Εως τις 30 Ιουνίου υπήρχε στην αγορά πρόγραμμα μπλε τιμολογίου από μεγάλη ενεργειακή εταιρεία, σταθερό και κλειστό για έναν χρόνο, λίγο παραπάνω από 12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε αυτά τα επίπεδα, λίγο ακριβότερα, υπήρχαν προγράμματα και από άλλες εταιρείες. Αυτά τότε. Τώρα το «πουλάκι πέταξε» μαζί με τις τιμές πολύ πάνω από τα 15 λεπτά. Οποιος το επέλεξε δεν τον νοιάζει ούτε τι γίνεται στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ουγγαρίας και της Σερβίας ούτε αν αύξησε τις εισαγωγές ρεύματος η Ουκρανία ή έχει προβλήματα η ανακαινισμένη πυρηνική μονάδα Κοζλοντούι στη Βουλγαρία. Δεν τον νοιάζει ούτε αν αυξηθούν οι ζέστες τώρα ή τα κρύα όταν έρθει ο χειμώνας, ούτε καν τι πιστεύει για το θέμα το Μέγαρο Μαξίμου, πόσω μάλλον αν θα ανέβουν ή θα πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και τι θα κάνει για το θέμα ο πρόεδρος Πούτιν.

Η ζωή για κάποιον που επέλεξε εγκαίρως ένα μπλε τιμολόγιο είναι απείρως ευκολότερη σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, που άφησε το θέμα στην τύχη του. Προφανώς και αυτός που έχει δεσμεύσει μια συγκεκριμένη τιμή θα προβληματιστεί σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης από τον λογαριασμό που θα του έρθει. Αλλά τουλάχιστον αυτός έχει σίγουρη την τιμή και βάσει αυτής μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Ολοι οι υπόλοιποι «βράζουμε στο ίδιο καζάνι» της ανησυχίας και της αμφιβολίας για το μέλλον. Της… οργής για τη στάση της κυβέρνησης, τη στιγμή που είχαμε μπροστά μας τη λύση χωρίς να χρειαστούμε καμία κυβέρνηση.

Θα πει κάποιος «δεν ξέραμε», «δεν μας το είπε κανείς», «εμείς έναν λογαριασμό ρεύματος παίρναμε και τον πληρώναμε». Λάθος, όλα ήταν μπροστά στα μάτια μας. Τιμολόγια με σταθερή τιμή για συγκεκριμένη διάρκεια υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν αυτά αποκτήσουν χρώμα. Το φθινόπωρο του 2021, στην αρχή της ενεργειακής κρίσης, κάποιοι – πολλοί – συμπολίτες μας, καταναλωτές σαν εμάς ρεύματος, είχαν επίσης την πρόνοια να κλείσουν εγκαίρως ένα τιμολόγιο με κλεισμένη τιμή για ένα έτος, σαν τα σημερινά μπλε. Κάποιοι, δε, έκαναν το ίδιο και για μεγαλύτερη διάρκεια, δύο ετών.

Οι συγκεκριμένοι κατάφεραν να περάσουν την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης το 2022 και την επιθετικότητα του Πούτιν χωρίς να πληρώσουν παραπάνω από ό,τι οι ίδιοι είχαν επιλέξει. Το κατάφεραν, όπως και οι σύγχρονοι συμπολίτες μας στην τωρινή μίνι κρίση, γιατί την κρίσιμη στιγμή που προβληματίστηκαν για ένα βασικό έξοδο του νοικοκυριού τους, όπως είναι το ρεύμα, αποφάσισαν να εκμηδενίσουν τον κίνδυνο. Προτίμησαν να κλείσουν ένα σταθερό πρόγραμμα ακριβότερο από τα τρέχοντα κυμαινόμενα (το μπλε είναι πάντα λίγο ακριβότερο από το εκάστοτε πράσινο), αλλά εξασφάλισαν ηρεμία και ασφαλή προγραμματισμό της ζωής τους και τώρα μπορούν να «ξεφυσήσουν» ελεύθερα, καθώς η συζήτηση για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα δεν τους αφορά. Ολοι οι υπόλοιποι, άξιοι της μοίρας μας, θα περιμένουμε τον Πρωθυπουργό να παρέμβει, τον υπουργό να ανακοινώσει και τις εταιρείες να μας «σώσουν», την ώρα που μπορούσαμε, αν είχαμε κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, να «σώσουμε» μόνοι μας τον εαυτό μας…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Η οικονομία της νύχτας
Opinion |

Η οικονομία της νύχτας

Πριν 24 χρόνια ακριβώς, ο ΟΤ, σε ειδικό αφιέρωμά του είχε επισημάνει και καταγράψει τις ανερχόμενες διαστάσεις ενός φαινομένου οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο σήμερα επαληθεύεται, κατά τρόπο δραματικό και επικίνδυνο από πολλές πλευρές