Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Tα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας έκαναν λόγο για άνοδο 2,4%, κάτι που συνεπάγεται μια μικρή επί τα χείρω αλλαγή. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι από τον Μάιο στον Ιούνιο, σημειώθηκε άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1%

Αξίζει να σημειωθεί πως και σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, κυμαίνονταν στο 5,5%. Παράλληλα, στην ΕΕ ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Ιούνιο του 2024, από 2,7% τον Μάιο, όταν τον ίδιο μήνα του 2023 άγγιζε το 6,4%.

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;

Οι χώρες

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανόδου καταγράφηκε στη Φινλανδία (0,5%), στην Ιταλία (0,9%) και στη Λιθουανία (1,0%), ενώ πρωταγωνίστριες στις αυξήσεις των τιμών ήταν το Βέλγιο (5,4%), η Ρουμανία (5,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σε 17 κράτη, παρέμεινε σταθερός σε 1 και επιταχύνθηκε σε 9.

Τον Ιούνιο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργειας (+0,02 π.μ.) σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Αναφορικά με την Ελλάδα, τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν πως οι πιέσεις επιμένουν στις τιμές του ελαιόλαδου που ήταν αυξημένες κατά 54,8%, στα νωπά ψάρια κατά 7,2% και στην κατηγορία Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 8,1%.

Ωστόσο, έντονη ήταν η αύξηση στο πακέτο διακοπών κατά 12,7% ετησίως, με τις τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο να πραγματοποιούν άλμα 19,7% και της κατηγορίας Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία κατά 12%. Κατακόρυφη αύξηση 14% πραγματοποίησαν και τα ασφάλιστρα υγείας.

Αντίθετα, οι τιμές των νωπών φρούτων παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά -7,4%, των πατατών κατά 5,7%, του ψωμιού και των δημητριακών κατά 0,6% και άλλων βρώσιμων ελαίων κατά 11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή