Η παρατεταμένη ύφεση στις δαπάνες για είδη πολυτελείας στην Κίνα είναι απίθανο να αντιστραφεί φέτος, προειδοποιούν αναλυτές και στελέχη, βαθαίνοντας την κρίση που έχει «εξαφανίσει» σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία του κλάδου τους τελευταίους μήνες.

Κίνα: Οι μάρκες ειδών πολυτελείας προσφέρουν εκπτώσεις 50%

Οι εκτιμήσεις της Burberry και της Hugo Boss μιλούν για πτώση 27% στις πωλήσεις του β’ τριμήνου στην Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, ενώ η Richemont ενίσχυσε τις ανησυχίες για μείωση εσόδων στην Κίνα, όπου οι αγοραστές της μεσαίας τάξης έχουν περικόψει τις δαπάνες για ακριβές αγορές.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain, η Κίνα αντιπροσώπευε το 16% των 362 δισεκατομμυρίων ευρώ των παγκόσμιων δαπανών πολυτελείας πέρυσι.

Ωστόσο, τα στοιχεία από την κινεζική οικονομία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς η παρατεταμένη πτώση της αγοράς ακινήτων και η εργασιακή ανασφάλεια εμπόδισαν μια εύθραυστη ανάκαμψη.

Οι προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο ήταν ήδη χαμηλές στον κλάδο της πολυτέλειας, αλλά οι απανωτές ζοφερές ανακοινώσεις των επί μέρους εταιρειών διέλυσε τις ελπίδες για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

«Η Κίνα βρίσκεται στο… συνεργείο για επισκευή», δήλωσαν εμφατικά οι αναλυτές της Bernstein μετά από πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα. Οι αναλυτές είπαν ότι η τριμηνιαία έκθεση πωλήσεων της Cartier Richemont την Τρίτη επιβεβαίωσε τους φόβους τους για την υποτονική ζήτηση για είδη πολυτελείας στην ηπειρωτική Κίνα.

Πιο αδύναμο έτος για τα παγκόσμια είδη πολυτελείας

Σύμφωνα με την Bain, που τον Ιούνιο προέβλεψε ότι φέτος θα ήταν το πιο αδύναμο έτος για την παγκόσμια αγορά πολυτελείας από την κορύφωση της πανδημίας, οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Κίνας αποφεύγουν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους υπέρ μιας πιο διακριτικής στάσης.

Οι ανησυχίες για την Κίνα έχουν τρομάξει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν «εξαφανίσει» 180 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κλάδο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της LSEG.

Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού – περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ – ήταν από την LVMH, η οποία ξεπέρασε την ASML τον Ιούνιο ως η δεύτερη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης.

Οι αναλυτές της JPMorgan δήλωσαν ότι απαιτούνται σημάδια βελτίωσης στις αγορές για είδη πολυτελείας για να στηρίξουν τις προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Flavio Cereda, συν-διαχειριστής της επενδυτικής στρατηγικής της GAM σε πολυτελή brand, είπε ότι ακόμη περιμένει οποιαδήποτε ένδειξη για ανάκαμψη στις διακριτικές δαπάνες.

«Δεν το βλέπουμε», είπε. Το fund κατέχει μετοχές πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των Ferrari, Hermes, Richemont, LVMH και Prada .

Η Sector bellwether LVMH, ιδιοκτήτης των Louis Vuitton, Dior και Tiffany & Co, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 23 Ιουλίου, ακολουθούμενη από την Kering στις 24 Ιουλίου και την Hermes στις 25 Ιουλίου.

Σύμφωνα με συναινετικές εκτιμήσεις της Visible Alpha, η οργανική αύξηση των πωλήσεων του δεύτερου τριμήνου στην LVMH αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και να αυξηθεί κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ η Kering, η οποία ανανεώνει το βασικό της brand Gucci, φαίνεται να δημοσιεύει 9 % πτώση στις πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου.

Οι τριμηνιαίες εκθέσεις είναι επίσης πιθανό να δείχνουν ότι οι μάρκες πολυτελείας στην κορυφή της αγοράς τα πάνε καλύτερα αυτήν τη στιγμή, με τους εξαιρετικά πλούσιους να δαπανούν μετρητά.

Η εταιρεία κατασκευής τσαντών Birkin Hermes, της οποίας οι τσάντες πωλούνται για περισσότερα από 10.000 δολάρια, είναι η μόνη σημαντική μετοχή πολυτελείας που έχει κινηθεί ανοδικά τον περασμένο χρόνο. Αναμένεται να σημειώσει αύξηση πωλήσεων 13% για το δεύτερο τρίμηνο.

Το ιταλικό brand πολυτελείας Brunello Cucinelli αψηφά επίσης την επιβράδυνση του κλάδου. Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο σχεδόν 15%, χάρη στην εστίασή της σε αγοραστές υψηλής ποιότητας στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή