
Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι η οικονομία πλησιάζει σε ένα σημείο όπου η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά ανέφερε ότι θα ήθελε να δει «λίγες περισσότερες αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
«Τα τρέχοντα δεδομένα συνάδουν με την επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης και θα αναζητήσω στοιχεία κατά τους επόμενους δύο μήνες για να στηρίξω αυτή την άποψη», δήλωσε ο Waller σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις την Τετάρτη στη Fed του Κάνσας Σίτι. «Αν και δεν πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στον τελικό μας προορισμό, πιστεύω ότι πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στη στιγμή που δικαιολογείται η μείωση του επιτοκίου πολιτικής».
Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η Fed – Οι αισιόδοξοι, οι επιφυλακτικοί και στο βάθος οι εκλογές
Ο Γουόλερ προστίθεται στους αξιωματούχους που έχουν σηματοδοτήσει ότι πλησιάζουν προς τη μείωση των επιτοκίων, αν και οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έχουν σταματήσει να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τον ακριβή χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.
Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν στις 30-31 Ιουλίου, αλλά οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι δεν θα αρχίσουν μειώσεις των επιτοκίων πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ο Γουόλερ ανέλυσε πώς διαφορετικά σενάρια θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της πολιτικής.
Το πιο πιθανό, είπε, είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι «άνισος», δηλαδή όχι τόσο καλός όσο οι πρόσφατες εκθέσεις, αλλά συνεπής με τη συνολική πρόοδο προς την κατεύθυνση της μείωσης στον στόχο του 2%. Μια μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον είναι πιο αβέβαιη σε αυτό το σενάριο, είπε.
Μια άλλη πιθανή πορεία, ωστόσο, είναι ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να είναι «πολύ ευνοϊκά». Σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Waller, «θα μπορούσα να φανταστώ μια μείωση των επιτοκίων στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».
Μετά την αύξηση των πιέσεων στις τιμές το πρώτο τρίμηνο, τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Το ιδανικό σημείο
Ο Γουόλερ δήλωσε ότι η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ένα «ιδανικό σημείο» όπου η αύξηση της απασχόλησης δεν είναι υπερβολική και οι αυξήσεις των μισθών, κατά την άποψή του, είναι σχεδόν συνεπείς με τις σταθερές τιμές. Σημείωσε ότι τα ποσοστά απολύσεων είναι σταθερά γύρω στο 1% και το ποσοστό ανεργίας, αν και υψηλότερο, παραμένει σε ιστορικά χαμηλά. «Για μένα, όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι η προσφορά και η ζήτηση εργασίας βρίσκονται σε ισορροπία», είπε.
Ο διοικητής της Fed πρόσθεσε ότι υπάρχει περισσότερος «ανοδικός κίνδυνος για την ανεργία από ό,τι έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό» και δήλωσε ότι θα δώσει «μεγάλη προσοχή» στην πλευρά της απασχόλησης, μια από τις δύο εντολές της κεντρικής τράπεζας.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει τη σημασία εξεύρεσης μιας ισορροπίας για την τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς να προκληθεί αδικαιολόγητη ζημία στην οικονομία και παρακολουθούν προσεκτικά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας για ενδείξεις πίεσης.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς