Να επανέλθει πάνω από τις 1.450 μονάδες προσπαθεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένοντας σε μια «διαδρομή» και σε ένα εύρος που αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα των αγοραστών, αλλά και την απροθυμία των πωλητών να δώσουν τους τίτλους τους σε χαμηλότερες τιμές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,04% στις 1.449,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,03% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.531,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός άνοδο 0,04% στις 1.288,70 μονάδες.

Πρόωρες «διακοπές»

Ένα από τα προβλήματα της αγοράς τον Ιούλιο είναι οι χαμηλές συναλλαγές, οι οποίες δεν ευνοούν πιο αποφασιστικές κινήσεις, ειδικά από τους long που έχουν επιβεβαιώσει ότι το ΧΑ δείχνει αντοχές στους εξωτερικούς κραδασμούς. Ωστόσο, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει τις τελευταίες ημέρες το αυξημένο μερίδιο των πακέτων στο συνολικό τζίρο της αγοράς, επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον των θεσμικών είναι ακόμη παρόν, αν και μειωμένο λόγω της χαμηλής προσφοράς.

Και αυτή η εικόνα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι διανομές από τις εισηγμένες είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ώστε να τροφοδοτήσουν τους κωδικούς με ρευστότητα, αλλά και εμπιστοσύνη για τις προοπτικές των περισσοτέρων τίτλων. Ο μέσος όρος άλλωστε των μερισματικών αποδόσεων ξεπερνά το 3%, προσθέτοντας νέο «αέρα» στα χαρτοφυλάκια.

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς δείχνει να έχει φύγει πρόωρα για διακοπές, αφήνοντας χρόνο ώστε να καταλαγιάσει η σκόνη των πολιτικών αναταράξεων της Ευρώπης, αλλά και να αποτιμηθεί ο αντίκτυπος των νέων προεκλογικών ισορροπιών στις ΗΠΑ. Δύο καταλύτες που ελλείψει εγχωρίων θα απασχολήσει και την ελληνική αγορά, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η αναταραχή από την έκτακτη φορολόγηση στον κλάδο της ενέργειας φαίνεται να εξομαλύνεται, μετά τις χθεσινές αναταράξεις. Σε θετικά εδάφη είναι οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΑΑ, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Cenergy, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, Βιοχάλκο, Jumbo, ΟΤΕ, Πειραιώς, Εθνική, Σαράντης, Motor Oil, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα. Αμετάβλητες είναι οι Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών