Πάνω απο το επίπεδο των 1,3 δολαρίων ΗΠΑ βρέθηκε η βρετανική λίρα την Τετάρτη και αυτό για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι επενδυτές δεσμεύονται για μια επερχόμενη περίοδο φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών και πολιτικής σταθερότητας υπό τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών, αναφέρει το CNBC.

Η στερλίνα ήταν 0,5% υψηλότερη έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 1,303 δολάρια στις 1:04 μ.μ. στο Λονδίνο (8:04 π.μ. ET), φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου 2023.

Δολάριο: Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων το αμερικανικό νόμισμα

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έδειξαν στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του πληθωρισμού μείωσε ελαφρώς τα στοιχήματα της αγοράς σε μια μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο από την κεντρική τράπεζα λόγω της κολλητικής εκτύπωσης των βασικών υπηρεσιών. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να αυξάνουν την ελκυστικότητα ενός νομίσματος.

Η λίρα εν τω μεταξύ σημείωσε άνοδο 0,07% έναντι του ευρώ , στο 1.1908.

Το βρετανικό νόμισμα υποστηρίχθηκε επίσης από την πρόσφατη συντριπτική κοινοβουλευτική νίκη του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με αναλυτές.

«Με ισχυρά οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, παράλληλα με τη σχετική σταθερή πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πιθανότητες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο έχουν μειωθεί και η στερλίνα έχει σημειώσει σταθερά κέρδη», δηλωσε ο Τζο Τάκευ (Joe Tuckey), επικεφαλής της ανάλυσης FX. στην Argentex.

«Σταθερή πολιτική»

Η στερλίνα είναι το μόνο νόμισμα που ξεπέρασε το δολάριο ΗΠΑ το έτος μέχρι σήμερα εντός του ομίλου των προηγμένων οικονομιών της G10 (που υποστηρίζει το ΔΝΤ) και ήταν η δεύτερη καλύτερη απόδοση πέρυσι, δήλωσε η Τζέην Φόλευ (Jane Foley), επικεφαλής στρατηγικής FX στη Rabobank, στο CNBC «Squawk Box Europe».

«Η στερλίνα αρχίζει να ξανασταθεί στα πόδια της και υπάρχει πολλή αισιοδοξία, νομίζω αυτή τη στιγμή, ότι ίσως με πιο σταθερή πολιτική μπορούμε να αρχίσουμε να παίρνουμε καλύτερους τόνους όσον αφορά τις επενδύσεις», δήλωσε ο Φόλεϊ στο CNBC.

Ακούσαμε θετικά πράγματα από τη νέα υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς,  σχετικά με την προσπάθεια προώθησης της ανάπτυξης, την προσπάθεια εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια ενίσχυσης των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Ισως είναι μια περίοδος μήνα του μέλιτος, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε».

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστά ως gilts, ήταν σε γενικές γραμμές ελαφρώς υψηλότερες μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η απόδοση του διετούς αυξήθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,995%, ενώ η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,068%.  Εν τω μεταξύ, συνολικά, οι αποδόσεις χρυσού είναι χαμηλότερες από τη νίκη των Εργατικών στις 4 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές