Η Ρωσία θα πρέπει να επιταχύνει τη δημιουργία υποδομής για πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, αλλά να σταθμίσει προσεκτικά τους σχετικούς κινδύνους, δήλωσε την Τετάρτη η υπηρεσία παρακολούθησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εν όψει της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για τη νομοθεσία για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Η Μόσχα αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις στις διεθνείς συναλλαγές με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, αφού οι τοπικές τράπεζες, υπό την πίεση των δυτικών ρυθμιστικών αρχών, έγιναν πιο επιφυλακτικές. Η νέα νομοθεσία, που αναμένεται να επανεξεταστεί από το κοινοβούλιο στις 23 Ιουλίου, θα επιτρέψει τη χρήση συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε διεθνείς πληρωμές για τη διατήρηση των εμπορικών ροών.
Ρωσία: Σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να ξεφύγει από τις κυρώσεις της Δύσης
Η Ρωσία και τα κρυπτονομίσματα
«Αυτή είναι ανάγκη για τις επιχειρήσεις, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν μηχανισμούς κυρώσεων, όταν πρέπει να εισέλθουν στη διεθνή αγορά, και δεν μπορεί πάντα να επιλυθεί με τυπικές μεθόδους», δήλωσε ο επικεφαλής της παρακολούθησης, Γιούρι Τσεχαντσίν.
Χώρες όπως η Βενεζουέλα χρησιμοποιούν ήδη συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις, προκαλώντας ανησυχίες στους αμερικανούς νομοθέτες που έθεσαν το ζήτημα στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ο Τσεχαντσίν τόνισε τη χαλαρή νομοθεσία για τα κρυπτονομίσματα σε ορισμένες χώρες ως τον κύριο κίνδυνο και είπε οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μπλοκάρουν τέτοιες συναλλαγές όταν παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία. Δεν κατονόμασε τις χώρες που είχε στο μυαλό του.
Τα κρυπτονομίσματα δεν επιτρέπονται επί του παρόντος για πληρωμές εντός της Ρωσίας και ο νέος νόμος είναι απίθανο να το αλλάξει αυτό. Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα πληρωμών ήταν μία από τις βασικές προκλήσεις για τη ρωσική οικονομία.
Τι είπε ο Πούτιν
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε επίσης την Τετάρτη σε μια κυβερνητική συνεδρίαση για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων. Εκτός από την εναρκτήρια ομιλία του, η συνάντηση ήταν κλειστή για το κοινό.
Ο Πούτιν επαίνεσε την πειραματική εισαγωγή για το ψηφιακό ρούβλι, ενός περιουσιακού στοιχείου που βασίζεται σε blockchain που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα.
Οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και του Ιράν εργάζονται για να συνδέσουν τα συστήματα ψηφιακών νομισμάτων τους, κάτι που θα επιτρέψει στις δύο χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις να πραγματοποιούν διμερείς συναλλαγές. Παρόμοιες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με την Κίνα και τη Λευκορωσία.