Με απώλειες έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις αβεβαιότητες σχετικά με τα νέα μέτρα στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, ενώ υπέκυψε και στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες αλλαγής της προεδρικής ηγεσίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 1.446,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.438,62 μονάδων (-0,74%) και 1.451,99 μονάδων (+0,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 91,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 9,5 εκατ. ευρώ.

Ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα ενόψει ΕΚΤ- Βούτηξε το ελληνικό spread

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20% στις 3.523,65 μονάδες, ενώ στο -0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.300,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 1.283,07 μονάδες.

Αβεβαιότητες… πανταχόθεν

Αν και ο γενικός δείκτης έδειξε να χάνει προς στιγμήν τις 1.450 μονάδες, τελικά κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν σε μεγάλο μέρος του ταμπλό, με τη βοήθεια των Coca Cola και ΟΠΑΠ. Η αγορά ανέμενε να δει ποια είναι αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης για το ύψος του έκτακτου φόρου και των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς, αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες κρατώντας επί της ουσίας σε ομηρία την αγορά. Διότι θα πρέπει να περιμένει έως το τέλος του Ιουλίου προκειμένου να αποτιμήσει την επίπτωση που θα έχει έκτακτο φόρος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Άλλωστε και οι βοήθειες από την Ευρώπη ήταν απούσες για ακόμη μία συνεδρίασης, καθώς οι εκεί ξένοι ενώ προσπαθούσαν να «συνέλθουν» από το γαλλικό σοκ, πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν το σενάριο της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η στήριξη της Ουκρανίας, είναι δύο μέτωπα που θα απασχολήσουν όλες τις αγορές, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο για τον Τραμπ.

Την ίδια ώρα, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία ημέρα ένα από τα προβλήματα της αγοράς τον Ιούλιο, που είναι οι χαμηλές συναλλαγές και οι οποίες δεν ευνοούν πιο αποφασιστικές κινήσεις, ειδικά από τους long. Ωστόσο, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει τις τελευταίες ημέρες το αυξημένο μερίδιο των πακέτων στο συνολικό τζίρο της αγοράς, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των θεσμικών είναι ακόμη παρόν, αν και μειωμένο λόγω της χαμηλής προσφοράς.

Και αυτή η εικόνα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διανομές από τις εισηγμένες είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ώστε να τροφοδοτήσουν τους κωδικούς με ρευστότητα, αλλά και εμπιστοσύνη για τις προοπτικές των περισσοτέρων τίτλων. Ο μέσος όρος άλλωστε των μερισματικών αποδόσεων ξεπερνά το 3%, προσθέτοντας νέο «αέρα» στα χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και Aegean βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς έχασαν 2,63% και 2,24% αντίστοιχα, ενώ οι απώλειες σε Jumbo, Alpha Bank, Autohellas, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και Motor Oil ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Cenergy, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ και Eurobank.

Στον αντίποδα, Coca Cola και ΟΠΑΠ προσέφεραν σημαντικές στηρίξεις, καθώς έκλεισαν με άνοδο 1,63% και 1,28% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Τιτάν, ΕΛΧΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών