαδόν από τον τουρισμό: «Νάρκη» στην επέκταση της σεζόν το τέλος ανθεκτικότητας
Τι λέει στον ΟΤ η πρόεδρος του ΙΤΕΠ για το τέλος ανθεκτικότητας - Ανοδικά και ο Οκτώβριος
«Πέταξε» η επιβατική κίνηση - Ποιο αεροδρόμιο αναδείχθηκε «πρωταθλητής» [πίνακες]
Εντυπωσιακά κινείται η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Σε Μύκονο και Κάρπαθο οι επόμενες «στάσεις» της Hilton - Το σχέδιο επέκτασης
Οι νέες συμφωνίες franchise σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κροατία υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Hilton για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή αγορά των resorts.
Έρχονται αυστηρές προδιαγραφές για τα Airbnb - Η ρύθμιση «κλειδί» και η ανατροπή στις μισθώσεις
Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου αφορούν στα καταλύματα τύπου Airbnb και όχι τους κοινόχρηστους χώρους
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στο ενδεχόμενο αύξησης στα τέλη παρεπιδημούντων
Οι ξενοδόχοι υπενθυμίζουν σε όλους πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της Αττικής
«Κλείδωσε» το ρεκόρ στον τουρισμό - Πόσοι ήρθαν τον Σεπτέμβριο, πόσες ημέρες έμειναν [γραφήματα]
Ο τουρισμός συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία - Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025
Καταγγελία στην Κομισιόν για τα μέτρα θηλιά στο Airbnb
Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους στις ισπανικές αρχές για τα Airbnb
Η ακρίβεια «πλήγωσε» Μύκονο και Σαντορίνη - Απώλειες για καταλύματα και εστίαση
Σαντορίνη και Μύκονος κατέγραψαν απώλειες στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Το mega project των 800 εκατ. του Μπορίσοφ στην Ελούντα – To deal με τον Ralph Lauren
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η τουριστική επένδυση του Elounda Hills του επιχειρηματία – Η προπώληση κατοικιών και η συνεργασία με εταιρεία του Ralph Lauren