Το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε σε απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Ενας παρευρισκόμενος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από τα πυρά της υπηρεσίας ασφαλείας.

Βραχυπρόθεσμα, αναμένουμε μειωμένη δραστηριότητα στις επίσημες εκστρατείες, καθώς αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας και επανεξετάζονται τα μηνύματα της εκστρατείας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ελεγχόμενες και λιγότερο προσβάσιμες προεκλογικές εκδηλώσεις, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο στη συμμετοχή των ψηφοφόρων και στη δυναμική της εκστρατείας.

Ενα βασικό ερώτημα είναι το πώς η απόπειρα δολοφονίας επηρεάζει τη στάση των ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος Ρίγκαν είδε άμεση αύξηση της δημοτικότητάς του μετά την απόπειρα δολοφονίας του το 1981, αν και η αύξηση της υποστήριξης υποχώρησε τρεις μήνες μετά το περιστατικό. Στον απόηχο του πρόσφατου ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ, αναθεωρήσαμε τις πιθανότητες του εκλογικού μας σεναρίου, αποδίδοντας πλέον 45% πιθανότητα στο σενάριο της «κόκκινης σκούπας» (σ.σ. νίκη των Ρεπουμπλικανών στην προεδρία και το Κογκρέσο). Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ προσθέτει ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας σε μια ήδη ταραχώδη προεκλογική περίοδο. Εχουμε πει ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να κάνουν σημαντικές μεταβολές χαρτοφυλακίου ακολουθώντας τις εξελίξεις της προεκλογικής εκστρατείας ή εν αναμονή οποιουδήποτε συγκεκριμένου εκλογικού αποτελέσματος, και αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

Οι επενδυτές που επιθυμούν να διερευνήσουν το ενδεχόμενο αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς και να μειώσουν την έκθεσή τους στην πολιτική αβεβαιότητα μπορούν να εξετάσουν τις ακόλουθες στρατηγικές:

Στις μετοχές, πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση σε μεμονωμένες μετοχές και τομείς που θα μπορούσαν να κινδυνέψουν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό περιλαμβάνει τον τομέα των μη βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ο οποίος πιθανότατα θα έχει να διαχειριστεί υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.

Για να διαχειριστούν την πιθανή μεταβλητότητα που σχετίζεται με τις εκλογές, οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δομικά αμυντικές επενδυτικές στρατηγικές, όπως η διατήρηση κεφαλαίου ή στρατηγικές παραγωγής αποδόσεων για μετοχές ή κυκλικούς τομείς όπως η ενέργεια, η βιομηχανική παραγωγή και οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Στα σταθερά εισοδήματα, ενώ μας αρέσουν τα ποιοτικά ομόλογα, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τους πιθανούς κινδύνους στα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, εάν αυξηθούν οι ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Στα νομίσματα και στα εμπορεύματα, μας αρέσουν το ασφαλές ελβετικό φράγκο και ο χρυσός. Πιστεύουμε επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιορίσουν τις εκθέσεις σε νομίσματα που είναι ευαίσθητα στους εμπορικούς κινδύνους των ΗΠΑ, όπως το κινεζικό γουάν και το μεξικανικό πέσο.

Ο Μαρκ Χέφελε είναι επικεφαλής διευθυντής επενδύσεων στο Τμήμα Παγκόσμιας Διαχείρισης Πλούτου της UBS. Το άρθρο αποτελεί σύνοψη εκτενέστερης ανάλυσης της UBS, την οποία συνυπογράφουν τα στελέχη του Τμήματος Επενδύσεων της UBS Κίραν Γκανές, Τόμας ΜακΛάφλιν, Ντέζι Τσενγκ

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts