Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι τιμές στο πετρέλαιο την Τετάρτη, ανακόπτοντας το πτωτικό σερί, εξαιτίας την μεγαλύτερης από την αναμενόμενη εβδομαδιαία πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και καθώς το ασθενέστερο δολάριο επισκίασε τα σημάδια χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν κατά 96 σεντς, ή 1,2%, στα 84,69 δολάρια το βαρέλι. Την Τρίτη, το Brent έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 14 Ιουνίου και το WTI στο χαμηλότερο από τις 21 Ιουνίου.

Πετρέλαιο: Κίνα και Fed ρίχνουν τις τιμές

Το premium στο πετρέλαιο

Το premium του Brent έναντι του WTI μειώθηκε σε περίπου 3,82 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο. Αυτή η μείωση της διαφοράς σημαίνει ότι οι εταιρείες ενέργειας έχουν λιγότερους λόγους να ξοδεύουν χρήματα για να στείλουν πλοία στις ΗΠΑ για να παραλάβουν αργό για εξαγωγή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) δήλωσε ότι οι ενεργειακές εταιρείες απέσυραν 4,9 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από την αποθήκευση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 12 Ιουλίου.

Στις ειδήσεις διύλισης των ΗΠΑ, τα crack spreads ντίζελ και 321 που μετρούν τα περιθώρια κέρδους διύλισης, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2024, αντίστοιχα.

Το ασθενέστερο δολάριο συνέβαλε επίσης στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου μετά την πτώση του σε χαμηλό 17 εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να τονώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο καθιστώντας τα εμπορεύματα σε δολάρια όπως το πετρέλαιο φθηνότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, περιορίζοντας τα κέρδη στις τιμές του αργού.

Ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος βοηθά επίσης τις τιμές του αργού.

Ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας δέχθηκε επίθεση από αντάρτες Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το Κοινό Κέντρο Θαλάσσιων Πληροφοριών της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν (JMIC).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities