Την υποστήριξη του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Ίλον Μασκ για την προεδρία απέκτησε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου στις 13 Ιουλίου. Στη συνέχεια, ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύτηκε για δωρεές ύψους 45 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα για να βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει μια δεύτερη θητεία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Εάν τα χρήματα αυτά αποδώσουν, θα καταστήσουν τον Τραμπ δικαιούχο του μεγαλύτερου ίσως ποσού μετρητών που έχει δαπανηθεί ποτέ από έναν πολιτικό δωρητή για εκλογές στις ΗΠΑ. Ή μπορεί να μην αποδώσουν για τον Τραμπ και να δημιουργήσουν ένα νέο άνοιγμα για τον αντίπαλο του Τραμπ, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Και ο Μασκ δεν είναι ο μόνος.

Μασκ: Δώρισε «μεγάλο ποσό» στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ: Οι δισεκατομυριούχοι, ο Τραμπ και η εξουσία

Οι πολιτικοί υποψήφιοι επιθυμούν την υποστήριξη δισεκατομμυριούχων όπως ο Μασκ, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους ορισμένες από τις βασικές πτυχές μιας δαπανηρής εθνικής πολιτικής εκστρατείας. Πρόκειται για μια αμφίδρομη ανταλλαγή: Οι δισεκατομμυριούχοι λατρεύουν να «τζογάρουν» στον υποψήφιο της επιλογής τους και να ζητούν χάρες μετά τη νίκη του.

Μόνο που οι δισεκατομμυριούχοι δεν κάνουν πάντα ό,τι θέλουν – τουλάχιστον όχι στην πολιτική. Στην πραγματικότητα, ένας έξυπνος υποψήφιος που κατεβαίνει ενάντια στην επιλογή των δισεκατομμυριούχων μπορεί να τοποθετηθεί ως ο άνθρωπος που πολεμά τα συμφέροντα του χρήματος.

Ο Τραμπ απολαμβάνει έναν πλούτο δισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών. Εκτός από τον Μασκ, τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο μεγιστάνας των hedge funds Μπιλ Άκμαν υποστήριξε τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο μετά την απόπειρα δολοφονίας, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Κεν Γκρίφιν της Citadel και Πολ Σίνγκερ της Elliott Management φαίνεται να κινούνται επίσης υπέρ του.

Άλλοι πλούσιοι υποστηρικτές του Τραμπ είναι ο Στιβ Σβάρτσμαν, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Blackstone, και η βαρόνη των καζίνο Μίριαμ Άντελσον. Ο τραπεζικός κληρονόμος Τιμ Μέλον έδωσε σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης του Τραμπ 50 εκατομμύρια δολάρια μετά την καταδίκη του Τραμπ από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης για 34 κατηγορίες επιχειρηματικής απάτης τον Μάιο. Οι πέντε μεγαλύτεροι δωρητές σε πολιτικές επιτροπές σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο έχουν προσφέρει ήδη 309 εκατομμύρια δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους και ουσιαστικά τίποτα στους Δημοκρατικούς.

Όμως οι πλούσιοι δωρητές συχνά έχουν χαμηλή απόδοση των πολιτικών τους επενδύσεων. Τα χρήματά τους συνήθως πηγαίνουν στις λεγόμενες super PACs που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό ενός συγκεκριμένου υποψηφίου με την προβολή διαφημίσεων ή την συκοφάντηση του αντιπάλου. Όμως, οι super PACs δεν πρέπει να συντονίζονται άμεσα με την πολιτική εκστρατεία ενός υποψηφίου, πληρώνοντας για το προσωπικό της εκστρατείας ή για δημοσκοπήσεις και έρευνες που χρησιμοποιεί η ίδια η εκστρατεία. Οι super PACs συχνά χρηματοδοτούν μεγάλες ποσότητες διαφημίσεων που τείνουν να έχουν φθίνουσα αποτελεσματικότητα, επειδή απλώς κουράζουν τους ψηφοφόρους.

Υπάρχουν όρια για το τι μπορεί να δώσει κάθε άτομο στην ίδια την προεδρική εκστρατεία, τα οποία για το 2024 είναι 3.300 δολάρια ανά δωρητή. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για μια σύγχρονη προεδρική εκστρατεία είναι ο αριθμός των μικρών δωρητών που στέλνουν χρήματα μέχρι το νόμιμο όριο. Σε αυτό το σημείο, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ φαίνεται να είναι περίπου ισόπαλοι, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει περισσότερα χρήματα από τον Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες για να εξαλείψει ένα προηγούμενο μειονέκτημα του Μπάιντεν όσον αφορά τη συγκέντρωση χρημάτων.

Τι μάθαμε από τις προηγούμενες εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές του 2012 είναι διδακτικές όσον αφορά την επίδραση των μεγάλων δωρητών που δίνουν εκατομμύρια σε υπερπαραταξιακές οργανώσεις που είναι ευθυγραμμισμένες με τον υποψήφιο που προτιμούν. Ο Ρεπουμπλικανός Μιτ Ρόμνεϊ είχε την υποστήριξη του μεγαλύτερου δωρητή εκείνη τη χρονιά, του Σέλντον Άντελσον, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του Μίριαμ, έδωσε 93 εκατομμύρια δολάρια σε σκοπούς των Ρεπουμπλικανών. (Ο Σέλντον Άντελσον πέθανε το 2021.) Οι πλούσιοι δωρητές που υποστήριζαν τον Ρόμνεϊ συνεισέφεραν 145 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πλούσιοι δωρητές που υποστήριζαν τον Ομπάμα έδωσαν μόλις 75 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο Ομπάμα ξεπέρασε τον Ρόμνεϊ μεταξύ των μικρών δωρητών, 739 εκατομμύρια δολάρια έναντι 483 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ομπάμα κέρδισε τον Ρόμνεϊ εκείνο τον Νοέμβριο, κερδίζοντας 332 εκλέκτορες.

Το 2016, το μεγάλο χρήμα υποστήριξε αρχικά τον ξεχασμένο πλέον Τζεμπ Μπους, ο οποίος άντλησε 244 εκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική χρηματοδότηση, μόνο για να χάσει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών από τον Τραμπ. Στις γενικές εκλογές, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε υπερδιπλάσια εξωτερική χρηματοδότηση από τον Τραμπ, με 412 εκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις 201 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Τραμπ. Ωστόσο, ο Τραμπ κέρδισε.

Το 2020, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε περισσότερα χρήματα από τον Τραμπ μεταξύ των μεγάλων δωρητών, 580 εκατομμύρια δολάρια έναντι 313 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή ήταν η πρώτη φορά σε τρεις εκλογικές περιόδους που ο υποψήφιος με την μεγαλύτερη υποστήριξη από μεγάλα χρηματικά ποσά, κέρδισε. Ορισμένοι από τους μεγάλους χρηματοδότες των Δημοκρατικών το 2020, όπως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο επενδυτής Τομ Στάγιερ, μπορεί κάλλιστα να υποστηρίξουν και πάλι τους Δημοκρατικούς το 2024, αντισταθμίζοντας το σημερινό προβάδισμα του Τραμπ.

Το φαινόμενο των δισεκατομμυριούχων

Εκτός από τα χρήματα, δεν είναι σαφές ότι οι δισεκατομμυριούχοι έχουν οποιαδήποτε επίδραση στις ψήφους των απλών ανθρώπων. Ο Μασκ φαίνεται να έχει γίνει λιγότερο δημοφιλής καθώς έχει γίνει πιο ειλικρινής και πολιτικός. Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα αυτοκίνητα Tesla έχει πέσει κατακόρυφα από το 2021, χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει την αγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο και μια σειρά από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες.

Ο Μασκ έχει δείξει κατά το παρελθόν πως συγκλίνει προς τον Τραμπ από τότε που αντιστάθηκε σθεναρά στις εντολές μάσκας κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020. Οι οπαδοί του είναι από τη φύση τους οπαδοί του Τραμπ -οι λεγόμενοι «Trumpy» ή «τραμπιστές»-, οπότε δεν είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε ψηφοφόρος που είναι διστακτικός στις φετινές εκλογές θα επηρεαστεί από οτιδήποτε λέει ο Μασκ.

Πολλοί από τους άλλους δισεκατομμυριούχους υποστηρικτές του Τραμπ, εν τω μεταξύ, ελπίζουν σε χαμηλότερους φόρους όπως τούς υπόσχεται ο Τραμπ. Ο Μπάιντεν, αντίθετα, θέλει να αυξήσει τους φόρους σε όλους όσους κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια ετησίως. Έτσι, ο Μπάιντεν μπορεί εύλογα να πει στους ψηφοφόρους ότι οι δισεκατομμυριούχοι που υποστηρίζουν τον Τραμπ το κάνουν απλώς από ιδιοτέλεια, ελπίζοντας σε μικρότερο φορολογικό λογαριασμό και άλλα προνόμια σε περίπτωση νίκης του Τραμπ.

Το φαινόμενο των δισεκατομμυριούχων είναι αδύναμο στις προεδρικές εκλογές όταν ο υποψήφιος που προσπαθούν να ρίξουν, έχει ισχυρό δεσμό με τους απλούς ψηφοφόρους. Ο Ομπάμα το είχε αυτό το 2012. Ο Τραμπ εξέπληξε τους πάντες το 2016 καθιερώνοντας μια λαϊκίστικη απήχηση που διέφυγε από άλλους υποψηφίους.

Ο Τζο Μπάιντεν το 2024 όμως μπορεί να μην το έχει αυτό. Ο 81χρονος Μπάιντεν αγωνίζεται να διατηρήσει το κύρος του ακόμη και στους υποστηρικτές του, οι οποίοι ανησυχούν ότι είναι πολύ γέρος και αδύναμος για άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο. Ένας εδραιωμένος που παραπαίει μπορεί να είναι πιο ευάλωτος στην επίθεση των διαφημίσεων και της λασπολογίας που οι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέσω των μεγάλων δωρεών σε super PACs. Αν είναι έτσι, ο Μπάιντεν θα χάσει την ευκαιρία να μετατρέψει την απήχηση του Τραμπ στους δισεκατομμυριούχους προς όφελός του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή